Cum este sărbătorită Ziua Drapelului Național în 2020, în contextul noului coronavirus

Cum este sărbătorită Ziua Drapelului Național în 2020, în contextul noului coronavirus
foto: Facebook @ Armata României

România sărbătorește, în 26 iunie, Ziua Drapelului Național, dar cum prima jumătate a anului 2020 a fost marcată de restricțiile menite să limiteze răspândirea noului coronavirus, sărbătoarea îi prinde pe români abia în a treia etapă de relaxare a restricțiilor, care a permis, printre altele, redeschiderea centrelor comerciale și reluarea slujbelor cu credincioși în interiorul bisericilor. Numărul de cazuri noi de COVID-19 înregistrat în ultima săptămână și jumătate a pus societatea în gardă, iar autoritățile, deși au anunțat că pregătesc încă o îmblânzire de măsuri pentru 1 iulie, au îndemnat populația la prudență și au subliniat că ritmul de ieșire din carantină este dependentde evoluția pandemiei de SARS-CoV-2 la nivel național..

Cum este sărbătorită Ziua Drapelului Național în 2020, în contextul noului coronavirus

Drapelul României este, alături de stemă și imn, unul dintre cele trei simboluri ale națiunii române. Tricolorul definit de culorile albastru, galben și roșu se impune ca drapel în 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, în Principatul Moldovei și în Țara Românească, dar în varianta dispunerii orizontale a benzilor de culoare, notează Președinția.

Totuși, prima reunire a celor trei culori datează din 1834, pe timpul domniei lui Al. D. Ghica – ca simbol vexilologic al unităților miliției pământene și al navelor comerciale, nu al Principatului Țării Românești. Președinția notează că benzile erau dispuse pe orizontală, cu fâşia roşie la partea superioară şi cea albastră la partea inferioară, iar pe galbenera pictată acvila cruciată, încoronată, ţinând în ghiare un buzdugan şi o spadă, înconjurată de o cunună ovală din frunze de stejar şi laur; în colţuri, erau pictate acvile.

Restricțiile din România ar putea fi relaxate din nou. Ce spun autoritățile

Deși românii par să revină încet, încet la vechile obiceiuri,bilanțul cazurilor confirmate de COVID-19 la nivel național a urcat între timp la 25.286, cu mențiunea că la raportarea de miercuri – cea mai recentă de până acum – a fost raportat cel mai mare număr de îmbolnăviri depistate pe un interval de 24 de ore din 22 aprilie și până în prezent, 460. Tot atunci, autoritățile anunțau că, până la ora actuală,17.906 de persoane diagnosticate cu infecție cu coronavirus s-au vindecat, 1.565 au murit, iar 199 erau internate la secțiile de terapie intensivă din țară. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.149 de oameni, în timp ce alți 72.658 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

„Nu ne îngrijorează, ne îndeamnă în continuare la precauție. Dar precauție nu poate avea doar sistemul medical sau corpul medical, trebuie să o aibă și populația civilă. Noi pregătim pentru 1 iulie un alt set de măsuri de relaxare. Eu sper ca evoluția să ne permită acest lucru. Dacă vor fi niște restricții, vor fi strict punctuale și locale”, a fost poziția exprimată miercuri de Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a subliniat că relaxarea din 1 iulie „vine doar dacă se înregistrează un nivel previzionat al răspândirii virusului în comunitate”.

„Etapa de relaxare vine doar dacă se înregistrează un nivel previzionat al răspândirii virusului în comunitate. Deocamdată, deşi măsurile de relaxare pe care le-am luat au fost prudente, încă avem un număr mare de infectări şi este oarecum îngrijorător că numărul de persoane infectate este distribuit în aproape toată ţara. Asta înseamnă că virusul este prezent în aproape toate judeţele”, a declarat, miercuri, Ludovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`