Data la care se vor susține Bacalaureatul și Evaluarea Națională. Anunțul Ministrului Educației

Data la care se vor susține Bacalaureatul și Evaluarea Națională. Anunțul Ministrului Educației
Foto: Pixabay

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, marți, că examenele deBacalaureatul și Evaluarea Națională se vor susține în luna iulie, existând un mic decalaj din cauza situației provocate de noul coronavirus (COVID-19).

Examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat nu vor cuprinde materia din semestrul II

‘În funcție de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naționale și a examenului de Bacalaureat ar putea fi organziate în luna iulie’, a spus Anisie.

Programa de examen pentru Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea.

Conform informărilor primite de la Comitetul Special pentru Situații de Urgență, am emis și un ordin de ministru prin care am anulat simulările examenelor naționale.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Într-o intervenție televizată, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat în urmă cu câteva zile că exclude varianta ca evaluarea națională și bacalaureatul să fie anulate. Pentru că situația de urgență a fost prelungită pe teritoriul României, ministrul Educației a precizat că scenariile luate în calcul vor fi elaborate alături de toți actorii educaționali.

Amintim faptul că pe data de 30 martie, Minsiterul Educației a publicat modelele de subiecte pentru examenele naționale, în condițiile în care cursurile se țin online. Câteva zile mai târziu au fost făcute publice și baremele.

Cursurile au fost suspendate în România începând cu data de 11 martie

În contextul pandemiei de coronavirus desfășurarea cursurilor la clase, în învățănântul preuniversitar a fost suspendată începând cu data de 11 martie, după ce în țara noastră au fost raportate primele cazuri de infectări cu noul coronavizrus.

Deși inițial, această măsură trebuia menținută până la data de 22 martie, extinderea cazurilor de infectări cu COVID-19 și decretarea stării de urgență pe teritoriul României de către președintele Klaus Iohannis a implicat prelungirea suspendării după data de 23 martie.

Despre acest subiect, ministrul Educației, Monica Anisie, a oferit mai multe detalii în cadrul unei intervenții televizate în care a precizat că elevii nu vor veni la cursuri nici după data de 21 aprilie când ar fi trebuit să se încheie vacanța de primăvară. Aceștia vor continua să stea acasă cel puțin până la data de 16 mai, când expiră starea de urgență pe teritoriul României.

Însă, în continuare, perioada în care vor reîncepe cursurile rămâne una incertă, având în vedere că ea depinde de evoluția cazurilor de coronavirus pe teritoriul României și că o decizie în acest sens va fi luată de Comitetul pentru Situații de Urgență.

Ministrul Educației a subliniat că doar atunci când situația nu va pune în pericol siguranța și săntatea elevilor șia aprofesorilor cursurile în clase vor fi reluate.

Tot în contextul pandemiei, ministerul Educației a decis anularea simulărilor examenelor naționale (a examenului de capacitate și a bacalaureatului). Pe de altă parte elevii de clasa a VIII-a și a XII-a au posibilitatea să exerseze modele de subiecte după ce Ministerul Educației a anunțat înlocuirea simulărilor cu “teste de antrenament”.

Astfel, în fiecare săptămână, elevii vor avea posibilitatea să acceseze câte cinci teste, să se autoevalueze. Despre acest subiect, ministrul Educației a precizat că “testele de antrenament” au rolul de a permite elevilor din clasa a VIII-a și a XII-a să se pregătească în continuare pentru examenele naționale.

Ministrul Educației a dat asigurări că anul școlar nu va fi înghețat

Un alt anunț important făcut recent de ministrul Educației vizează anul școlar. În contextul în care incertitudinile privind evoluția cazurilor de coronavirus în România i-a făcut pe mulți profesori, părinți și elevi să se întrebe dacă anul școlar va fi înghețat, Monica Anisie a ținut să îi liniștească pe aceșttia.

Ea a dat asigurări că anul școlar 2019-2020 nu va fi compromis, deși în România cursurile sunt suspendate încă de la începutul lunii martie, iar cei mai mulți dintre elevi fac cursurile online sau în sistem de teleșcoală. Pe de altă parte nici celelalte sisteme de educație din UE nu au cunoscut o decizie de suspendare a anului școlar.

Există unele excepții, în acest sens. Olanda a anunţat că examenele centrale de sfârşit de studii, echivalente cu examenul de bacalaureat, vor fi anulate din cauza pandemiei de coronavirus. De asemenea, în Franța formatul bacalaureatului din acest an a fost modificat semnificativ, astfel încât elevii să poată fi evaluaţi doar prin intermediul unor verificări continue care să urmărească întreg parcursul școlar din anii terminali. Nu va fi așadar vorba despre susținerea unui examen.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`