CORONAVIRUS | Marcel Vela: După 15 mai, nu va mai exista o limită teritorială administrativă pentru deplasări (VIDEO)

CORONAVIRUS | Marcel Vela: După 15 mai, nu va mai exista o limită teritorială administrativă pentru deplasări (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat că după data de 15 mai, românii se vor putea deplasa fără a ține cont de limita localității sau a județului. De asemenea, cetățenii nu vor mai trebui să aibă asupra lor declarațiile pe proprie răspundere, care sunt obligatorii în acest moment, având în vedere că România se află încă în stare de urgență, măsură impusă în contextul pandemiei de coronavirus.

Într-un videoclip publicat pe pagina sa de Facebook, ministrul de Interne i-a oferit următorul răspuns unui român care l-a întrebat dacă după jumătatea lunii mai va putea merge la iarbă verde, în afara localității: „Puteţi să mergeţi, să părăsiţi localitatea fără a ţine cont de limita de municipiu sau de judeţ. Aşadar, nu este impusă o limită, pentru că era foarte dificil de impus limita în zonele metropolitane şi în consecinţă nu va exista o limită teritorială administrativă în cadrul căreia să vă puteţi sau să nu vă puteţi deplasa”.

În ceea ce privește renunțarea la declarația pe propria răspundere, ministrul Afacerilor Interne a subliniat că se așteaptă la o”responsabilitate la fel ca şi până acum din partea cetăţenilor”, în ciuda ridicării acestei restricții.

Marcel Vela a vorbit și despre redeschiderea municipiului Suceava, care se află, împreună cu alte opt localități limitrofe, în carantină din data de 30 martie.

„Decizia nu este la mine, ca ministru al Afacerilor Interne, sau la nivelul guvernamental, decizia va fi la specialiştii în epidemiologie şi în tot ce ţine de oprirea răspândirii noului coronavirus, adică există un grup tehnico-ştiinţific ce lucrează în subordinea CNSSU care, împreună cu INSP, vor evalua tot ceea ce ţine de evoluţia bolii, de statistica înregistrată în Suceava şi de perspectiva ridicării acestei carantine pentru Suceava”, a explicat Marcel Vela.

Din 15 mai, starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că după 15 mai starea de urgență nu va fi prelungită, aceasta urmând a fi înlocuită cu starea de alertă.

”Starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgență și, în acest fel, data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență.

Începând din 15 mai, pentru a ține, evident, epidemia sub control, vom intra într-o așa-numită stare de alertă. Deci starea de urgență va fi înlocuită prin starea de alertă”, a anunțat șeful statului.

Totodată, odată cu relaxarea unora dintre restrcții de la jumătatea lunii mai, românii vor trebui să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

Purtarea măștilor de protecție, obligatorie în România începând din 15 mai

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a explicat recent că este important ca măștile să fie schimbate după cel mult patru ore, pentru că altfel pot deveni un pericol pentru sănătatea celor care le poartă.

„Masca se folosește doar când suntem în spații închise sau în mijloacele de transport în comun. În celelalte spații se folosește doar în condițiile în care avem o boală respiratorie și putem infecta noi. O mască se folosește între 2 și 4 ore. Dincolo de acest interval poate deveni ea însăși un pericol pentru că la nivelul ei se pot aduna secreții”, a explicat ministrul Sănătății.

La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu a precizat că Executivul vrea să se asigure că până în momentul în care purtarea măștii va fi obligatorie în România, oferta de măștiva fi mai mare decât cererea, astfel încât să nu existe șanse ca prețul să fie speculat.

Peste 14.000 de cazuri de COVID-19 în România

Potrivit datelor transmise miercuri de Grupul de Comunicare Strategică, la nivel național au fost confirmate până acum 14.107 cazuri de infectare cu noul coronavirus. Bilanțul deceselor a ajuns la 864. În același timp, 5.788 de români au fost declarați vindecați.

CORONAVIRUS | Marcel Vela: După 15 mai, nu va mai exista o limită teritorială administrativă pentru deplasări

Urmăriți B1TV.ro și pe
`