UPDATE, 1 iunie, ora 16.15: Autoritățile au anunțat decesul a încă șase români infectați cu coronavirus. Victimele aveau între 64 și 83 de ani și erau din Ilfov, Suceava, Sibiu, Bistrița și Botoșani.
În Ilfov a decedat, pe 31 mai, o femeie de 76 de ani, depistată pozitiv pe 24 mai. „Comorbidități: Insuficiență cardiacă clasa NYHA II, HTA, AVC sechelar, boala Alzheimer”.
În Suceava a decedat, pe 30 mai, un bărbat de 78 de ani, diagnosticat pe 31 mai. „Comorbidități: diabet zaharat, HTA, cardiopatie ischemică cronică”.
Victimă a epidemiei în Sibiu a fost un și bărbat de 64 de ani. Depistat pozitiv pe 19 mai, acesta a murit pe 31. „Comorbidități: bronhopneumonie, HTA, boală cardiovasculară ischemică, hepatopatie cronică”.
Pe 1 iunie, a murit în Bistrița un bărbat de 66 de ani, confirmat pe 28 mai. „Comorbidități: BPOC, fibroza pulmonara, insuficienta renala cronica, tumora vezicala operata”.
În Botoșani a decedat, pe 31 mai, un bărbat de 70 de ani, depistat pozitiv pe 20. „Comorbidități: HTA, tumora cerebrala operata, sechele neurologice, afazie”.
Ultima victimă raportată e un bărbat de 83 de ani din Suceava. Depistat pozitiv pe 16 mai, acesta a decedat pe 31 mai. „Comorbidități: HTA, boală cardiovasculară, proteză valvulara”.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Grupul de Comunicare Strategică anunță că încă patru pacienți infectați cu noul coronavirus au decedat. Este vorba despre trei bărbați și o femeie, cu vârste cuprinse între 45 și 81 de ani, din județele Botoșani, Galați, Neamț și Caraș-Severin. Astfel, bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 1.270.
A 1267-a victimă este o femeie în vârstă de 67 de ani din județul Botoșani, testată pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus pe 24 mai. Ea suferea și de diabet zaharat, accident vascular cerebral (AVC) sechelar și CIC. Decesul său a survenit pe 31 mai.
A 1268-a victimă este un bărbat în vârstă de 45 de ani, care lucra ca asistent social în Căminul de bătrâni Sfântul Spiridon din judeșul Galați. El a primit confirmarea contaminării cu SARS-CoV-2 pe 29 aprilie și a decedat pe 31 mai. Bărbatul avea multiple comorbidități: hepatită virală B (HVB), obezitate, sdr. QT prelungit, steatoza hepatică, sdr. hepatocitoliză.
A 1269-a victimă este un bărbat în vârstă de 64 de ani din județul Neamț, confirmat ca fiind infectat cu noul coronavirus pe 12 mai. Bărbatul era diagnosticat și cu CIC, FiA, flutter atrial, hipertensiune arterială (HTA), diabet zaharat tip II și insuficiență renală cronică. El a decedat pe 31 mai.
A 1270-a victimă este un bărbat în vârstă de 81 de ani, din județul Caraș-Severin, testat pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 pe 5 mai și decedat pe 31 mai. El suferea și de insuficiență renală cronică dializată.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, la finalul săptămânii trecute, că România se află pe o pantă descendentă în ceea ce privește situația îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Asta în condițiile în care, duminică, a fost raportat cel mai scăzutnumăr zilnic de cazuri noi de la debutul crizei sanitare – 124. În total, la nivel național au fost testate pozitiv, până duminică, la ora 13.00, 19.257 de persoane, dintre care 160 de pacienți sunt internați în secțiile de terapie intensivă. De asemenea, de la începutul pandemiei, 13.256 de români au fost declarați vindecați și au părăsit unitățile sanitare.
În aceste condiții, Nelu Tătaru a anunțat că dacă situația epidemiologică o va permite, începând din 15 iunie, Guvernul ar putea introduce noi măsuri de relaxare a restricțiilor.
”Urmează să gestionăm cu precauție măsurile de relaxare. Ele vin cu un oarecare risc. Respectăm și gestionăm măsurile de relaxare și normele date. Consider că vom merge pe acest drum favorabil în continuare. După evaluarea pe 14 zile a măsurilor de relaxare puse în practică, având în vedere rezultatul pozitiv, ne așteptăm la alt pachet de măsuri de relaxare în 15 iunie”, a declarat Nelu Tătaru, duminică, pentru Digi 24.
România a intrat, începând din 1 iunie, în a doua etapă de relaxare a restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus. Astfel, de luni se redeschid terasele și plajele, românii pot circula fără a avea asupra lor declarația pe propria răspundere, se reiau competițiile sportive și spectacolele în aer liber și de redescide traficul feroviar și rutier internațional. Toate aceste relaxări sunt însoțite, însă, de o serie de reguli stricte privind siguranța sanitară și distanțarea socială.