Pe fondul a tot mai multe îmbolnăviri din cauza noului coronavirus (COVID-19), autoritățile recomandă purtarea măștii de protecție. Ba mai mult, în câteva județe grav afectate de COVID-19, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie pentru persoanele care vor să iasă din casă.
Pentru cei care nu și-au mai putut procura de la farmacii, se pot folosi eşarfe, măşti din pânză sau orice alte tipuri de protecţie care să acopere nasul şi gura.
Autoritățile prrahovene îi anunță pe cetățenii din acet județ că începând de vineri, 10 aprilie, purtarea măștii în spații publice devine ogligatorie.
Desigur, rămân în vigoare și celelalte restricții. Din casă se iese doar pentru activitățile strict necesare, cum ar fi cumpărăturile, mersul la faramacie sau serviciul, și doar cu adeverința pe proprie răspundere și, unde este cazul, adeverința de la angajator.
Părtarea măștii de protecție limitează răspândirea coronavirusului de către persoanele infectate asimptomatice. Neștiind că sunt purtătoare ale virusului chinez, acestea pot ieși în spații publice și îl transmit altor oameni care pot fi vulnerabili, spre exemplu persoanele în vârstă.
Astfel, pentru locuitorii din Prahova purtarea măștii devine obligatorie dacă se deplasează în special cu mijloace de transport în comun, se află în instituții publice , spații comerciale, piețe agroalimentare, gări, autogări, transmite Prefectura Prahova.
Masca de protecție va fi impusă și în cazul deplasărilor scurte, în apropierea locuinței, pentru nevoile animalelor de companie.
Consiliul Județean Prahova spune că va împlementa această măsură de protecție abia de vineri pentru ca populația să aibă timpul necesar pentru a se informa și a-și procura sau confecționa aceste măști de protecție.
Amintim că, în încercarea de a stopa propagarea virusuluiCOVID-19, autoritățile din Bacău au anunțat și ele că purtarea măștii de protecție devine obligatorie începând cu data de 7 aprilie.
„Este o decizie prin care limităm răspândirea comunitară a noului tip decoronavirus, în caz de tuse sau strănut. Ne protejăm şi pe noi, şi pe cei din jurul nostru. În cazul în care o persoană aflată într-un spaţiu public este infectată, dar nu prezintă simptome, purtarea unui mijloc de protecţie reduce riscul răspândirii”, declară prefectul Liviu Miroşeanu.
Amintim, de asemenea, că încă de săptămânile trecute s-a impus purtarea măștii în județele Hunedoara, Maramureş, Galaţi, Vaslui, Iaşi şi Suceava.
Premierul României a reiterat în mai multe rânduri că aceste măsuri de protecție sunt impuse pe termen limitat, până situația revine la normal după pandemia de coronavirus.
Amintim că în data de 2 aprilie, România a primit 100.000 de măști de protecție tip FFP2 și FFP3 din Turcia, iar cu o zi mai târziu, alte 200.000 de măști din China.
Totodată, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a precizat căprima linie de producție este în Maramureș, unde se fabrică 150.000 de măști pe zi, în timp ce o altă fabrică de echipamente va fi la Galați.
Amintim în acest context că președintele Klaus Iohannis a anunțat prelungirea carantinei necesară pentru combaterea coronavirsului pentru încă 30 de zile.
Șeful statului a recomandat românilor să petreacă Paștele în izolare la locuințe și a menționat că el va sărbători doar cu soția sa.
Amintim că Grupul de Comunicare Strategică a raportat, miercuri, 344 noiîmbolnăviri cu coronavirus, bilanțul total ajungândîn prezent la 4.761 infectări cu virusul chinez.
De asemenea, au fost raportate de la începutul pandemiei 215decese ale paciențilortestați pozitiv cucoronavirus, majoritatea cu patologii grave preexistente.
Mai precizăm că 528 de persoane sunt vindecate, dar 162 sunt la Terapie Intensivă – ATI.