Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat marți seară că, în ceea ce privește începerea școlii, are o temere cu privire la respectarea normelor de igienă, spunând că elevii trebuie să respecte regulile pentru a se proteja de noul coronavirus. Mai mult, aceasta a precizat că școlile trebuie sa aibă stoc de măști pentru a le asigura copiilor care nu au.
Oficialul are o temere în ceea ce privește respectarea normelor de igienă, spunând că elevii trebuie să aibă această atitudine și în afara școlii.
„Am așa o temere strict cu privire la respectarea normelor de igienă. Trebuie să îi facem pe copii să întelegă că nu numai în spațiul școlii, acolo unde sunt supravegheați, sunt îndemnați să poarte mască, să se spele pe mâini, cred că această atitudine trebuie să o aibă și în afara spațiului școlii”, a declarat Monica Anisie.
Aceasta a mai spus că elevii vor avea un circuit bine stabilit în unitatea de învățământ, respectiv se dezinfectează, poartă mască, este condus în clasă și, la intrare în sala de curs, se dezinfectează din nou.
Ministrul a afirmat că școlile trebuie să aibă stoc de măști pentru elevii care nu au sau le rup în cadrul unității de învățământ.
În cazul în care un elev sau un membu al familiei acestuia se îmbolnăvește, ”e suficient ca părintele să anunțe școala și să prezinte un document în sensul acesta, iar copilul poate face școala online”, susține oficialul.
Totodată, ministrul Educației a explicat că în cazul în care o școală adoptă sistemul hibrid copiii care stau acasă vor urmări live, pe platforme, orele pe care colegii lor le desfășoară cu profesorul la clasă.
„Transmisia se face din școală. Deci, în clasă, profesorul intră, intră pe platformă, se conectează și elevii care sunt acasă și urmăresc live ce se întâmplă în clasă. Deci, profesorul își desfășoară ora normal, cu elevii din clasă, și urmăresc lecția respectivă și cei de acasă”, a spus Anisie.
Amintim că Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat, marți, că părinții vor putea alege învățământul online pentru copii dacă în familie există persoane vârstnice sau care au comorbidități.
„Există această variantă în care se poate face învăţământ online, în condiţiile în care are acasă persoane cu comorbidităţi sau persoane vârstnice cu care stă”, a spus Tătaru, răspunzând unei întrebări.
Potrivit ministrului, consiliile de administrație din unitățile de învățământ vor decide în 10 septembrie în care dintre cele trei scenarii va începe școala: „Pe 7 septembrie, INSP va face publică evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ-teritorială. Fiecare din acestea va primi evaluarea în funcție de care se va face deschiderea anului școlar, pentru fiecare școală. Pe 10 septembrie, consiliile de administrație ale unităților școlare vor prezenta Comitetelor județene pentru situații de urgență, DSP-urilor și Inspectoratelor școlare scenariul la care s-au hotărât. Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, ISJ-uri, sub coordonarea Comitetelor județene pentru situații de urgență. Vrem ca fiecare unitate școlară să înceapă în mod particular, iar cele trei scenarii să fie adaptate”.
Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a transmis că ar putea solicita amânarea începerii anului şcolar, în contextul în care autorităţile nu au comunicat măsuri concrete referitoare la combaterea riscului de răspândire a COVID-19 în unitățile de învățământ. Măsura este însă vehement criticată de către Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) care atrage atenția că anul școlar nu mai poate fi scurtat.
“Sub nicio formă anul școlar nu trebuia amânat. Avem deja cel mai scurt an școlar. Masacrăm anul școlar dacă îl mai reducem, în condițiile în care nu știm câți dintre noi vom putea merge fizic 50% la școală”,a declarat pentru B1.RO președintele FNAP, Iulian Cristache.