Criza coronavirusului. Măsurile de relaxare care au intrat în vigoare azi, 1 iunie

Ziua de 1 iunie vine cu noi măsuri de relaxare în contextul crizei provocate de epidemia de Covid-19. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis. Astfel, începând de luni nu vom mai avea nevoie de declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea din localitate, vor fi redeschise terasele și plajele, iar competițiile sportive și spectacolele în aer liber vor putea fi reluate. Totodată,se reia transportul internațional rutier și feroviar.

Noi măsuri de relaxare de la 1 iunie, în contextul crizei provocate de noul coronavirus

După anunțul președintelui Iohannis, Guvernul a publicat noile măsuri de relaxare care vor fi aplicate începând din 1 iunie. Este vorba despre Hotărârea 26 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), privind propunerea de modificare / completare / relaxare a măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei deCOVID-19dispuse pe durata stării de alertă.Plajele din România se redeschid, începând cu 1 iunie, dar relaxarea restricțiilor anunțată de președintele Klaus Iohannis va aduce o serie de reguli noi menite să limiteze răspândirea COVID-19 pentru românii care vor să meargă la malul Mării Negre în această vară. Una dintre ele prevede că, pe litoralul românesc, turiștii vor putea sta doar pe șezlonguri, iar cearceafurile nu mai sunt permise.

Astfel, documentul detaliază măsurile referitoare la deschiderea teraselor și a plajelor, reluarea competițiilor sportive și a spectacolelor în aer liber, reluarea transportului feroviar și rutier internațional și renunțarea la declarația pe propria răspundere pentru justificarea deplasărilor cetățenilor între localități.

Potrivit Comitetului Național pentru Situații de Urgențăaceste măsuri au fost stabilite ținând cont de evoluția situației epidemiologice la nivelul României, numărul de noi îmbolnăviri cu Covid-19 reducându-se constant.

DOCUMENTUL INTEGRAL POATE FI CONSULTATAICI

De asemenea, ulterior,Ministerul Sănătății și ministerele care gestionează fiecare domeniu în parte au semnat ordine comune care cuprind toate regulile ce se aplică începând din 1 iunie.

Competițiile sportive vor putea avea loc, în aer liber, din 1 iunie

Autoritățile anunță că din data de 1 iunie va fi permisă ”organizarea și desfăşurareacompetițiilor sportiveîn aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Relaxarea măsurilor nu este valabilă și pentru antrenamentele și competițiile sportive din domeniul sporturilor de contact.

Potrivit ordinului comun semnat de Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului,începând din 1 iunie, fiecare sportiv va trebui să primească un set individual de protecţie, care conține măşti medicale, batiste de unică folosiţă, şerveţele pentru igiena mâinilor impregnate cu alcool, gel dezinfectant, pahar de unică folosinţă.

Pentru organizarea meciurilor au fost stabilite trei zone. Astfel, Zona 1 cuprindeterenul de joc, marginea terenului de joc, tunelul de acces şi zona vestiarelor. Zona 2 este cea a tribunelor inclusiv spaţiile pentru administrative pentru transmisiunea TV a jocurilor şi zonele specifice media. IarZona 3 estezona exterioară, fiind incluse aici locul de parcare pentru transmisiile TV şi zona imediat exterioară a stadionului/terenului de joc. În Zona 1 au voie cel mult 80 de persoane, în Zona 2 maximum 85, iar în Zona 3 cel mult60.

Competiţiile sportive se vor desfăşura fără public şi cu limitarea la minimum a membrilor stafului tehnic.

Spectacole în aer liber, cu un public limitat, de la 1 iunie

Tot din 1 iuniese vor putea reluaspectacolele, concertele, alteevenimente culturale în aer liber, cu participarea a cel mult 500 de persoane ”cu locuri pe scaune aflate la distanță de minimum 2 metri, unul față de celălalt, purtarea măștii de protecție și respectarea condiţiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii”, se arată în documentul citat.

Se renunță la declarația pe propria răspundere la ieșirea din localitate

Începând din 1 iunie, românii nu vor mai trebui să aibă asupra lor declarațiile pe proprie răspundere pentru a-și justifica deplasările în afara localităților.

Se reia transportul feroviar și rutier internațional

Se va relua transportul feroviar internaţional și rutier internațional de persoane ”prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România”.

De la 1 iunie se deschid plajele și terasele

În ceea ce privește redeschiderea teraselor, atât patronii, cât și clienții trebuie să respecte o serie de reguli privind siguranța sanitară și distanțarea socială.

”Începând cu data de 1 iunie, se permite prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din 3 familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri și președintelui Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor”, transmite Guvernul.

Potrivit regulilor publicate de Ministerul Economiei, clienții care vor prezenta simptome vizible de infecție respiratorie nu vor fi lăsați să intre în localuri, la intrarea pe terase, trebuie să fie amplasate dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienților, se recomandă stabilirea unor circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienți în interiorul terasei, astfel încât să nu intre în contact unii cu ceilalți, este interzis transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și a altor obiecte, de pe o masă pe alta. Toate aceste obiecte vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă, iar unde este posibil, se recomandă utilizarea meniurilor de unică folosință.

Plajele din România se redeschid, începând cu 1 iunie, dar relaxarea restricțiilor anunțată de președintele Klaus Iohannis va aduce o serie de reguli noi menite să limiteze răspândirea COVID-19 pentru românii care vor să meargă la malul Mării Negre în această vară. Una dintre ele prevede că, pe litoralul românesc, turiștii vor putea sta doar pe șezlonguri, iar cearceafurile nu mai sunt permise.

De asemenea, distanța între șezlonguri trebuie să fie de 2 metri pentru persoanele care nu fac parte din aceeași familie.

Printre regulile stabilite de autorități în privința redeschiderii plajelor de numără următoarele:

– Administratorii vor asigura accesul pe plajă în limitele de capacitate adoptate, cu menținerea distanței fizice, descurajarea aglomerării și limitarea adunărilor mari și vor adopta măsuri pentru restricționarea accesului la plajă dacă limitele de capacitate stabilite sunt depășite și distanța fizică nu poate fi menținută;

– Accesul va fi asigurat prin puncte de intrare clar semnalizate și vor fi stabilite culoare unidirecționale, separate, de intrare si de ieșire, cu semnalizarea distanțelor corespunzătoare;

– Rezervarea utilizării plajei pe anumite perioade de timp se face prin intermediul unui sistem de rezervare online sau telefonic și / sau adoptarea de ore strategice de funcționare sau criterii de închidere flexibile;

– Trebuie să se mențină o distanță de cel puțin 2 metri între persoane (inclusiv angajați) în orice moment, cu excepția membrilor aceleiași familii sau dacă siguranța activității de bază necesită o distanță mai scurtă (de exemplu, ridicarea echipamentelor grele);

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`