CORONAVIRUS | Testele finale ale vaccinului companiei Johnson & Johnson, întrerupte după apariția unei boli la un pacient

CORONAVIRUS | Testele finale ale vaccinului companiei Johnson & Johnson, întrerupte după apariția unei boli la un pacient
Foto: pixabay.com

Gigantul farmaceutic Johnson & Johnson a anunţat suspendarea testelor clinice ale vaccinului anti-COVID-19, după ce unul din participanţii la teste s-a îmbolnăvit, scrie CNN.

Johnson & Johnson întrerupe testele vaccinului anti-COVID după îmbolnăvirea unui pacient

„Am oprit temporar dozarea suplimentară în toate testele noastre clinice ale unui vaccin experimental împotriva COVID-19, inclusiv toate testele din faza a treia, din cauza unei boli inexplicabile a unui participant” a anunţat compania într-un comunicat.

Cu toate acestea, grupul farmaceutic a precizat că există o diferenţă între o „pauză de studiu” decisă de echipă şi o „oprire reglementară” instituită de o autoritate sanitară de reglementare.

Totodată, compania şi-a reconfirmat „angajamentul puternic faţă de siguranţă”, informând că boala participantului a fost examinată de medici, precum şi de cei din partea unui consiliu independent de monitorizare a siguranţei.

În luna septembrie, Johnson & Johnson anunța reunirea a 60.000 de persoane de pe trei continente, pentru a participa la faza finală a studiului.

Vaccin pentru COVID-19 într-o singură doză

Compania Johnson & Johnson a lansat studiul clinic final al unui potențiat vaccin pentru COVID-19, într-o singură doză, fapt ce ar putea simplifica distribuirea milioanelor de doze necesare la nivel mondial, comparativ cu alte vaccinuri ce necesită administrarea în două doze, scrie Reuters.

Rezultatele ultimei faze a studului sunt așteptate să apară până la sfârşitul anului sau la începutul anului viitor, a precizat Dr. Paul Stoffels, directorul ştiinţific al J & J, într-o conferinţă de presă comună cu oficiali ai Institutului Naţional de Sănătate şi ai administraţiei Trump.

Vaccinurile companiilor rivale (Moderna, Pfizer şi AstraZeneca) necesită administrarea în două doze, la un interval de câteva săptămâni, ceea ce le face mult mai dificil de administrat.

„Beneficiile unui vaccin într-o singură doză pof fi profunde în ceea ce priveşte campaniile de imunizare în masă şi controlul global al pandemiei”, a afirmat și dr. Dan Barouch, cercetător în domeniul vaccinurilor la Harvard, care a contribuit la dezvoltarea acestui potential vaccin.

Încă nu este clar cât de repede poate obţine compania aprobarea vaccinului de către autorităţile de reglementare, dar J&J intenţionează să îl fabrice în avans, astfel încât să poate începe distribuirea rapid.

Boala care a dus la oprirea testelor pe vaccinul dezvoltat deAstraZeneca

Și compania AstraZeneca s-a confruntat cu o situație similar, fiind nevoită să oprească testele, după apariția unei „boli inexplicabile” la unul dintre participanții la studiu.

Însă efectele adversecare au dus la suspendarea temporară a studiului clinic al vaccinului împotriva noului coronavirus, dezvoltat de compania britanicăAstraZeneca, ar putea să nu aibă legătură cu vaccinul în sine, precizează reprezentanții Universității Oxford într-undocumentdestinat participanților la studiu, potrivitReuters.

Pe 6 septembrie, studiul clinic efectuat de compania farmaceutică britanicăAstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, a fostoprit temporardupă apariția unor reacții adverse la unul dintre participanții din Marea Britanie. Potrivit medicilor, ar fi vorba despre o „reacție adversă serioasă”, considerată a fi o afecţiune inflamatorie spinală rară, numită mielită transversă. Totuși, specialiștii spun că apariția reacțiilor de acest fel este o parte normală din procesul de testare a unui nou vaccin.

„Am efectuat evaluări de siguranță după ce voluntari implicați în studiul clinic pentru testarea vaccinului numit ChAdOx1 nCoV-19 au prezentat simptome neurologice inexplicabile, inclusiv schimbarea senzaţiei sau slăbiciune a membrelor, astfel că am întrerupt studiul pentru o evaluare din punctul de vedere al siguranței.

PotrivitNew York Times, care citează o persoană ce cunoaște situația, pacientul din Marea Britanie a fost diagnosticat cumielită transversă, un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală și, adesea, este provocată de infecții virale, după ce a participat la testele companieiAstraZeneca.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`