CORONAVIRUS | STUDIU: Ce grupă de sânge prezintă un risc mai redus de infectare cu COVID-19

CORONAVIRUS | STUDIU: Ce grupă de sânge prezintă un risc mai redus de infectare cu COVID-19
Foto: pixabay.com

Potrivit unui studiu efectuat de compania 23andMe, specializată în teste genetice, persoanele cu grupa sanguină 0 au riscuri mai reduse de a se infecta cu noul coronavirus, notează Financial Times.

Conform primelor date reliefate de studiul efectuat pe 750.000 de participanţi, persoanele cu grupa sanguină 0 prezintă o probabilitate mai redusăcu 9%-18% de a se infecta cu COVID-19.

Totodată, persoanele care au fost expuse virusului au prezentat şanse mai mici cu 13%-26% de a se infecta.

Răspunsul la gradul de infectare al persoanelor, găsit în codul genetic

Cercetătorii companiei au identificat o variaţie în genele AB0, care generează codificări ale grupelor sanguine, fapt ce ar putea explica riscurile mai reduse.

„Studiul şi colectarea datelor sunt în curs, cu speranţa că vom putea folosi platforma noastră de cercetare pentru a înţelege mai bine modurile diferite în care oamenii reacţionează la virus. În final, sperăm să publicăm concluziile cercetărilor noastre pentru a furniza mai multe date comunităţii ştiinţifice”, se arată în comunicatul companiei 23andMe.

Studiu chinez: cea mai rezistentă grupă de sânge la infecția cu virusul COVID-19

Un alt studiu, realizat în China, a analizat distribuirea grupelor sanguine la 2173 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, din trei spitale din Wuhan şi Shenzhen.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că grupa sanguină A este asociată unui risc mai ridicat de a contracta coronavirusul, comparativ cu celelalte grupe, în timp ce grupa 0 este asociată riscului cel mai mic.

De asemenea, în 2005, un studiu al unei echipe din Hong Kong arăta că persoanele cu grupa sanguină 0 erau mai puţin sensibili la SARS (alt coronavirus) decât alte grupe sanguine.

Grupele sanguine intervin prin faptul că antigenele grupelor sanguine A şi B s-au manifestat asupra celulelor care sunt ţinta specifică a virusului. Acesta din urmă va fi multiplicat de celulă şi va purta aceeaşi etichetă ca aceasta. Așadar, dacă o celulă infectată de virus va avea marca grupa sanguină A, virusul o va purta şi el.

Așadar, persoanele cu grupa sanguină 0 beneficiază de un „vaccin natural”, prin prezenţa anticorpilor anti-A şi B, excepție fiind situația în care sunt contaminate de o persoană cu grupa 0.

„Dezvoltăm anticorpi antigrupe A şi B în primele luni de viaţă. Ar fi interesant ca în viitor să facem astfel încât toată lumea să aibă nivelul de anticorpi ridicat, un mijloc natural de apărare pe care îl putem întări pentru a lupta cu un virus. Evident, acesta nu ar fi niciodată la fel de eficient ca un vaccin, dar astfel s-ar putea încetini o epidemie”, a explicat Jacques Le Pendu, director de cercetare la Institutul de Sănătate şi Cercetare Medicală din Nantes.

Totodată, un alt studiu, efectuat de Universitatea Columbia din New York, a arătat că doar persoanele cu grupa de sânge 0 pozitivă au şanse mai reduse de infectare cu noul coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`