CORONAVIRUS | Ludovic Orban: O decizie cu privire la redeschiderea mall-urilor va fi luată cu câteva zile înainte de 15 iunie

CORONAVIRUS | Ludovic Orban: O decizie cu privire la redeschiderea mall-urilor va fi luată cu câteva zile înainte de 15 iunie
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că autoritățile vor lua o decizie cu privire la redeschiderea mall-urilor cu câteva zile înaintea datei de 15 iunie. Hotărârea va avea la bază evaluările făcute de specialiștii de la Institutului Naţional de Sănătate Publică şi a Consiliului ştiinţific de suport, din cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cu privire la evoluția situației cazurilor de coronavirus din România.

Premierul Ludovic Orban, despre deschiderea mall-urilor: O decizie se va lua cu câteva zile înainte de 15 iunie

„Noi am gândit un plan de relaxare în paşi, din 15 în 15 zile, pe baza evaluărilor făcute de specialişti în funcţie de riscul epidemiologic aferent fiecărui tip ce activitate. Sigur că este posibilă şi că ne dorim, încetul cu încetul, reluarea tuturor activităţilor, deocamdată este prematur să spunem 100%. Avem în vedere şi acest lucru, să deschidem mall-urile, să deschidem şi alte activităţi, dar numai după o evaluare care va fi făcută cu 3-4 zile înainte de data de 15 iunie vom lua o decizie”, a declarat Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă.

Șeful Guvernului a subliniat că deși autoritățile își doresc să ia „decizii cât mai rapide”, totul depinde de evoluția situației epidemiologice.

Ludovic Orban, apel către români: Protejaţi-vă, purtaţi masca, respectaţi distanţa fizică

Joi a fost înregistrată o nouă creștere a cazurilor zilnice de coronavirus. După mai multe zile în care au fost înregistrate sub 200 de îmbolnăviri, Grupul de Comunicare Stategică a transmis joi, că în 24 de ore, au fost confirmate 238 de noi cazuri de îmbolnăvire.

În acest context, autoritățile au făcut apel la români să respecte în continuare normele de igienă și distanțare socială pentru a limita răspândirea COVID-19.

”Având în vedere numărul de cazuri nou confirmate, care se situează peste media ultimei săptămâni, atragem atenția asupra respectării cu rigurozitate a normelor de conduită sanitară și de prevenire a răspândirii nouluicoronavirus, cu precădere a celor referitoare la purtarea măștii în spații închise, evitarea contactului, igienizarea frecventă a mâinilor și păstrarea distanței față de alte persoane”, se arată în mesajul autorităților.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a subliniat, vineri, că orice creştere semnificativă a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 poate să ducă la impunerea unor noi restricții și le-a cerut românilor să dea dovadă de responsabilitate și să se protejeze de temutul virus.

”Îndemnul meu pentru români este acelaşi: protejaţi-vă, purtaţi masca, respectaţi distanţa fizică de protecţie sanitară, nu interacţionaţi de aproape cu oamenii. Rolul acestei relaxări, o relaxare graduală care – aşteptând ca românii să respecte regulile aşa cum le-au respectat – este să putem să ţinem sub control răspândirea acestuia virus”, a spus Ludovic Orban.

România a depășit pragul de 20.000 de cazuri de coronavirus

Cele mai recente date transmise de Grupul de Comunicare Strategică arată că până vineri, la ora 13.00, la nivel național au fost confirmate 20.103 cazuri de infectare cu noul coronavirus, cu 196 mai multe față de raportarea transmisă joi, la aceeași oră. În continuare, la terapie intensivă sunt internați 152 de pacienți. Bilanțul deceselor a ajuns la 1.308.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 484.782 de teste.

De asemenea, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.395 de persoane, în timp ce alte 95.847 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`