CORONAVIRUS | Marcel Vela anunță emiterea Ordonanței Militare nr. 9: Se prelungește suspendarea zborurilor dintre România și mai multe state din zona roșie. Se elimină interdicția exportului de cereale (VIDEO)

CORONAVIRUS | Marcel Vela anunță emiterea Ordonanței Militare nr. 9: Se prelungește suspendarea zborurilor dintre România și mai multe state din zona roșie. Se elimină interdicția exportului de cereale (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a făcut apel la români să respecte resticțiile impuse de autorități în perioada Paștelui. Totodată, șeful MAI a anunțat emiterea unei noi Ordonanțe Militare, a noua.

”Intrăm într-o perioadă foarte importantă pentru evoluția viitoare a gestionării situației legate de noul coronavirus. Trebuie să îmbinăm cu înțelepciune latura spirituală cu cea a prevenirii răspândirii acestui perfid inamic și a protejării sănătății publice.

Fac apel să respectați prevederile ordonanțelor militare și a tuturor preverilor legale, inclusiv a recomandărilor BOR. Evitați aglomerările, interacțiunea cu alte persoane, nu mergeți în vizite și nu primiți oaspeți de Paște.

Sunt conștient că este greu, motiv pentru care am și ajuns la un acord cu BOR pentru a ne asigura că Lumina Sfântă ajunge la toți românii care își doresc asta.

Sunt încrezător că cu înțelepciune vom trece peste această perioadă dificilă. Prelungirea stării de urgență era un lucru imperios necesar”, a declarat Marcel Vela.

”Am semnat si am prezentat spre aprobare Ordonanța Militară numărul 9. Am prelungit suspendarea zborurilor cu următoarele state: Marea Britanie, Irlanda de Nord, SUA, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franța și Germania”, a anunțat Marcel Vela.

Ministrul Afacerilor Interne a mai anunțat că articolele din Ordonanța Militară nr. 8 prin care se interzice exportul de cereale își încetează aplicabilitatea.

În Ordonanța Militară nr. 9 este prevăzută o excepție la normele de izolare pentru navigatori. Astfel, dacă aceștia nu prezintă simptome ale COVID-19, ”toate echipajele de la bordul navelor fluviale sau maritime îndeplinesc aceleași condiții ca șoferii de la camioanele de marfă sau echipajele de la avioane”.

În ceea ce privește situația lucrătorilor transfrontalieri care muncesc în zona de granițăcuBulgaria, pe o rază de 30 de kilometri de o parte și de alta a frontierei, aceștia vor fi exceptați de la izolare dacă nu prezintă simptome specifice infecției cu noul coronavirus.

O altă prevedere din Ordonanța Militară nr. 9 este aceea că piețele agroalimentare vor rămâne deschise și în această perioadă, cu condiția respectării tuturor reglementărilor din ordonanțele militare, cu privire la oprirea răspândirii infecțiilor cu COVID-19.

Marcel Vela a mai precizat că, în acest moment, în România, sunt disponibile 13.254 de locuri de carantină instituționalizată.

”Cei din diaspora au înțeles că aceste sărbători la distanță reprezintă, de fapt, iubirea și grija față de cei dragi. Cei care totuși vin în țară sunt în situația în care ne obligă să aplicăm prevederile ordonanțelor militare anteriaore, ceea ce înseamnă că vor sta în locuri special amenajate de carantină”, a explicat Marcel Vela.

TEXTUL INTEGRAL AL ORDONANȚEI MILITARE NR.9 POATE FI CITIT AICI

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Anunțul de joi al ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, vine după ce șeful MAI a prezentat, miercuri seară, modificările făcute la acordul dintre MAI și Biserica Ortodoxă Română în privința felului în care pâinea binecuvântată și Lumina Sfântă vor fi distribuite credincioșilor în aceste zile și în noaptea de Înviere, respectând măsurile de distanțare socială impuse de autorități în contextul pandemiei de coronavirus. Modificările au fost făcute după ce președintele Klaus Iohannis a criticat forma inițială a acordului care prevedea că oamenii pot merge la biserici pentru a lua Sfintele Paști și pot ieși în afara locuinței pentru a primi Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim.

Ce prevede noul acord dintre MAI și BOR

Potrivit modificărilor anunțate marți seară de Marcel Vela, pâinea binecuvântată va fi distribuită la domiciliile credincioșilor de membrii personalului clerical și de voluntari. Acest lucru se va întâmpla, la cererea oamenilor, în zilele de vineri și sâmbătă, între orele 08-17:00, precum și în prima zi de Paști, între orele 6 și 12.00.

De asemenea, sâmbătă, începând cu ora 20.00, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi distribuită de clerici și cel mult cinci voluntari, echipați cu măști de protecție și mănuși. Credincioșii nu pot ieși în stradă, ci vor primi Lumina din pragul casei sau de la fereastră.

Totodată, acordul dintre MAI și BOR prevede că Paștile și Lumina Sfântă vor fi preluate de un reprezentant al asociației de proprietari care le va distribui celorlalți credincioși, de asemenea, cu respectarea măsurilor de protecție.

În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne vor distribui Lumină Sfântă, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

Iar în timpul distribuirii Paștilor și Sfintei Lumini, angajații MAI vor asigura ordinea publică și respectarea prevenderilor din Ordonanțele Militare.

Klaus Iohannis a denunțat acordul inițial dintre MAI și BOR

Aceste modificări au fost făcute în urma intervenției președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului a solicitat, miercuri, premierului Ludovic Orban și ministrului Marcel Vela să revină asupra acordului semnat cu Biserica Ortodoxă Română. Iohannis a insistat atunci asupra faptului că pericolul reprezentat de COVID-19 nu a trecut, iar România nu a atins vârful pandemiei. În aceste condiții, cetățenii nu trebuie să se relaxeze, ci trebuie să respecte în continuare măsurile de distanțare socială impuse în contextul stării de urgență, a avertizat președintele.

Asstfel, Klaus Iohannis a subliniat că o relaxare a restricțiilor mai devreme decât ar fi necesar ar duce la o creștere foarte mare atât al număruluii de îmbolnăviri cu noul coronavirus, cât și al bilanțului deceselor.

”Stați acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări!”, a transmis Klaus Iohannis.

Parlamentul a votat prelungirea stării de urgență

Parlamentul a încuviințat joi, prin vot, prelungirea stării de urgență pe teritoriul României, cu încă 30 de zile, conform decretului prezindențial semnat de președintele Klaus Iohannis.

Situația infectărilor cu COVID-19 în România

Potrivit celor mai recente date transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în România sunt confirmate 7.707 de cazuri de contaminare cu COVID-19.

Bilanțul deceselor a ajuns la 392 de victime.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`