CORONAVIRUS. În noaptea de Înviere, credincioșii pot ieși în proximitatea casei pentru a lua Lumină de la voluntarii Patriarhiei Române. Vizitele la biserică și cimitir, interzise

CORONAVIRUS. În noaptea de Înviere, credincioșii pot ieși în proximitatea casei pentru a lua Lumină de la voluntarii Patriarhiei Române. Vizitele la biserică și cimitir, interzise

Se apropie noaptea de Înviere și sărbătoarea Paștelui, iar mulți dintre creștini s-au întrebat cum pot lua Lumina Sfântă, așa cum spune tradiția, pentru a o duce în casele lor. Potrivit Ordonanței Militare nr. 3, slujbele în biserică sunt interzise, iar adunarea poporului în curțile lăcașelor de cult sunt de asemenea sistate pe perioada stării de urgență generată de noul coronavirus (COVID-19).

În noaptea de Înviere, voluntarii vor trece pe la casele creștinilor pentru a împărți Lumina Sfântă

În acest context, Grpul de Comunicare Strategică anunță că creltinii ortodocși care vor sărbători Paștele în data de 19 aprilie vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții, pentru a primi lumina de la voluntarii cu care Patriarhia Română colaborează în acest an.

Se precizează însă că slujba va putea fi ascultată tot din proximitatea casei, fără însă a fi voie ca oamenii să se deplaseze la biserică “indiferent cât de aproape este situată de casă”.

Tot voluntarii vor aduce credincioșilor și pâinea binecuvântată, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”. Aceasta va fi ambalată igienic și va fi distribuită oamenilor care îi vor aștepta la porți sau în proximitatea casei pe voluntarii Patriarhiei Române.

Totodată, autoritățile reitereză faptul că nu se vor putea forma grupuri mai mari de trei persoane.

Cum se poate face spovedania și împărășania de Paște

Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor se pot face în continuare doar la domiciliu, la solicitarea credincioșilor.

Preoții care vor face deplasarea la casele oamenilor vor fi nevoiți să respecte și ei anumite reguli de igienă. Mai preciz, aceștia trebuie să poarte mască, să folosească intrumente de unică folosință și să păstreze distanța socială față de credincios.

În noaptea de Înviere credincioşii pot ieşi cu candelele în balcon sau în curţile caselor

Patriarhia Română îi îndeamnă pe credincioși să iasă cu lumânări sau candele aprinse pe balcon sau în curțile caselor adresându-și, de la distanță, “Hristos a Înviat!”

Paștele, sărbătorit în izolare anul acesta

Autoritățile mai anunță că se permite serbarea Paștelui doar prin participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane sau rude.

Ce au voie românii să facă în Săptămâna Patimilor

Românii sunt obișnuiți ca în săptămâna de dinaintea Paștelui să se pregătească inclusiv cu bucate alese. Grupul de Comunicare Strategică anunță însă că vânzarea mieilor vii în piețe este interzisă, dar că oamenii pot merge la stână pentru a achiziționa un miel.

Cei care doresc să se deplaseze la stână trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, unde se va bifa punctul 2 (asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor).

De asemenea, este persmis ca fermierul să aducă mielul omului casă, dar trebuie să respecte măsurile de igienă și să aibă asupra sa documentele necesare conform ordonanțelor militare și pe cele de proveniență ale produselor.

Paște 2020. Nu este permis mersul la cimitir și nici vizitele de curtoazie

Autoritățile anunță că anul acesta nu se va putea merge la cimitir pentru a aprinde o lumânare, așa cum se obișnuiște în noaptea de Înviere ori în prima zi de Paște.

Se poate emrge însă la părinți pentru a le duce alimente. În acest caz se va bifa punctul 4, motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave.

Cu toate acestea, se recomandă evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă.

De Paște, copiii pot ieși în proximitatea casei însoțiți de părinți

Autoritățile mai anunță că minorii pot ieși în proximitatea casei, pentru o perioadă limitată de timp și doar însoțiți de un adult.

Parcurile și locurile de joacă rămân în continuare închise.

Totodată, sunt premise drumurile cu mașina la service-ul auto, dacă aceasta prezintă defecțiuni, dar și la spălătoriile auto, completând declarația pe proprie răspundere la punctul privind acoperirea necesităților persoanei/ motiv justificat.

Vârful epidemiei de COVID-19 o să aibă loc la 7 – 10 zile după Paște

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că este deosebit de important să păstrăm regulile impuse de autorități până după 1 Mai, pentru a ne asigura că coronavirusul nu va face și alte victime.

„Este necesar ca în aceste 2 săptămâni critice să menținem, mai mult că niciodată, restricțiile șiregulile de distanțare socială, chiar dacă este şi mai greu în acest momente. În acest fel vom salva viețile noastre și ale apropiaților și ne vom reuni curând sănătoşi”, a transmis Ministrul Sănătății.

Tătaru este de părere căvârful epidemiei de COVID-19 o să aibă loc la 7 – 10 zile după Paște.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`