CORONAVIRUS | Marcel Vela: După 15 mai, firmele cu peste 50 de angajaţi vor trebui să decaleze programul și să verifice temperatura angajaţilor sau clienților / Când vor fi anunțate măsurile impuse după încetarea stării de urgență

CORONAVIRUS | Marcel Vela: După 15 mai, firmele cu peste 50 de angajaţi vor trebui să decaleze programul și să verifice temperatura angajaţilor sau clienților / Când vor fi anunțate măsurile impuse după încetarea stării de urgență
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că vineri seară sau sâmbătă, MAI va publica măsurile pe care cetățenii trebuie să le respecte din data de 15 mai atunci când va începe o relaxare parțială a restricțiilor impuse în perioada stării de urgență, pe fondul pandemiei de coronavirus. Până publicarea oficială a listei de măsuri, Marcel Vela a dat unele detalii cu privire la regulile pe care românii vor trebui să le respecte de la jumătatea lunii mai, când starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă.

Astfel, șeful MAI a anunțat că operatorii economici care au mai mult de 50 de angajați vor trebui să verifice temperatura acestora și să decaleze programul de lucru, astfel încât mijooacele de transport în comun să nu se aglomereze în anumite momente ale zilei.

„Ca să dau un exemplu, dacă aveţi 60 de angajaţi, 20 să înceapă programul la 7, 20 la 8 şi 20 la 9 dimineaţa, ceea ce înseamnă o reducere a presiunii pe transportul public în comun cu două treimi. În altă ordine de idei, vor fi obligaţi să se doteze cu termometre digitale, astfel încât să poată verfiica temperatura corpului angajaţilor sau cumpărătorilor la magazine”, a explicat Marcel Vela, la Digi 24.

Ministrul Afacerilor Interne a mai precizat că tot din 15 mai saloanele de înfrumusețare vor trebui să fie dotate cu toate materialele necesare dezinfecției, iar programările clienților să fie respectate cu strictețe.

Declarația pe propria răspundere ar putea fi folosită și după 15 mai

În ceea ce privește necesitatea folosirii declarațiilor pe propria răspundere și după 15 mai, Marcel Vela a declarat că membrii Comitetului pentru Situații Speciale de Urgență încă discută acest subiect, iar un anunț oficial va fi făcut săptămâna viitoare.

Marcel Vela: Decizia CCR privind amenzile afectează toată România

Marcel Vela a vorbit și despre decizia Curții Constituționale, care a stabilit miercuri că majorarea amenzilor pentru cei care nu respectă restricțiile de deplasare impuse în contextul stării de urgență este neconstituțională. Șeful MAI a declarat că vor exista sancțiuni și în perioada stării de alertă.

„Nu mă afectează pe mine, afectează toată România, pentru că decizia Curţii Constituţionale este un moment în care statul sau cei care protejează sănătatea populaţiei nu mai au instrumente coercitive pentru a lua măsuri împotriva celor care încalcă regulile şi pun în pericol sănătatea publică. Dar, repet, analizăm această situaţie cu multă celeritate şi cu siguranţă vom avea în perspectiva stării de alertă metode prin care cei care fac unele gesturi reprobabile, discutabile, încălcând regulile sau punând în pericol viaţa celor dragi, să fie sancţionaţi într-o formă sau alta, conform legii”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Vela a adăugat și că după decizia CCR au mai fost aplicate câteva avertismente, însă nu și amenzi pentru prevederile cuprinse în ordonanțele militare.

Peste 14.800 de cazuri de COVID-19 în România

Potrivit celor mai recente date transmise de Grupul de Comunicare Strategică, până vineri, la ora 13.00, în România erau confirmate 14.811 cazuri de infectare cu noul coronavirus, cu 312 mai multe față de raportarea făcută joi, la aceeași oră. 232 dintre pacienții testați pozitiv sunt internați la terapie intensivă.

Bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 923.

De asemenea, de la debutul pandemiei, 6.423de persoane au fost declarate vindecate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”