Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat reevaluarea cazului asistentei medicale din Botoșani, anunțată inițial în rândul persoanelor decedate cu COVID-19, pentru ca ulterior, autoritățile să rectifice informația, precizând că femeia a fost testată negativ de două ori pentru coronavirus, iar cauzele morții sale sunt altele.
”Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a cerut reevaluarea cazului 1178. Din primele informații, chiar dacă exista două teste negative efectuate la interval de 24h, totuși persoana a suferit leziuni grave în urma infectării care au cauzat decesul. Ministrul Sănătății a solicitat astăzi INSP clarificări”, a anunțat, marți seară, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
Decesul asistentei medicale, în vârstă de 45 de ani, a fost anunțat, inițial, duminică. Ulterior, luni seară, Grupul de Comunicare Strategică a transmis o rectificare venită din partea Institutului Național de Sănătate Publică.
”INSP a revenit și a înlocuit decesul 1178 deoarece cazul alocat a fost declarat vindecat cu 2 teste negative (al doilea test negativ a fost descoperit astăzi – luni de către DSP Botoșani)”, au transmis autoritățile.
Apoi, GCS a transmis că s-a ajuns la concluzia că situația asistentei medicale nu întrunește definiția de caz a unui deces cu infectare cu noulcoronavirus, cauzele morții sale fiind altele.
Femeia era angajată a Spitalului Județean Botoșani și lucra la Secția de Boli Infecțioase a unității medicale. Ea era internată de câteva săptămâni la terapie intensivă în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. De asemenea, potrivit primelor informații anunțate de autorități, pacienta nu suferea de alte afecțiuni medicale.
Conform declarațiilor medicilor din Iași, asistenta prezenta simptome specifice infecției cu noul coronavirus, însă a fost testată negativ de două ori pentru contaminarea cu SARS-CoV-2.
„A fost o internare lungă în Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir, a avut două rezultate negative la testul pentru SARS-CoV-2. Nu avea comorbidități care să determine o atât de mare imunodepresie sau afectare anterioară încât să putem spune că a avut un teren la care să ne facă să ne gândim că ar putea prezenta o formă atât de gravă. De la început a fost internată la Terapie Intensivă”, a declarat pentru Digi 24, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț.
De altfel, inclusiv la nivel internațional, în rândul specialiștilor, se vorbește despre cazuri în care pacienții prezintă simptome grave specifice pentru infecția cu noulcoronavirus, dar probele prelevate din nas și gât au indicat rezultate negative.
Cele mai recente date anunțate de Grupul de Comunicare Strategică arată că, până marți, la ora 13.00, în România au fost confirmate 18.429 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, cu 146 mai multe față de raportarea transmisă luni, la aceeași oră. În continuare, 181 de pacienți sunt internați la secțiile de terapie intensivă. De asemenea, de la începutul pandemiei, la nivel național, 11.874 de persoane au fost declarate vindecate și externate din unitățile medicale. Bilanțul deceselor a ajuns la 1.216.
Cele mai multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate până acum în județul Suceava, 3.454. Urmează municipiul București cu 1.825 de îmbolnăviri.
De asemenea, autoritățile transmit că până acum, la nivel național au fost prelucrate 385.728 de teste.