Coronavirus, 15 iunie, al treilea val de relaxare. Ce măsuri intră azi în vigoare pentru români

Coronavirus, 15 iunie, al treilea val de relaxare. Ce măsuri intră azi în vigoare pentru români
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România intră de luni, 15 iunie, în a treia etapă de relaxare a restricțiilor ce au fost impuse de autorități pentru a limita răspândirea coronavirusului. Pe parcursul a două luni de stare de urgență și a unei luni de stare de alertă, România a reușit să țină sub control epidemia. Astfel, Guvernul a început din 15 mai procesul de relaxare treptată a restricțiilor. Un al doilea set de măsuri a fost implementat de la 1 iunie, iar acum vine al treilea pachet: mall-urile se redeschid, mai puțin restaurantele și locurile de joacă, grădinițele, afterschool-urile și creșele private se deschid și ele, la fel piscinele exterioare și sălile de fitness, iar evenimente private pot fi organizate. Scopul principal este ca economia, afectată și ea de criza COVID-19, să-și revină ușor-ușor, dar fără ca virusul să înceapă să se răspândească agresiv în rândul populației. Cât despre revenirea la o viață normală, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost destul de tranșant: „Trebuie să ne obişnuim cu ideea că, pe perioada verii, vom avea ca vecin virusul”.

Epidemia de coronavirus, ținută sub control în România. Noi măsuri de relaxare intră în vigoare din 15 iunie

Mai multe restricții impuse în lupta cu SARS-CoV-2 au fost ridicate de guvernanți luni, 15 iunie, dat fiind că de la precedentele măsuri de relaxare, intrate în vigoare la începutul lunii, nu s-a remarcat o creștere dramatică a numărului de noi cazuri de coronavirus raportate zilnic și nici nu a crescut numărul pacienților COVID-19 aflați în stare gravă, în secțiile de Terapie Intensivă.

Astfel, începând de luni, mall-urile din toată țara se redeschid, mai puțin restaurantele, cafenelele, sălile de jocuri și cinematografele. De asemenea, se deschid piscinele exterioare, sălile de fitness și de tratament balnear, acestea urmând să funcționeze de acum în baza unor reguli foarte stricte privind siguranța sanitară.

Tot din 15 iunie se reiau activitățile sportive, cu maximum șase participanți, în loc de trei ca până acum.

Totodată, autoritățile au decis ca de acum să-și reia activitatea și creșele, grădinițele și afterschool-urile private și de stat, din nou în condiții speciale.În cazul celor de stat, decizia finală rămăne a autorităților locale.

De acum se pot organiza și evenimente private cu 20 de persoane, dacă sunt în interior, și 50, dacă au loc în exterior.

Tot din 15 iunie este relaxată și relația cu statele care, la rândul lor, au câștigat serios teren în lupta cu epidemia. Din păcate, din cauza numărului mare de infectări, pe această listă nu figurează țări precum Italia, Spania, Franța, Belgia, Olanda sau Suedia. În schimb, este cazul Bulgariei și Greciei, destinații turistice preferate de mulți români. Ei nu mai obligați să stea 14 zile în izolare la domiciliu, la revenirea acasă.

În schimb, unele reguli trebuie respectate în continuare cu sfințenie. De exemplu, măștile de protecție rămân obligatorii în spațiile publice închise, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun. Zonele aglomerate trebuie evitate pe cât posibil. Regulile de igienă sunt absolut esențiale.

Klaus Iohannis, despre criza COVID-19: Nu avem o scădere semnificativă a numărului de noi infectări. Trebuie să rămânem precauți

Măsurile de relaxare ce intră în vigoare luni au fost anunțate de președintele Klaus Iohannis încă din 9 iunie, după o ședință la Palatul Cotroceni cu premierul Ludovic Orban, mai mulți miniștri și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Șeful statului a remarcat, la acea vreme, că numărul cazurilor de îmbolnăvire raportate zilnic nu a crescut dramatic, dar, din păcate, nici nu scăzut foarte mult. Tocmai de aceea, anumite restricții aplicate până acum rămân în vigoare.

„Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de noi cazuri ne face să fim precauți”, a punctat atunci Iohannis, după care a cerut insistent parlamentarilor să voteze prelungirea stării de alertă.

Încă din 2 mai, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, afirma că „trebuie să ne obişnuim cu ideea că, pe perioada verii, vom avea ca vecin virusul”.

Un studiu de seroprevalență, ce va fi efectuat la nivel național începând de luna aceasta și până în septembrie, va arăta gradul de răspândire a infecţiei în rândul populației. El va putea previziona și un viitor al doilea val al epidemiei de coronavirus, precum și amploarea acestuia, a mai explicat Tătaru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`