COVID-19, inclusă în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A. Ce se schimbă pentru angajați

COVID-19, inclusă în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A. Ce se schimbă pentru angajați
Foto: Hepta - Zuma Press / Lorenzo Carnero

Guvernul a aprobat includerea bolii COVID-19 în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A. Asta înseamnă că incapacitatea temporară de muncă a bolnavilor infectați cu noul coronavirus va fi plătită în proporție de 100%. Anunțul a fost făcut, vineri, de Avocatul Poporului. În România, bilanțul total al îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 a ajuns la 20.103.

Guvernul a încadrat COVID-19 în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A

Avocatul Poporului a anunțat, vineri, că Guvernul a inclus boala Covid-19 a fost inclusă în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A, astfel că incapacitatea temporară de muncă va fi plătită în proporție de 100%.

”Avocatul Poporului salută adoptarea de către Guvern a Hotărârii nr. 423 din 27 mai 2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care asiguraţii beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, de 100% din salariu”, a transmis, vineri, instituţia.

Anunțul instituției condusă de Renate Weber amintește că a solicitat, în data de 30 aprilie 2020, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Sănătăţii să dispună măsuri urgente pentru ca boala COVID-19 să fie inclusă în grupa bolilor infectocontagioase din grupa A, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1186/2000, şi, în consecinţă, asiguraţii să beneficieze de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă plătită în procent de 100%.

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus depășește 20.000

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, ora 13.00, că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 196 noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Bilanțul total ajunge la 20.103. Dintre persoanele confirmate pozitiv cu Covid-19, 14.145 au fost declarate vindecate și externate. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 484.782 de teste.

Totodată, până acum, 1.308 persoane diagnosticate cu infecție cuCOVID-19au decedat.

La ATI, în acest moment, sunt internați 152 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.395 de persoane. Alte 95.847 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Orice creştere semnificativă a cazurilor de Covid-19 poate să conducă la noi măsuri de restricţii

În contextul creșterii numărului de noi îmbolnăviri cu Covid-19 în ultimle două zile, premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că Orice creştere semnificativă a cazurilor de Covid-19 poate să conducă la noi măsuri de restricţii.

Astfel, Orban i-a îndemnat, din nou, pe români să se protejeze şi să respecte „distanţa fizică de protecţie sanitară”.

”Îndemnul meu pentru români este acelaşi: protejaţi-vă, purtaţi masca, respctaţi distanţa fizică de protecţie sanitară, nu interacţionaţi de aproape cu oamenii. Rolul acestei relaxări, o relaxare graduală care – aşteptând ca românii să respecte regulile aşa cum le-au respectat – este să putem să ţinem sub control răspândirea acestuia virus”, a mai afirmatLudovic Orban.

Sprijin de la stat pentru angajați și angajator, în contextul Covid-19

Guvernul Orban a aprobat o serie de măsuri active destinate angajaţilor şiangajatorilorîn vederea susţinerii acestora pentru reluarea raporturilor de muncă.

În ceea ce privește angajatorii care, în perioada 1 iunie 2020 – 31 decembrie 2020, încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă:

– persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgență sau a stării de alertă, înregistrate ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București,

– persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, înregistrate ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, vor primi lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din cele două categorii, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

Pentru a beneficia de această măsură, angajatorii sunt obligați să mențină raporturile de muncă pe o perioadă de minimum 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni pentru care le este acordat sprijinul financiar din partea statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`