Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București vine cu un set de reguli care te pot ajuta să te ferești de infectarea cu noul coronavirus. În cadrul campaniei de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos”, medicului primar Ovidiu Peneș oferă sfaturi care te pot menține sănătos.
Potrivit setului de reguli recomandat de UMF „Carol Davila”, este de preferat, ca atunci când ieșim din casă să purtăm bluze cu mânecă lungă și pantaloni lungi. De asemenea, țineți cont că aceastea trebuie să fie strânse la încheieturi și glezne.
În ceea ce privește încălțămintea aceasta trebuie să fie una care să se poată spăla, curăța și dezinfecta foarte ușor. Pe lângă asta, persoanele care au părul lung nu trebuie să iasă din casă cu el desfăcut, ci prins. Cel mai bine ar fi să aveți un articol vestimentar care să vă acopere podoaba capilară.
Când vine vorba de accesorii, acestea trebuie să fie evitate. Renunțați la cercei, lanțuri, inele, ceasuri sau brățări pentru că toate acestea împiedică igienizarea corectă a mâinilor.
O altă mențiune ar fi legată de lungimea unghiilor. Acestea trebuie să fie cât mai scurte, fără alt tip de aplicații pe ele: ojă, unghii false sau cu gel. Toate acestea pot împiedica accesul dezinfectantelor.
În primul rând, nu mergeți la magazin pentru doar două-trei produse. Potrivit recomandărilor UMF „Carol Davila” în legătură cu răspândirea coronavirusului, atunci când vreți să mergeți să vă achiziționați cele necesare, faceți o listă și cumpărați produse care să vă ajungă pe o perioadă mai lungă de timp pentru a nu părăsi domiciliul foarte des. De asemenea, este indicat ca un singur membru al familiei să meargă la cumpărături.
Odată ce ați ieșit din casă, păstrați o distanță de 5 metri față de cei din jur și evitați discuțiile față în față apropiate, dar mai ales, trebuie să evitați discuțiile pe un ton ridicat.
Din momerntul în care ați ajuns la magazin, limitați contactul cu rafturile, tarabele și alte obiecte folosite în comun.
Măsurile recomandate de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București ne recomandă ca atunci când intrăm în casă să avem pregătit la intrare un material textil, cum ar fi prosopul, îmbibat cu soluție concentrată de clor pe care să călcați și să dezinfectați tălpile pantofilor.
În ceea ce privește hainele în care ați fost îmbrăcat, le băgați într-o pungă de plastic transparent pe care o închideți ermetic și o depozitați pe balcon, terase sau, de preferat la soare, timp de 48 de ore. Pantaofii vor fi lăsați în exterior. Cel mai indicat este ca după ce ați intrat în casă, să vă băgați în baie și să vă spălați pe întreg corpul.
Produsele aduse de afară trebuie să fie spălate cu apă și săpun la exterior. Însă, ambalejele de plastic vor fi spălate de două ori timp de un minut. Aceeași operațiune trebuie respectată și în cazul fructelor și legumelor. Pentru acest lucru, trebuie folosit detergent pentru fructe și legume.
Medicului primar Ovidiu Peneș ne atenționează că nu trebuie să intrăm în contact cu persoana care ne livrează obiectele sau alimentele. Trebuie păstrată o distanță de 5 metri. De asemenea, și ambalajele pot fi contaminate. După deschiderea lor, aruncați-le și igienizați mâinile.
În cazul în care ați comandat mâncare, descărcați-o într-un vas și pe care îl fierbeți câteva minute. Ambalajele le aruncați la gunoi după care vă spălați pe mâini. Este de preferat să preparați singuri mâncarea în casă după decontaminarea produselor.
Mâinile se vor spăla cu săpun și apă caldă, iar spuma trebuie să acopere chiar și antebrațul. La spălatul mâinilor folosiți de preferat un săpun lichid dintr-un dozator automat care nu necesită atingere. Ștergerea acestora se va face exclusiv cu șervețele de hârtie de unică folosință. Nu trebuie să folosiți prosoape și nici uscătoarele cu flux de aer.
Potrivit recomandărilor cu privire la evitarea infectării cu noul coronavirus, mănușile de latex folosite în exteriorul casei sunt contaminate. Acestea nu trebuie sub nicio formă apropiate de ochi, nas sau gură. Atunci când ajungeți la intrarea în casă, mânușile de latex trebuie extrase cu fața exterioară în interior și aruncate ca atare într-un coș de gunoi cu capac.
În cazul telefonului mobil, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” ne sugerează să nu ducem în afara casei dispozitivul la față. Acesta trebuie ținut pe speaker. Când ajungeți cu el în interiorul casei, acoperiți-l de câteva ori cu soluție de alcool concentrată 85- 95% și lăsați să acționeze câteva minute. Se curăță apoi cu un șervet și se repetă operațiunea.
În altă ordine de idei, nu atingeți încuietorile ușilor, mai ales pe cele ale toaletelor.
De asemenea, nici animalul de comapanie nu trebuie neglijat. Cel mai bine ar fi să îl plimbați într-o curte interioară pe care nu o folosește nimeni altcineva. În cazul în care acest lucru nu se poate pentru că, de exemplu, locuiți la bloc, la întoarcerea de la plimbare animăluțul trebuie spălat cu șampon câte un minut de două ori.
Pe lângă toate acestea, sunteți obligat să folosiți șervețel de hârtie atunci când vă ștergeți nasul, ochii sau gura, dar mai ales când strănutați și tușiți. Țineți cont că după prima utilizare, acesta trebuie aruncat după ce l-ați împachetat cu fața folosită în interior, în patru rânduri.