CORONAVIRUS | Noi simptome depistate la pacienții infectați: agitație, confuzie, delir

CORONAVIRUS | Noi simptome depistate la pacienții infectați: agitație, confuzie, delir
sursa Foto: pixabay

Deși au trecut câteva luni de la izbucnirea pandemiei, cercetătorii continuă să descoperenoi căi prin care noul coronavirus atacă organismul uman și cum se manifestă acesta.

Potrivit celor mai recente studii, efectele virusului COVID-19 nu se limitează doar la plămâni. Mai nou, s-a descoperit că SARS-CoV-2 afectează și creierul.

Astfel, cadrele medicale din mai multe țări au raportat că pacienții ce prezentau forme severe de coronavirus prezentau stări de confuzie, delir sau alte tulburări mintale, noteazăABC News.

Episoade de delir și agitație la pacienții infectați cu COVID-19

Dr. Lorenzo Norris, decan asociat la Facultatea de Medicină de la George Washington University, a studiat cazul unui bărbat de peste 50 de ani, ce a fost internat în spital după ce a fost găsit confuz, agitat și incoerent, prezentând semne de schimbări neurologice drastice.

Deși medicii au crezut că are meningită, bărbatul a fost testat pozitiv pentru coronavirus, prezentând ulterior și simptomele respiratorii comune asociate cu COVID-19. Într-un final, pacientul a fost transferat la Terapie Intensivă pentru a fi pus pe ventilație artificială.

Mai mult, doctorii au observat că și unii pacienți mai tineri au prezentat semne de conștiență alterată. Alții dezvoltă episoade de delir pe perioada spitalizării, iar starea lor de confuzie pare să fie mai severă și să dureze mai mult decât ar fi de așteptat, iar acești pacienți par să aibă nevoie de mai mult timp pentru a se însănătoși, potrivit aceleiași surse.

Studiu din Wuhan: o treime dintre pacienții cu COVID-19 au prezentat simptome neurologice

Un studiu efectuat în Wuhan, provincial considerate epicentrul pandemiei de coronavirus, ce a îmbolnăvit peste 5,4 milioane de persoane la nivel mondial, a arătat că mai mult de o treime dintre pacienții cu COVID-19 au prezentat simptome neurologice.

De asemenea, un alt studiu din Franța, realizat pe un număr mai mic de cazuri, arăta că două treimi dintre pacienții cu COVID-19 au fost agitați sau cu episoade de delir, ce pot fi rezultatul unei acțiuni directe a virusului.

O altă posibilă cauză a simptomelor, spun medicii, este o hiperreacție a sistemului imun, cunoscută sub denumirea de „furtună de citokine”, care poate cauza formarea de cheaguri de sânge în creier.

Și în Spania, medicii de la Spitalul San Carlos din Madrid, au observat că pacienții infectași cu coronavirus, care au avut nevoie de ventilație mecanică pentru mai mult timp, își revin mai greu la statutul mental inițial.

Cum atacă noul coronavirus organismul uman

Deși acestcoronavirusnu suferă mutații foarte rapid, acesta se dovedește a fi mai imprevizibil decât un simplu virus respirator, cum era catalogat în momentul apariției.

Până acum, au fost observate câteva mutaţii genetice în „proteina S (spike)” acoronavirusului. Dacă proteina va continua să dezvolte mutaţii, anticorpii produşi de un posibil vaccin vor fi depăşiţi de situaţie, nefiind suficient de eficienţi pentru a opri răspândirea virusului.

Astfel, s-a constatat că noulcoronavirusatacă plămânii, dar poate lovi oriunde, de la creier până ladegetele de la picioare.

David Heymann, cel care a condus Organizaţia Mondială a Sănătăţii în timpul epidemiei de SARS, a declarat că „nu se știe dacă un vaccin poate genera un răspuns de imunitate care ne va proteja împotriva infecţiei pe viitor”.

Afirmațiavine în contextul în care o problemă principală a vaccinurilor pentru SARS-COV-2, aflate încă în perioada de testare, ar fi faptul că acestea nu asigură o imunitate pe termen lung.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`