Șeful Departamentului penru Situații de Urgență (DSU), doctorul Raed Arafat, a făcut, joi, mai multe precizări despre una din temele care crează vâlvă în spațiul public: măsurarea temperaturii la intrarea în magazine și instituții. Arafat îi liniștește pe cetățeni, menționând faptul că “termometrul digital nu înregistreaza date personale, nu implantează cipuri, nu face poze și nu ia CNP-ul”, ci este un instrument de prevenție a răspândirii noului coronavirus. Afirmația acestuia vine în contextul în care au apărut conspirații care spun că măsurarea temperaturii este de fapt un motiv care ascunde furtul de date personale.
După cum s-a anunțat încă de la anunțarea trecerii României în stare de alertă, în ziua de 15 mai, instituțiile și supermarketurile au obligația de a măsura temperatura celor care le calcă pragul. Așa cum deja se precizase, temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 Celsius.
Doar că această măsura a controlului epidemiologic a creat un val de confuzie între cetățeni. Foarte mulți dintre aceștia reclamă afișarea unei temperaturi anormale, cu oscilații semnificative.
„Masurarea temperaturii la intrarea in spatiile publice inchise, magazine si in cladirile institutiilor publice sau ale operatorilor economici, o noua tema falsa de dezbinare si de minimalizare a efectelor si riscului virusului SARS-COV 2”, spune Arafat.
În contextul în care starea febrilă este cel mai comun simptom al infecției cu Covid-19, autoritățile au impus măsura controlului epidemiologic.
Raed Arafat explică faptul că măsurarea temperaturii la distanță se practică în aeroporturi prin sisteme de scanare în masă. Astfel se pot identifica persoanele cu febră dupa poza acestora.
“Mai multe țări, inclusiv România, au astfel de sisteme la sosire și în unele situații chiar și la îmbarcare, ele fiind activate când există un risc asupra sănătății publice”, scrie șeful Departamentului pentru Situații de Urgență într-o postare pe Facebook.
Măsurarea individuală a temperaturii se face însă la intrarea în spațiile cu risc de transmitere a virusului SARS-COV 2, cum sunt magazinele, supermarketurile, instituțiile publice sau clădirile de birouri.
Măsurarea se realizează de la o distanță de câțiva centimetri, folosind termometre digitale. Astfel se poate identifica persoana simptomatică, iar pentru a se proteja față de persoanele asimptomatice, purtarea măștii este obligatorie, spune Arafat.
În spațiul public au apărut însă tot felul de conspirații, cum ar fi că măsurarea dispozitivele de măsurare a temperaturii implantează de fapt cip-uri oamenilor.
“Termometrul digital nu înregistreaza date personale, nu implantează cipuri, nu face poze și nu ia CNP-ul, numele și adresa perosanei. Acesta afișează doar temeperatura și poate fi utilizat de personal nemedical instruit în utilizarea unui astfel de dispozitiv”, punctează Arafat.
Oamenii mai reclamă însă că dispozitivul afișează temperaturi de 32-34 grade C și că,d e fapt, datele nu sunt deloc relevante. Medicii spun că aceste aparate sunt eficiente în detectarea stărilor febrile, ce apar de la temperaturi de 38 de grade Celsius.
În continuare, Raed Arafat explică și că într-o societate unde există un risc de transmitere al unei boli și unde există persoane vulnerabile care pot chiar muri dacă se infectează cu virusul care cauzeaza boala respectivă, masurile de prevenire și combatere trebuie respectate de toți membri societății pe durata existenței riscului respectiv.
“Astfel de masuri nu sunt pe viață. Ele sunt necesare la acest moment, acestea fiind inclusiv măsuri descurajatoare pentru cei care sunt dispuși să intre în spațiile închise fiind simptomatici pentru a-și rezolva problemele personale riscând viața altora.
În concluzie, dacă nu vrei să ți se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spațiul respectiv pentru că este dreptul comunității și a angajaților care lucrează în spațiul respectiv să se protejeze”, încheie Raed Arafat.