COVID-19. ANPC avertizează că 32 de tipuri de măşti nu au trecut testele europene privind calitatea: ‘Nu numai că nu protejează, dar pot apărea şi efecte secundare’

COVID-19. ANPC avertizează că 32 de tipuri de măşti nu au trecut testele europene privind calitatea: 'Nu numai că nu protejează, dar pot apărea şi efecte secundare'
Foto: Hepta

Autoritatea Națională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) avertizează că sunt 32 de tipuri de măşti care nu au trecut testele europene privind calitatea. În condițiile în care purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în spațiile închise și mijloacele de transport în comum de la data de 15 mai, în contextul epidemiei de Covid-19, preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi, spune că măștile care nu respectă standardele impuse de autorități pot fi periculoase pentru sănătate. Astfel, el îi îndeamnă pe români să-și achiziționeze măști de protecție din locuri sigure, cum ar fi farmaciile.

32 de tipuri de măşti de protecțieneconforme, descoperite la vânzare

Nu mai puțin de 32 de tipuri de măști de protecție au fost retrase de la vânzare din cauza reregulilor. Măștile nu protejau, așa cum cere legea, de praf, bacterii sal polen. Nu doar că cei care le purtau nu erau nicidecum feriți de infectarea cu noul coronavirus, dar puteau să le și dăuneze.

„Măştile ar trebui să protejeze în proporţie de 95% contra prafului, bacteriilor sau a polenului. Cele neconforme nu o fac. Orice SRL a început să facă măşti de protecţie, dar ele nu asigură niciun fel de protecţie. Am găsit şi noi aceste tipuri de măşti. Sunt 32 de tipuri de măşti, cu valoare de sute de mii de lei. Sunt sute de mii de bucăţi. Nu numai că nu protejează, dar pot apărea şi efecte secundare, cum sunt alergiile”, a declarat la Digi 24Eduardt Cozminschi.

El a explicat că în astfel de cazuri amenzile pentru un comerciant sunt de la 10.000 de lei în sus.

”Măştile neconforme au fost retrase de la comercializare temporar sau definitiv”, a precizat Cozminschi.

Câteva modele de măşti aflate pe sistemul de alerta rapida RAPEX privind produsele periculoase

Totodată, directorul general al ANPC Paul Anghel a avertizat și el despre măștile de protecție ilegale comercializate de unele SRL-uri.

”ATENŢIE: Câteva modele de măşti aflate pe sistemul de alerta rapida RAPEX privind produsele periculoase.Capacitatea totală de filtrare a măştilor este insuficientă, iar măştile nu se adaptează corespunzător la faţă. În consecinţă, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin măşti, sporind riscul de infecţie în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecţie suplimentare. Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie”, a scris Anghel pe Facebook.

32 de tipuri de măşti nu au trecut testele europene privind calitatea

Nu este pentru prima dată când autoritățile atrag atenția cu privire la o serie demăști de protecțiepericuloase

Amintim că la finele lunii aprilie, Asociaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons, prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare și periculoase, atrage atenția cu privire la o serie demăști de protecțiepericuloase. Potrivit reprezentanților asociației, măștile nu respectă standardele impuse de autorități și pot fi periculoase pentru sănătate.

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Ia atitudine! InfoCons este alături de tine, 0219615!”, este mesajul președintelui InfoCons, Sorin Mierlea.

Măștile de protecție, obligatorii din 15 mai

Din 15 mai, toată lumea este obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun.

Măştileoferă o protecţie diferităîn funcţie de gradul lor de sofisticare. Dacă cele de tipul N95 filtrează 99% din impurităţi, măştile chirugicalescad protecţia până la 25% la inhalare şi 50% la emiterea de particule infestate în mediu.

Măştile din pânză oferă o protecţie de 33% la inhalare şi 90% la emitere, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`