Cum a arătat începutul noului an școlar în plină pandemie de coronavirus. Părinții, nemulțumiți că nu au putut să intre în curtea școlii alături de copii: “Parcă suntem niște infractori” (VIDEO)

Cum a arătat începutul noului an școlar în plină pandemie de coronavirus. Părinții, nemulțumiți că nu au putut să intre în curtea școlii alături de copii: “Parcă suntem niște infractori” (VIDEO)

Începutul noului an școlar în contextul pandemiei de coronavirus a fost lipsit de festivitățile ample din trecut, în care oficialitățile nu ratau ocazia de a-și face simțită prezența, rostind discursuri ample despre rolul școlii în viață și în societate.

De această dată părinții abia dacă au putut să se apropie de curtea școlii, regulile privind măsurile de protecție împotriva coronavirusului fiind puse în practică fără indulgență de către agenții de poliie, prezenți la eveniment.

Așa s-a întâmplat astăzi și în cazul festivității la Școala Gimnazială Nr. 4 din Capitală, unde zeci de părinți și-au condus copiii cu multă emoție până la poarta unității de învățământ.

Dacă în anii trecuți aveau posibilitatea să îi însoțească pe elevi până în clase și să dialogheze cu dascălii, de data aceasta tot ce au putut face a fost să își privească copiii din spatele gardului care înconjoară curtea școlii și să îi încurajeze de la distanță. Și ast a doar dacă purtau masca de protecție corespunzător.

Nu de puține ori agentul de poliție i-a avertizat pe părinții care, fie au uitat să o folosească, fie o purtau în mod inadecvat pentru o protecție eficientă.

La rândul lor elevii nu au putut face rabat de la masca dee protecție devenită un accesoriu obligatoriu în această perioadă. Pentru a-i convinge să o poarte mulți părinți s-au preocupat să procure cele mai colorate și haioase măști pentru cei mici. La semnalul dascălilor și împinși de la spate de către părinți, aceștia au pornit în șir indian către clase, cei mai mulți dintre ei confuzi că nu sunt însoțiți. Alții speriați au început să plângă.

Părinții au opinii contrare cu privire la începerea noului an școlar. Dacă unii consideră că reluarea orelor în clase nu mai putea continua sau că desfășurarea școlii online este inadecvată pentru elevii de gimnaziu, alții declară că nu se simt în siguranță atunci când vine vorba despre trimiterea copiiilor la școală.

Predomină însă în rândul părinților aceeași idee: Redeschiderea școlilor în acest an a fost dezolantă, dominată de multe griji și de incertitudini.

“Nu am avut posibilitatea să ne vedem copiii la festivitatea de deschidere care pentru noi însemna un nou prag, un nou început”, a declarat unul dintre părinți prezenți la eveniment.

Altul a avut o părere mai radicală: “Parcă suntem niște infractori pentru că nu am putut să fim în curte lângă copii”.

Pe de altă parte există părinți care consideră că în ciuda măsurilor incomode pe care autoritățile le-au dispus, este important că elevii au posibilitatea să reia orele în clase: “Cred că este un ideal pentru ei să meargă la școală, să interacționeze, să se vadă unii cu ceilalți, chiar dacă în condițiile astea, cu măscuță, cu gel dezinfectant, cu diverse”.

Alți părinți însă consideră că cea mai mare problemă este obligația copiiilor de a purta mască: “În alte țări europene, știu sigur că am fost acolo, chiar în mai, nu purtau mască și erau în plină pandemie”.

„Am sperat și am așteptat să nu fie cu masca pe față. Faptul că au măști pe față e ca o înrolare într-o ordine pe care mulți dintre noi nu o acceptăm”.

“Copilul, mai ales cel de clasa întâi, clasa 0 nu poate să facă online. Nu poate, pentru că așa a fost mereu, învățătoarea să ia cu mâna ei, mâna copilului să îl învețe cum să facă. Cum îl înveți online să facă literele? Credeți că se poate?”, sunt câteva dintre opiniile părinților prezenți la evenimentul de deschidere a noului an școlar în plină pandemie de COVID-19.

Aproape trei milioane de copii au început, luni, noul an şcolar, în condiții speciale, în plină pandemie de COVID-19. Cu câteva ore înainte de debutul anului şcolar, Ministrul Educaţiei a anunţat care este situaţia unităţilor de învăţământ din România. Peste 260 de școli vor începe cursurile în scenariul roșu, iar aproape 5.000, în scenariu galben. Monica Anisie, ministrul Educației a anunţat că peste 100 de cadre didactice sunt spitalizate din cauza COVID-19, iar aproape 300 de află în carantină.

De asemenea, sunt 11 județe în care nu există nicio unitate de învățământ în scenariul roșu: Harghita, Caraș, Hunedoara, Ialomița, Bihor, Vâlcea, Tulcea, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Covasna și Vaslui.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)