Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a efectut sâmbătă o vizită la SpitalulJudeţean de Urgenţă Vasluipentru a evaluafluxul pacienţilor, echiparea personalului medical șidotarea Unităţii de Primiri Urgenţe.
„Am evaluat starea de spirit, încrederea personalului medical şi în acelaşi timp am vrut să văd care este atmosfera cu prilejul acestor sărbători, care anul acesta sunt altfel atât ca prezenţă, cât şi ca atitudine a personalului medical”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit Agerpres.
Încă o dată ministrul Sănătății a îndemnat pe români să respecte restricțiile impuse de autorități și să petreacă Paștele acasă, în autoizolare.
Nelu Tătaru a precizat că achiziţionarea echipamentelor medicale este datoria managerilor de spitale, care trebuie să gestioneze situaţia cu responsabilitate şi să asigure stocurile necesare. El a punctat că în acest moment spitalele au echipamentele medicale necesare.
„În momentul în care acest necesar nu mai poate fi asigurat din terţe motive, ori nu mai răspund furnizorii la telefon, ori furnizorii nu mai au marfă, Ministerul Sănătăţii poate interveni prin UNIFARM, care achiziţionează atât intern cât şi internaţional materiale, echipamente de protecţie, teste, iar acestea merg către spitalele judeţene sau spitalele care tratează patologie COVID. Mai sunt nişte donaţii pe care Ministerul Sănătăţii le poate primi şi face transfer către unităţile sanitare. În acest moment sunt echipamente sanitare. Au fost, în urmă trei – patru săptămâni, momente când nu erau, când noi foloseam la începutul pandemiei acele echipamente de protecţie rămase de la ebola. Menţionez că tot ce am găsit în rezervele de stat a fost zero, iar în spitale aproape la fel. 20% dintre manageri, care au ştiut să îşi gestioneze atât fondurile cât şi magaziile, au putut pleca la această luptă”, a punctat Nelu Tătaru.
El a subliniat că Ministerul Sănătăţii este alături de toate spitalele, menţionând că aşteaptă de la managerii de spitale să înveţe ceva din această epidemie şi să nu mai fie prinşi nepregătiţi.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, sâmbătă dimineață, că 1.031 de cadre medicale din România sunt infectate cu coronavirus, conform raportărilor primite din teritoriu de Institutul Național de Sănătate Publică.
Cu 462 de cazuri, Suceava este cel mai afectat județ al țării, în timp ce Capitala a confirmat și ea 149. Per total, potrivit celui mai recent bilanț – cel de sâmbătă, la nivel național 8.418 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19, dintre care 248 se află în secțiile de terapie intensivă din țară, în timp ce numărul deceselor a urcat, sâmbătă, la 417.
În ceea ce privește noul bilanț al îmbolnăvirilor, autoritățile române au depistat la nivel național, până sâmbătă – ora 13:00, 8.418persoane infectate cucoronavirus, iar 351 dintre acestea reprezintă cazuri noi.
Noul bilanț oficial arată că, din numărul total de pacienți testați pozitiv, 1.730 au fost declarați vindecați și externați, în timp ce alți 417 au decedat, iar 248sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară. Grupul de Comunicare Strategică a mai precizat că, în prezent, pe teritoriul României se află în carantină instituționalizată 19.911 persoane, iar alte 47.139 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la ora actuală, cadrele medicale au prelucrat 90.991 de teste pentru SARS-CoV-2.