Premierul Ludovic Orban a anunțat, marți, că Guvernul va prelungi și după data de 1 iunie măsurile de sprijin acordate angajaților din domeniile care continuă să fie afectate de restricțiile impuse de autorități pe fondul pandemiei de coronavirus. Domeniul cultural este unul dintre cele vizate încă de restricții având în vedere că deocamdată este interzisă organizarea spectacolelor care presupun adunări mari de oameni. De altfel, șeful Executivului a făcut aceste precizări în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o marți dimineață, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai domeniului muzical. La discuții au participat și vicepremierul Raluca Turca și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
“Am încercat să susținem cetățenii care au fost afectați de pandemia COVID. În ceea ce privește industria creativă, pentru că există o varietate foarte mare de forme de organizare a activității, ne gândim la măsuri concepute pentru o adresabilitate cât mai largă. Vrem să menținem, până la 1 iunie 2020, toate măsurile de sprijin acordate pe perioada stării de urgență, iar de la această dată, le vom prelungi pentru acele domenii care continuă să fie afectate de restricții, printre care se află și industria spectacolelor”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Așadar discuțiile dintre reprezentanții Guvernului și cei ai industriei muzicale s-au axat pe măsurile care să vină în această perioadă în sprijinul celor care lucrează în industria creativă, dar și pe condițiile în care activitățile acestora vor putea fi reluate imediat ce evoluția epidemiei de coronavirus va permite acest lucru, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Guvernului.
”Discuțiile s-au focusat pe modul în care pot fi accesate măsurile de sprijin guvernamental pentru domeniul artistic, menținerea acordării indemnizației pentru șomajul tehnic pentru sectoarele a căror activitate a fost afectată de normele de combatere a răspândirii COVID-19”, arată sursa citată.
Reprezentanții Guvernului mai precizează că dialogul dintre Executiv și cei din industria spectacolului va continua, în perspectiva pregătirii perioadei de reluare graduală a activității culturale, ținând cont, desigur, de riscul epidemiologic și respectând măsurile de protecție sanitară.
CORONAVIRUS. Ludovic Orban: ”Vom prelungi după 1 iunie măsurile de sprijin pentru domeniile care continuă să fie afectate de restricții” / Ce spune premierul despre reluarea spectacolelor în contextul pandemiei
De la jumătatea lunii martie, atunci când în România a fost instituită starea de urgență în contextul pandemiei de coronavirus, spectacolele, concertele și filmările au fost întrerupte. Pe 15 aprilie, țara noastră a intrat în stare de alertă și a început prima etapă de relaxare a restricțiilor impuse de autorități. Potrivit unor informații care au circulat în ultimele zile în spațiul public, printre măsurile de relaxare avute în vedere în perioada următoare, în funcție de evoluția epidemiei, se numără și reluarea spectacolelor, evident, în condiții speciale. În acest sens a fost avansată data de 15 iunie.
Pentru organizarea evenimentelor de acest fel, vor trebui respectate însă mai multe reguli extrem de stricte ce țin de distanțarea socială și de siguranța sanitară.
Astfel, se vorbește despre organizarea de spectacole în aer liber, cu participarea a cel mult 400 de persoane. Deocamdată, festivalurile mari, cu peste 1000 de participanți, precum „Untold” și „Electric Castle”, nu se vor putea desfășura până la finalul lunii august.
Președintele Klaus Iohannis a convocat, marți, o ședință cu liderii PNL, la Vila Lac, în cadrul căreia ar urma să se discute despre strategia de urmat pentru combaterea crizei provocate de pandemia de COVID-19.