Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, referindu-se la numărul mare de cazuri de coronavirus din ultimele zile, că speră să nu fie vorba despre al doilea val de îmbolnăviri. Tătaru a subliniat că înmulțirea cazurilor de infecție în ultima perioadă vine pe fondul măsurilor de relaxare și că în aceste condiții, ține de fiecare cetățean în parte să respecte regulile pentru a limita răspândirea virusului.
”Sper ca în perioada următoare, după ce avem o distanţă oarecare de 7-10 zile de la a treia perioada de relaxare, să revenim ca număr de cazuri într-un context în scădere. Suntem la 4 zile cu peste 300 de cazuri, cam la 7 zile în creştere. Sper să nu fie al doilea val. Nu trebuie să acţioneze doar autorităţile, ci şi populaţia. Sunt încă nişte precauţii care trebuie respectate. Am recurs la al treilea val de măsuri de relaxare tocmai mizând pe spiritul civic”, a spus Nelu Tătaru, la Focșani, potrivit News.ro.
Totodată, ministrul Sănătății a precizat că există spitale aglomerate în acest moment, motov pentru care este nevoie de colaborare între unitățile medicale destinate tratării pacienților cu COVID-19 și cele suport. În același timp, Tătaru a subliniat că populația trebuie să se obișnuiască să trăiască în condițiile în care există o transmitere comunitară a virusului.
”E nevoie de multă colaborare între spitale COVID și spitalele suport, mai avem o perioadă pe care trebuie să o gestionăm, nu am terminat partea ascendentă. Sper să fie o creştere progresivă şi sporadică, nu una exponenţială, ca să ne gândim ca la 1 iulie să avem o alta măsură de relaxare, iar la 15 iulie-inceputul lunii august să avem o viaţă cvasi-normală, dar depinde numai de noi. Trebuie să ne obişnuim să trăim cuaceastă transmitere comunitară, dar subliminală, nu accentuată, trebuie săpregătim momentul toamna-iarnă. Totul depinde de noi”, a mai spus Nelu Tătaru.
La rândul său, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a atras atenția că, în medie, în ultima săptămână, numărul cazurilor deCOVID-19a crescut semnificativ, față de cea anterioară.
„Avem o săptămână de creștere de la 150 de cazuri în medie, la 265. Media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de cazuri față de media săptămânii anterioare. S-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, față de 1 – 1,5% cât aveam acum 3 – 4 săptămâni. Ne-am întors la o valoare mult mai importantă față de perioada de la sfârșitul stării de urgență. (…) Important e ce facem acum, controlăm evoluția și intrăm pe pantă descendentă sau lucrurile vor evolua și numărul de cazuri va crește. Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila.
România a înregistrat în ultimele zile peste 300 noi de cazuri zilnice de infectare cu noul coronavirus, tendință care s-a menținut și vineri. Conform celor mai recente date transmise de Grupul de Comunicare Strategică, la nivel național au fost confirmate 23.400 de cazuri de COVID-19, dintre care 184 de pacienți sunt internați în secțiile de terapie intensivă. Autoritățile au anunțat și 11 noi decese în rândul pacienților cu COVID-19. Totodată, de la debutul epidemie și pânăn în prezent, 16.555 de pacienți au fost declarați vindecați și externați.
În prezent, pe teritoriul țării, 1.392 de persoane sunt în carantină instituționalizată, în timp ce 82.236 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până în acest moment, la nivel național au fost prelucrate 608.771 de teste.