CORONAVIRUS | Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind starea de alertă: Actul normativ cuprinde măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

CORONAVIRUS | Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind starea de alertă: Actul normativ cuprinde măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri dimineață, legea privind starea de alertă, anunță Administrația Prezidențială, printr-un comunicat de presă. Starea de urgență instituită pe teritoriul României pe fondul pandemiei de coronavirus a expirat pe 14 mai, la miezul nopții, iar din 15 mai, țara noastră a intrat în starea de alertă. Actul normativ promulgat de șeful statului a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților și conține măsurile aplicabile în perioada stării de alertă, precum și sancțiunile pe care le pot primi cei care nu respectă noile reglementări.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 15 mai a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a transmis Președinția.

Legea privind starea de alertă a fost adoptată pe 13 mai de Camera Deputaților

Guvernul a adoptat, în ședința de luni, 11 mai, proiectul de lege, pe care apoi l-a trimis către Parlament.

Actul normativ a fost votat, marți, de Senat, după ce a suferit modificări substanțiale față de forma în care plecase de la Palatul Victoria. Astfel, senatorii au stabilit, printre altele, că în perioada stării de alertă se pot redeschide terasele, cu respectarea măsurilor de distanțare socială și protecție sanitară, că pentru a fi instaurată starea de alertă este nevoie de aprobarea Parlamentului sau că în timpul stării de alertă, ministrul Sănătății nu poate demite șefii spitalelor aflate în subordinea primăriilor sau a consiliilor județene.

Ulterior, proiectul de lege a ajuns, miercuri, în Camera Deputaților, care l-a adoptat, în calitate de for decizional. Printre prevederile cuprinse în forma finală a legii se ală cele potrivit cărora, cetățenii sunt obligați să poarte măști de protecție în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, autoritățile pot restrânge sau interzice circulația și pot impune carantina sau izolarea la domiciliu, pot interzice organizarea mitingurilor, procesiunilor, concertelor sau a diverselor tipuri de întruniri, iar amenzile aplicate pentru nerespectarea prevederilor pot varia între 500 de lei la 15.000 de lei.Legea mai prevede și faptul că pot fi redeschise mall-urile mici, cu o suprafață de până la 15.000 de metri pătrați, că Parlamentul trebuie să încuviințeze starea de alertă dacă aceasta este instituită în cel puţin jumătate de ţară, precum și faptul că dacă evoluția epidemiei o va impune, se poate reveni la starea de urgență.

Legea privind starea de alertă va intra în vigoare la începutul săptămânii viitoare

Actul normativ va intra însă în vigoare abia la începutul săptămânii viitoare. Asta pentru că, potrivit articolului 84 din Constituție, după adoptarea proiectului de lege în cele două camere ale Parlamentului, este nevoie de două zile pentru o eventuală contestare la Curtea Constituțioanlă. Apoi, după ce șeful statului semnează decretul de promulgare a legii și aceasta este publicată în Monitorul Oficial, este nevoie de alte trei zile pentru ca ea să intre efectiv în vigoare.

Astfel, în spațiul public s-a vorbit despre existența a trei zile în care, din punct de vedere legal, nu vor fi impuse reguli în contextul pandemiei. Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis a ținut să sublinieze în declarația pe care a susținut-o în ultima zi a stării de urgență, că nu vor exista zile fără reguli în România.

”Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții! Reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare. Avem un cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea și viața cetățenilor să nu fie puse în pericol”, a spus, joi, șeful statului.

De altfel, joi seară, la finalul primei ședințe a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, ministrul de Interne,Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat în Ministerul de Interne,Raed Arafat, au prezentat principalele măsuri care vor fi aplicate în perioada stării de alertă, adică începând chiar din 15 mai.

Peste 16.000 de cazuri de coronavirus în România

Cele mai recente date transmise de Grupul de Comunicare Strategică arată că, în România au fost confirmate 16.247 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Bilanțul deceselor a ajuns la 1056. Totodată, de la începutul epidemiei, 9.053 de paicenți au fost declarați vindecați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`