Studiu privind COVID-19: Lipsa echipamentului de protecție, cauza principală pentru numărul mare al deceselor în rândul medicilor

Studiu privind COVID-19: Lipsa echipamentului de protecție, cauza principală pentru numărul mare al deceselor în rândul medicilor
Foto: pixabay.com

Pandemia COVID-19 a provocat multe decese, atât în rândul pacienților, cât și în rândul personalului medical. Un recent studiu științific realizat de mai multe centre universitare occidentale ajunge la concluzia că medicii de toate specialitățile sunt expuși la pandemia de COVID-19, iar bilanțul deceselor în rîndul cadrelor medicale ar putea chiar să crească, pe măsură ce pandemia progresează. Potrivit studiului, lipsa echipamentului individual de protecție a fost menționată drept cea mai comunăcauză a deceselor în rândul personalului medical.

Moartea medicilor din cauza COVID-19 poate varia în funcție de țări din cauza perioadei apariției focarelor de COVID-19, a resurselor alocate sistemuelor de sănătate publică, a politicilor guvernamentale și controalelor pentru a pune în aplicare carantina și distanțarea socială, folosirea măștilor, cantitatea de teste efectuate, materiale medicale disponibile.

State cum ar fi Singapore, Coreea de Sud și Taiwan care au exercitat acțiuni decisive pentru a preveni afectarea călătorilor, aplicarea strictă a carantinelor și testarea pe scară largă au controlat epidemia și există puține rapoarte cu privire la decesele medicilor.

La rândul ei, Coreea de Sud nu avea raportate decese în rândul medicilor sau asistentelor medicale, la 10 săptămâni de la izbucnirea bolii lor.

Pe măsură ce boala s-a extins în America de Nord și Regatul Unit au fost semnalate numeroase cazuri de decese în rândul medicilor provocate de COVID-19. Medici de la aproape toate specialitățile medicale de la psihiatrie la urologie au a cedat în urma infectării cu COVID-19.

Care sunt cele mai frecvente cauze care provoacă decesele medicilor în lupta cu COVID-19

Medicii care activează în domenii ce tratează patologii ce privesc căile respiratorii, cum ar fi stomatologia sau anestezia prezintă un risc special pentru infecția cu COVID-19 și acest grup a cuprins 12% din toate decesele medicilor.

Lipsa echipamentului individual de protecție sau folosirea inadecvată au fost menționate în mod obișnuit ca fiind cauza morții în special în țările în curs de dezvoltare și în Italia.

Când echipamentele sunt disponibile, sunt necesare tehnici speciale pentru purtarea sa. Din această cauză un al doilea factor major pentru numărul mare de victime în rândul personalului medical este folosirea inadecvată a echipamentului medical de protecție.

Pacienții care au mințit despre istoricul călătoriei lor și despre contactele cu alți pacienți infectați au fost, de asemenea cauze corelate puternic cu numărul mare de decese.

Bineînțeles, la toate acestea se adaugă factori individuali, de risc pentru forme agravante ale bolii, comune cu restul pacienților: vârsta ănaintată, hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice.

Studiul atrage atenția că ,în mod ideal, nu ar trebui să fie medici în vârstă și cei cu comorbidități alocați tratării bolnavilor cu COVID-19.

Studiul intitulat „Physician Deaths from Corona Virus Disease (COVID-19)”, a fost realizat de cercetători de la mai multe universități occidentale, precum Universitatea din Toronto sau Universitatea din Columbia.

Prima victimă din rândul cadrelor medicale infectată cu COVID-19, în România

Autoritățile române au anunțat că un ambulanțier în vârstă de 53 de ani, de la Serviciul de Ambulanță Județean Suceava, a murit în urma infectării cu noul coronavirus și a devenit, astfel, prima victimă din rândul cadrelor medicale care acontractat COVID-19 în timpul serviciului.

Amintim faptul că în România există un număr de 474 de cadre medicale infectate cu COVID-19, până vineri 3 aprilie, după cum urmează: Alba – 2, Arad – 24, București – 65 , Bistrița Năsăud – 3 , Botoșani – 1 , Cluj – 3, Constanța – 1, Covasna – 8, Dâmbovița – 1, Galați – 7, Hunedoara – 24, Iași – 5, Mehedinți – 1, Neamț – 7, Suceava – 318, Timiș – 2 ,Vrancea – 2.

De asemenea, în România a fost declarat marți seara primul deces în rândul cadrelor medicale, provocat de COVID-19. Este vorba despre un ambulanțier de la Spitalul Județean din Suceava.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră