Daniel Morar: Oricine poate fi procuror general, mai puţin eu. Am decis să pun punct carierei mele în fruntea Ministerului Public

Daniel Morar: Oricine poate fi procuror general, mai puţin eu. Am decis să pun punct carierei mele în fruntea Ministerului Public

Prim-adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Daniel Morar, a afirmat, vineri, că renunță la conducerea Ministerului Public după ce premierul Victor Ponta a afirmat zilele trecute că oricine poate fi procuror general, mai puțin el. (Detalii AICI)

În 2005, când am fost selectat de Monica Macovei pentru șefia DNA, nu mi-am închipuit că situația e atât de complicată. Am realizat că trebuie o atitudine radicală pentru a putea opera schimbări în lupta anticorupție. La expirarea celui de-al doilea mandat, în februarie 2012, am decis să rămân în DNA că să protejez dosarele grele și procurorii. În același timp, în România era o intensă dezbatere despre numele persoanelor care vor conduce Ministerul Public. În această mare de incertitudine, a apărut la un moment dat o certitudine: oricine poate fi procuror general, mai puțin Daniel Morar. Prin urmare, am decis să mă retrag din această cursă”, a spus Morar.

Acesta a adăugat că după numirea sa la Curtea Constituțională nu mai avea nicio miză pentru o funcție de conducere la Ministerul Public și i-a dat președintelui Băsescu posibilitatea de a negocia cu ministrul Justiției, premierul Victor Ponta, pentru a numi în fruntea DNA cei mai buni oameni.

Singura mea miză a rămas aceea ca în fruntea DNA să fie cei mai buni oameni, nu buni, nu medii. Doar cei mai buni fac diferența. Prin urmare, în această cheie trebuie înțeleasă declarația mea în care mi-am exprimat opinia ca în fruntea DNA să fie un om din DNA”, a completat Daniel Morar.

Procurorul a mai spus că nu a intenționat niciodată să încalce dreptul lui Victor Ponta de a nominaliza pe cine vrea și nici pe cel al președintelui de a numi pe cine dorește.

Am văzut aseară că această atitudine nu convine. Aseară am aflat că sunt pe cale să provoc un conflict între puterile statului. Am decis să pun punct carierei mele în fruntea Ministerului Public, nu înainte de a vă spune că ceea ce au făcut procurorii este un lucru extraordinat. Le spun magistraților să-și păstreze această atitudine și cer Comisiei Europene să manifeste aceeași exigență. Nu am nicio îndoială cu privire la procedura de detașare a mea în fruntea Ministerului Public. Însă în momentul în care președintele și premierul îți spun că e o mare problemă de constituționalitate sau că ești o problemă pentru sistem, trebuie să pleci”, a încheiat Morar.
El a spus că va solicita Consiliului Superior al Magistraturii să revoce detaşarea lui în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Daniel Morar pleacă de la șefia Parchetului

Embed:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`