Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European (ITRE), a vorbit marți seară, pe B1 TV, despre situația celor șapte vaccinuri anti-COVID-19 care, după caz, au fost aprobate sau urmează să primească undă verde la nivelul UE. Cu această ocazie, oficialul a precizat că„problema de producție și de distribuire este strict legată de trimestrul I, de luna martie”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Cristian Bușoi este, totodată, și copreședintele grupului de contact din Parlamentul European în ceea ce privește strategia de vaccinare anti-COVID-19, context în care a amintit că săptămâna trecută el și Pascal Canfin, președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), au făcut în premierăo audiere a celor șapte companiiimplicate în producția serului.
„Problema de producție și de distribuire este strict legată de trimestrul I, de luna martie. Am primit asigurări că, începând cu aprilie și cu atât mai mult cu cât înaintăm către vară, lucrurile se vor regla. În primul rând, știți bine, Pfizer-BioNTech au crescut livrările pentru că au găsit un nou sit de producție. AstraZeneca construiește o facilitate nouă în Germania împreună cu IDT Biologika. E adevărat că rezultatele vor veni mai târziu. Acolo au fost discuții destul de dure, dar am văzut președintele AstraZeneca foarte hotărât să vină cu soluții concrete”, a declarat eurodeputatul Cristian Bușoi, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.
Președintele ITRE a menționat, de asemenea, că în curând va fi semnat și contractul cu firma americană Novavax. În plus, urmează să fie aprobat proiectul german CureVac-Bayer, iar Johnson & Johnson, despre care spune că are obligația să livreze în UE 400 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, va primi undă verde în următoarele săptămâni.
„În curând se va semna contractul cu Novavax, cu firma americană. Va fi aprobat CureVac, proiectul german CureVac-Bayer. Foarte important, se pare că Johnson & Johson, care are o capacitate mare de producție și care are obligația să livreze în Uniunea Europeană 400 de milioane de doze, va primi aprobarea în următoarele săptămâni. Odată ce aceste lucruri vor fi clarificate, vor fi îndeajuns de multe vaccinuri ca să nu mai dea un motiv unora și altora să se uite în alte direcții”, a mai spus Cristian Bușoi.
În România, precum în majoritatea statelor din UE, campania de vaccinare anti-COVID-19 a debutat în 27 decembrie 2020, iar de atunci și până marți seară la nivel național au fost administrate peste 1,6 milioane de doze la un total de 983.997 de persoane, dintre care aproape 620.000 au primit inclusiv rapelul.