CORONAVIRUS | Virgil Musta: Cei şase pacienţi decedaţi pe Secţie s-au decompensat rapid. Nu are legătură cu locurile din ATI

CORONAVIRUS | Virgil Musta: Cei şase pacienţi decedaţi pe Secţie s-au decompensat rapid.  Nu are legătură cu locurile din ATI
Foto: tion.ro

Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, a declarat că cei şase pacienţi, care au decedat zilele trecute la unitatea medicală, nu au mai putut fi transferaţi la Terapia Intensivă deoarece s-au decompensat rapid în aceeaşi perioadă şi nu din cauză că nu ar mai fi fost locuri la ATI, în Timişoara.

Virgil Musta: Poate nu am fost bine înţeles. Cauza deceselor nu este că nu erau locuri pe ATI, ci că s-au decompensat comorbidităţile

Mai exact, medicul a afirmat, pentru News.ro: ”Poate nu am fost bine înţeles sau poate nu m-am exprimat eu foarte bine, dar am spus că au decedat şase pacienţi pe secţie, cu forme severe de COVID-19. În această boală există evoluţia rapidă şi se decompensează. Colegii de la ATI au intervenit, dar nu a mai fost timp de mutare pe Secţia ATI. Ei sunt pacienţi care au murit pe secţie. Cauza nu este că nu erau locuri pe ATI, ci că s-au decompensat comorbidităţile”.

Acesta a menionat că în Spitalul de Boli Infecţioase nu mai sunt locuri de ATI, dar „asta nu înseamnă că doar aici sunt paturi ATI în Timişoara”.

”Sunt ocupate toate, dar asta nu înseamnă că doar aici sunt paturi ATI în Timişoara. Eu vorbesc strict de spitalul nostru. Noi, când avem un caz care este sever, colegii de la ATI îl evaluează. În urma acestei evaluări se începe să se sune pentru locuri. E un departament central, la Bucureşti, care se ocupă. Şi noi am transferat pacienţi la Arad, am primit pacienţi de la Bucureşti, în baza acestui program. Sunt pacienţi care vin cu forme severe a căror parametri biologici arată că sunt de ATI”, a transmis Musta.

Cât despre cei șase pacienți, medicul a precizat că nu poate spune de ce starea lor de sănătate s-a întrăutăţit atât de repede.

”Revenind la cei şase pacienţi decedaţi, nu ştiu din ce motiv s-au decompensat atât de rapid, toţi în acelaşi interval orar. Era o zi cu ceaţă şi se ştie că ceaţa afectează afecţiunile pulmonare. Cei şase pacienţi aveau vârste cuprinse între 68 – 70 de ani şi au decedat pe Secţiile Pneumologie 4 şi Boli Infecţioase 2”, a mai afirmat Musta.

Amintim că Virgil Musta a declarat, luni, că „suntem într-o situaţie dificilă, Terapia Intensivă deja de câteva zile nu avem loc şi pe Secţie avem cazuri foarte grave care la un moment dat există riscul ca în evoluţia lor să se decompenseze şi neavând terapie intensivă, nu putem să îi punem pe ventilaţie mecanică. Aşa că îi ţinem pe presiune ridicată de oxigen, dar, din păcate, nu este suficient. S-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri, până astăzi dimineaţă, să decedeze peste 6 persoane, toţi cu forme foarte grave, internate de clinică, atât în Secţia de Boli Infecţioase, cât şi Pneumofiziologie şi care s-au decompensat şi nu am avut soluţie pentru ei”.

Klaus Iohannis: „Se pare că ar fi fost locuri în Timișoara”

Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat astăzi, într-o conferință de presă, că la Timișoara ar fi fost locuri.

”Se pare că ar fi fost locuri chiar în Timișoara, doar că unii cu alții nu s-au întâlnit și comunicarea a fost suboptimală. Sper să nu se repete aceste lucruri”, a afirmat șeful statului.

Contactat telefonic de B1.ro, medicul Virgil Musta nu a răspuns, însă, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, Cristian Oancea, i-a dat dreptate șefului statului.

”Domnul Președinte are dreptate. Dr Musta a făcut revenire asupra declarației (…) S-a înțeles greșit din declarația dânsului”, a declarat Cristian Oancea, pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:42 - O româncă a aflat că e căutată de 9 ani în Belgia, când a solicitat pașaport în SUA. Ce acuzaţii i se aduc
17:28 - Vor fi maxim 16 ministere în noul Guvern. Decizia coaliției
17:27 - Gheorghe Ialomițianu: Guvernul actual a sacrificat finanțele României pentru câștigarea alegerilor. Numai de la începutul anului datoria publică până în septembrie a crescut cu 140 de miliarde de lei, mai mult decât în pandemie (VIDEO)
17:04 - Consiliul JAI discută joi despre data de eliminare a controalelor la frontieră pentru România și Bulgaria, anunță MAI. Cătălin Predoiu va participa la eveniment
17:02 - Un italian a rămas fără 33.000 de euro după ce s-a îndrăgostit de o româncă. Cum l-a păcălit
17:01 - Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Atacul cibernetic asupra Electrica a aparţinut grupării Lynx Ransomware
16:59 - Cunoscut epidemiolog din România, despre Boala X: „Rata de mortalitate este 7,6%. La COVID era de 1%”. Care sunt cele mai frecvente simptome
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)