Crăciunul din 2020 va fi unul fără zăpadă pentru locuitorii mai multor regiuni din România, potrivit meterologilor, a căror prognoză pentru intervalul 14 -27 decembrie indică temperaturi peste media perioadei și precipitații slabe sub formă de ploi și burniță.
PotrivitNews.ro, în Banat, vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă după primele două zile ale intervalului de prognoză, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va crește de la 6 grade la început, la circa 8 grade în intervalul 16 -21 decembrie. Valorile termice vor marca ulterior o ușoară scădere, spre 5…6 grade la finalul celei de-a doua săptămâni.Regimul termic nocturn se va menţine relativ constant pe aproape tot parcursul intervalului şi se va concretiza prin valori medii ale temperaturilor minime de aproximativ 2 grade în primele două nopţi, apoi de 0…1 grad.
În intervalul 16 – 21 decembrie, în Crișana, vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa în jurul a 8 grade. În primele două zile, dar și spre finalul celei de-a doua săptămâni media maximelor va fi ușor mai scăzută, de 4…5 grade.Media valorilor termice nocturne se va încadra, în general, între -1 şi 2 grade, cu cele mai ridicate valori la începutul intervalului şi cele mai scăzute la sfârşitul acestuia.
În Ardeal, regimul termic diurn va caracteriza în general o vreme mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă a anului. Media temperaturilor maxime va fi de 4…6 grade, cu o tendință ușoară de scădere în ultimele zile din cea de-a doua săptămână. În ceea ce privește temperaturile nocturne, ele vor fipredominant negative, situate în jurul unei valori medii regionale de -3…-2 grade, exceptând primele două nopţi, când această medie va fi uşor pozitivă, de 1…2 grade.
În Moldova, în general, media temperaturilor maxime va fi apropiată de cea normală, urmând a se încadra între 2 și 5 grade. Regimul termic nocturn nu va avea variații semnificative – minimele vor fi cuprinse în medie între -2 şi 1 grad (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scăzute (şi sub -4 grade) în nopţile din perioada 22-25 decembrie.
În Muntenia, în primele două zile vremea va fi caldă, cu o medie regională a maximelor de 7…8 grade, urmând ca în perioada 16-19 decembrie aceasta să scadă spre valori de 4 – 5 grade, în timp ce cea de a doua săptămână va fi caracterizată de temperaturi diurne medii, relativ constante, în jurul a 5…6 grade. Regimul termic nocturn nu va avea variaţii semnificative.
În Dobrogea, regimul termic se va situa peste mediile climatologice specifice perioadei și va caracteriza o vreme caldă. În Oltenia, primele două zile vor caracteriza o vreme caldă, cu o medie regională maximelor de 7…9 grade