Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a declarat, luni seară, că nu există soluții miraculoase pentru stoparea coronavirusului, decât respectarea celor 3 reguli, respectiv distanțarea, purtarea măștii și igiena. În caz contrar, potrivit doctorului, secțiile de terapie intensivă nu vor putea face față numărului mare de pacienți.
Medicul infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a afirmat la Digi24 că singura soluție pentru trevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus este respectarea celor 3 reguli de aur: distanțarea socială, purtarea măștii și igiena
„Singura soluție cred că e să încercăm să explicăm în fiecare zi oamenilor că nu sunt alte soluții miraculoase decât respectarea celor 3 reguli de aur- distanțarea socială, purtarea măștii și igiena. Dacă nu înțelegem aceste lucruri și nu le vom respecta, degeaba încercăm să creștem capacitatea secțiilor de terapie intensivă, pentru că la un moment dat ele nu vor face față numărului mare de cazuri și de forme severe”, a precizat el.
Dacă oamenii se spală regulat pe mâini, poartă măști de protecție și își păstrează distanța socială unul de celălalt, aceste trei comportamente simple ar putea opri cea mai mare parte a pandemiei Covid-19, chiar și fără un vaccin sau tratamente suplimentare, potrivit unui nou studiu.
Studiul, publicat în jurnalul PLoS Medicine, a creat un nou model pentru a analiza răspândirea bolii și eforturile de prevenire care ar putea ajuta la oprirea acesteia.
Ratele de contact din studiu s-au bazat pe interacțiunea oamenilor din Olanda, dar modelul este potrivit și pentru alte țări occidentale, au spus cercetătorii de la Universitatea Medical Center Utrecht
„O epidemie mare poate fi prevenită dacă eficacitatea acestor măsuri depășește 50%”, au scris ei.
Liderii americani în domeniul sănătății publice au făcut ecou sentimentul acestui studiu recent. Directorul centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor a declarat, marți, Institutului Buck pentru Cercetare a Îmbătrânirii, că țara nu este „lipsită de apărare”.
„Dacă am purta cu toții măști de protecție pentru următoarele patru, șase, opt, douăsprezece săptămâni, în toată țara, această transmitere a virusului s-ar opri”, a spus dr. Robert Redfield.
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) anunță, luni, în raportul zilnic, că în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost confirmate 733 de noi cazuri de COVID-19, dintr-un total de 6.390 de teste efectuate în același interval.
De asemenea, distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 233 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. 38 de pacienți cu COVID-19 au decedat de duminică până luni, ora 13.00.
În acest moment, la ATI sunt internate 497 de persoane testate pozitiv cu noul coronavirus, un record negativ înregistrat de țara noastră de la începutul epidemiei de SARS-CoV-2. În contextul numărului mare de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, amintim că starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile.
București, Suceava, Brașov și Argeș înregistrează cele mai multe contaminări totale cu COVID-19, în vreme ce în ultimele 24 de ore cele mai multe infectări au fost depistate în București, Argeș și Prahova.
De la izbucnirea epidemiei de coronavirus pe teritoriul României, cele mai multe infectări au fost înregistrate în București (8543), Suceava (4922), Prahova (3244), Brașov (3964) și Argeș (4564).