CORONAVIRUS | Ludovic Orban: România nu a fost pregătită pentru a se confrunta cu COVID-19. Vrem să ajungem la peste 15.000 de teste/zi. După 15 mai, vom elimina restricțiile în mod gradual. În economie, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam (VIDEO)

CORONAVIRUS | Ludovic Orban: România nu a fost pregătită pentru a se confrunta cu COVID-19. Vrem să ajungem la peste 15.000 de teste/zi. După 15 mai, vom elimina restricțiile în mod gradual. În economie, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam (VIDEO)
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a susținut, luni, o conferință de presă în care a prezentat situația actuală a epidemiei de coronavirus din România, precum și măsurile care au fost luate până acum de Guvern pentru a face față crizei generate de COVID-19. Totodată, prim-ministrul a făcut un bilanț al celor șase luni de când Executivul liberal s-a instalat la Palatul Victoria. Declarațiile lui Ludovic Orban vin în contextul în care în România va începe, din 15 mai, o relaxare treptată a restricțiilor impuse în condițiile pandemiei de COVID-19, starea de urgență urmând a fi înlocuită cu starea de alertă.

Iată principalele declarații ale lui Ludovic Orban:

– ”Am prezentat Parlamentului raportul privind activitatea Guvernului în bătălia anti-COVID. Tot astăzi se împlinesc șase luni de când a fost învestit Guvernul pe care îl conduc. Am ținut să mă adrezez opiniei publice pentru a prezenta un scurt raport de activitate și planurile Guvernului”.

– ”România nu a fost pregătită pentru a se confrunta cu acest pericol. Nu am avut stocuri de materiale, echipamente, medicamente. DSP-urile, foarte multe spitale nu au fost pregătite pentru a face față unor asemenea provocări. Am avut nevoie de o permanentă evoluție în toate doemniile pentru a îmbunătăți calitatea răspunsului la criză. Am avut o abordare preventivă. Am luat măsuri înaintea altor țări și înainte să există avertismente care să forțeze Guvernul să ia astfel de măsuri. Guvernul a început bătălia cu COVID înainte de instituirea stării de urgență, pe 15 martie”.

– ”Toate măsurile au condus la un rezultat eficient în bătălia autorităților cu provocarea extrem de grea a epidemiei. Voi da un singur exemplu care este ilustrativ. Primul caz de cetățean român care a fost diagnosticat pozitiv s-a înregistrat în data de 26 februarie. În data de 26 februarie, în Spania erau doi cetățeni diagnosticați pozitiv. Astăzi, în Spania sunt 247.112 cetățeni pozitivi, iar în România, 13.163. O diferență uriașă care arată că măsurile severe pe care le-am luat au produs efecte și comportamentul cetățenilor a determinat o reducere drastică a răspândirii virusului în România”.

– ”De multe ori s-a comentat că avem cazuri puține pentru că nu se diagnostichează. Sunt declarații fără fundament. Noi diagnosticăm în funcție de necesități, în baza protocolului care este stabilit la nivelul OMS și care este promovat de Comisia Europeană și validat de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică”.

– ”Niciodată, în România, nu a fost depășit numărul de 260 de persoane care au fost în terapie intensivă. Un alt indicator este dat de numărul de decese. În timp ce în România sunt de ordinul sutelor, 800 de decese, în Spania sunt 25.264 de persoane care au decedat”.

– ”Izbucnirea epidemiei ne-a prins fără stocuri de medicamente, echipamente, dispozitive. S-a făcut un efort uriaș, inclusiv un efort politico-diplomatic pentru că cererea a explodat, în condițiile unei oferte constante și a trebuit să utilizăm toate pârghiile politico-diplomatice pe care le-am avut la dispoziție. Am depășit cu succes această criză care a existat în prima fază a epidemiei. La ora actuală lucrurile sunt sub control. De asemenea, am ajuns în situația în care putem să ne permitem să susținem Republica Moldova”.

– ”În ceea ce privește capacitatea de testate, am pornit de la câteva laboratoare, cu o capacitate de câteva sute de teste zilnic. Astăzi, sunt puse în funcțiune 60 de centre de testare, iar capacitatea de testare este de aproape 11.000 de teste/zi. De asemenea, sunt în curs de acreditare alte 17 centre, iar obiectivul nostru este să creștem capacitatea la peste 15.000 de teste zilnice. Nu teste rapide promovate de alții, ci este vorba de testare cu aparate Real Time PCR, care au precizie de 100% și care nu permit nicio eroare în diagnosticare”.

– ”Ne-am confruntat cu nevoia de a îmbunătăți managementul la nivelul spitalelor. Am avut multe situații în care spitalele au devenit focare de infecție și a trebuit să luăm decizii de schimbare a managementului, apelând, în câteva situații, la management militar. Deciziile pe care le-am luat în privința schimbării managementului au produs efecte favorabile”.

– ”În ceea ce privește Direcțiile de Sănătate Publică, am urmărit constant să întărim capacitatea acestora. Am apelat la transferarea în regim de urgență a cadrelor medicale, fie din rețeaua școlară, a rezidenților, fie din alte entități. Am suplimentat numărul de angajați la DSP-uri și la ambulanțele de la nivel județean cu 2.000 de locuri”.

– ”Am interzis exportul paralel de medicamente și exportul unor echipamente și dispozitive necesare în bătălia COVID”.

– ”În ceea ce privește tratamentul pentru COVID, am avut momente în care am fost aproape de limita de tratare și am făcut eforturi pentru a găsi toate mijloacele pentru a achiziționa tratamentele cu Plaquenil, Kaletra. De asemenea, punem la punct sistemul de donare de sânge de la pacienții vindecați pentru obținerea de plasmă, prin cele trei plasmografe care au fost donate către Ministerul Sănătății. La ora actuală, lucrurile sunt foarte bune, nu avem lipsa niciunuia dintre medicamentele necesare pentru tratarea COVID”.

Ludovic Orban, despre necesitatea de impunere a unor restricții

– ”Toate deciziile referitoare la restricții au fost numai pentru a păzi sănătatea românilor, pentru a reduce riscul de răspândire a virusului, pentru a salva vieți. Au fost măsuri necesare. În țările europene în care aceste măsuri au fost luate din timp, ele au generat efecte favorabile și au redus răspândirea. Acolo unde au fost luate mai târziu, nu au putut să stopeze răspândirea”.

– ”Aceste măsuri au un caracter temporar. Ne propunem ca după data de 15 mai, în mod gradual, să eliminăm restricțiile, având la bază un singur criteriu, cel al riscului epidemiologic. Reducerea restricțiilor se va face întâi pentru acele măsuri a căror ridicare generează cel mai mic risc epidemiologic. Evaluarea este făcută de specialiști”.

– ”Pentru fiecare ridicare de restricție, vom aștepta o perioadă de 15 zile ca să vedem efectele. Vom lua și alte măsuri, dar orice fel de ridicare de restricție trebuie să fie însoțită de un set de reguli. Vom impune un set de reguli în ceea ce privește transportul public, mijloacele de transport în comun, activitatea care se desfășoară în birouri, atât în instituții publice, cât și în companiile private”.

Ludovic Orban, despre situația economiei, în contextul pandemiei de COVID-19

– ”Chiar dacă am luat măsuri de restricții, obiectivul nostru a fost să afectăm într-o măsură cât mai mică economia. Nu s-a închis niciun șantier”.

– ”Am permis toate activitățile economice necesare pentru economie. Din acest motiv, față de previziunile unor analiști privitor la căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam. Ne-am uitat pe încasările la bugetul de stat. Scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute. Acest lucru se datorează și măsurilor economice pe care le-am adoptat. Pe lângă susținerea investițiilor, am încercat să luăm măsuri prin care să asigurăm cât mai multe lichidități în companii”.

– ”Am asigurat, prin rectificarea bufegetaă, toate sumele necesare pentru susținerea programelor de investiții. Am ridicat plafonul de creditare pentru autoritățile locale”.

– ”Printre principalele măsuri economice pe care le-am luat este programul IMM Invest, program de garantare și subvenționare a dobânzilor pentru întreprinderile mici și mijlocii, credite pentru capitalul de lucru și pentru investiții. Numărul companiilor care au aplicat a depășit 50.000”.

– ”Am luat decizia de susținere a angajaților, dar și a companiilor prin plata șomajului tehnic. Am luat această măsură pentru acele companii care au fost obligate să întrerupă activitatea total sau parțial, pentru a permite angajaților să rămână alături de companie, iar în momentul în care repornește economia, compania să poată să-i reangajeze. Pentru prima perioadă de plată a șomajului tehnic, am avut în plată peste 570.000 de angajați”.

– ”Am instituit o formă de sprijin de acordare a unei indemnizații de 75% din salariul mediu către profesioniștii care funcționează prin PFA, prin întreprinderi individuale, către cluburile sportive, care nu au mai putut să funcționeze. Pentru această măsură, am avut în plată în prima perioadă, aproape 60.000 de beneficiari”.

– ”O altă măsură a fost cea a suspendării plății ratelor la credite pe o perioadă de până la 9 luni. Adresabilitatea acestei măsuri a fost cea mai largă. În nicio țară europeană această măsură de suspendare a plății ratelor nu a avut adresabilitatea către toate categoriile de persoane fizice și juridice. După informațiile pe care le am, până la nivelul datei de 30 aprilie, aproape 40.000 de persoane fizice și juridice beneficiau de această măsură”.

– ”Am ridicat presiunea de pe cetățeni în privința plății taxelor și impozitelor locale, prorogând termenul la care pot fi plătite de la 31 martie, până la 30 iunie”.

– ”Legat de sectorul HORECA, am scutit de plata impozitelor speciale, care se plăteau pe numărul de locuri de cazare, și intenționăm să prelungim această măsură de scutire până la redeschiderea activității”.

– ”Despre măsurile economice la care ne gândim, suntem într-o evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa în perioada următoare”.

– ”Avem posibilitatea de a obține finanțări de la finanțatori instituționali, Banca Mondială, BERD. BERD a luat decizia de a susține un program de investiții în valoare de 4 miliarde de euro, atât pentru mediul public, cât și pentru mediul privat”.

– ”Am plecat de la zero în domeniul echipamentelor și materialelor de protecție. Astăzi, în România, există 23 de companii care au primit autorizarea de produce măști chirugicale. Există o companie și vor urma alte trei care vor putea produce și măști FFP 2 și FFP3. Există 60 de companii care au obținut autorizarea să producă combinezoane. De asemenea, există în jur de 100 de companii care au primit autorizarea de a produce biocide”.

– ”După modelul IMM Invest vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru și pentru investiții și pentru companiile mari. Avem foarte multe companii mari care chiar dacă și-au suspendat activitatea, precum Dacia sau Ford, și au reluat acum activitatea. Vrem să susținem aceste companii”.

-„Ne gândim la construcţia unui fond de investiţii. Avem un model care a funcţionat foarte bine, este fondul de investiţii dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare iniţială de la stat, a fost listat pe bursă şi a permis, practic, achiziţia de acţiuni la fondul de investiţii de către sectorul privat. Acest instrument îl gândim ca un instrument de dezvoltare a anumitor domenii de activitate – pentru că la fel au făcut şi polonezii, fondul l-au împărţit în mai multe zone – agricultură, de exemplu, pentru a susţine dezvoltarea în anumite domenii în care noi considerăm că putem să fim competitivi, în care avem potenţial de dezvoltare şi în care companiile pot fi susţinute în proiectele de investiţii”.

– ”Vom genera mai multe tipuri de măsuri active pentru susținerea angajaților. Vom trece de la șomaj tehnic la o măsură activă:pentru orice persoană reangajată com participa la susținerea plății salariului cu un procent între 35-41,5%”.

LudovicOrban, despre măsurile de relaxare pentru economie

– ”Vom deschide comerţul. Sigur, cu excepţia mallurilor. Dar comerţul va fi deschis. Şi e important că se deschide comerţul, pentru că oamenii pot să cumpere şi atunci va creşte producţia, va fi un stimulent pentru reluarea producţiei în anumite ramuri. Libertatea de circulaţie în interiorul localităţii cu siguranţă va afecta favorabil companiile care comercializează combustibil, pentru că o să crească consumul. Hotelurile vor fi deschise. Hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai. Restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri”

Ludovic Orban, despre vârful pandemiei de coronavirus

– ”Suntem pe plafon cu o ușoară tendință de descreștere. Uitați-vă și la numărul de persoane vindecate. Evoluția e pe o ușoară descreștere, și pe numărul de îmbolnăviri, și de cazuri active. Nu pot să spun că am trecut de vârf. Am trecut de Paște, de 1 Mai ne-a ajutat și vremea, nu s-a dus lumea masiv pe spații verzi. Eu zic că am trecut bine și de 1 Mai.

Ludovic Orban, despre reluarea zborurilor

– ”La nivel european e o dezbatere foarte amplă referitoare la reluarea zborurilor, ea nu poate fi un act unilateral al României pentru că cele mai multe zboruri le avem cu statele europene. Când vom decide la nivel european, vom decide și noi”.

Ludovic Orban, despre anul școlar 2020-2021

– ”Va depinde de evoluția epidemiei. Trebuie să fim pregătiți pentru orice situație. Trebuie să ajutăm școlile care nu au echipamentele și tehnica necesare să treacă cu bine de această situație. Dacă nu va exista riscul de răspândire a virusului, școlile vor începe normal”.

Ludovic Orban, despre românii cares-au întors în țară

– ”Din 23 februarie, de când, practic, am monitorizat toate intrările în România, s-au întors 1.279.000 de cetăţeni români, iar cei mai mulţi dintre ei au venit din ţări europene, Italia, Spania, Germania, Franţa, Marea Britanie, unde a existat cea mai mare răspândire a virusului. De ce v-am spus lucrul acesta? România a fost expusă unui pericol major datorită numărului extrem de mare de români care au intrat în ţară”.

Ludovic Orban, despre purtarea obligatorie a măștilor

– ”Măști vor fi pentru fiecare copil care vine fără mască la școală. Vor fi câte este necesar. Facem o analiză să sprijinim cu măști și persoanele care nu au resurse, care beneficiază de venit minim garantat”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)