Coronavirus: În ce condiții vor putea merge românii la plajă de la 1 iunie

Coronavirus: În ce condiții vor putea merge românii la plajă de la 1 iunie
sursa Foto: pixabay

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, o serie de noi măsuri de relaxare, care vor intra în vigoare începând cu1 iunie.

De la această dată, românii vor putea merge la plajă,însă vor fi obligați sărespecteanumite măsuri de siguranță, în contextul pandemiei.Printre acestease numără păstrarea unei distanțe sociale între 1,5 și 2 metri și respectarea normelor de igienă pentru prevenirea infectării cu noul coronavirusCovid-19.

Patronii de la malul mării pot deschide sezonul estival cu respectarea condiției ca întreșezlongurisă existe o distanță de minim 2 metri.

”De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar şi aici e nevoie de păstrarea distanţei de cel puţin doi metri între scaunele de plajă”, a anunțat șeful statului.

Peste o sută de hoteluri de la Marea Neagră sunt pregătite să primească oaspeți de la 1 iunie.

Angajații de pe plajă muncesc de zor. Aceștia au curățat în mare parte plajele și au întins șezlongurile, în așteptarea clienților. De asemenea, hotelieriiau anunțat reduceri semnificative la achiziționarea pachetelor. De exemplu, la un pachet de două nopți, primești o noapte de cazare gratis.

Reprezentanții din turism se așteaptă la zece mii de oaspeți, pentru început.

Eliminarea declarației pe propria răspundere

Iohannis a avertizat faptul că cetățenii se vor putea deplasa în afara localității fără declarație pe propria răspundere, iar transportul rutier și cel feroviar vor fi reluate.

”În ce priveşte deplasările în afara localităţii, acestea vor fi libere, deci nu va mai fi nevoie de declaraţie când ieşim din localitate”, a mai spus Klaus Iohannis.

Tot de la 1 iunie vor deveni posibile spectacolele în aer liber cu maximum500 de spectatori, cu distanţare, cu control foarte strict la intrare şi respectarea tuturor normelor de igienă.

„Vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu până la 500 de spectatori, așezați pe scaun la distanța impusă”, a anunțat Iohannis.

Președintelea menționat însă că pericolul îmbolnăvirii cu noulSARS-CoV-2există în continuare, iar românii trebuie să fie în continuare precauți.

„Avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă, așadar nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei. Deci atenție, atenție, atenție!”, a mai spusIohannis.

Până jois-au înregistrat 18.791 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus și 1231 de decese, numărul celor care s-au vindecat fiind de 12.629.

Declarația integrală a președintelui

„Am avut o ședință destul de lungă, am analizat situația în care ne aflăm, stadiul epidemiei și ce măsuri se impun. Avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, aproape 200 de persoane la ATI, nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei. În consecință: atenție, atenție, atenție!

În ceea ce privește măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Din 1 iune, câteva activități vor redeveni posibile. Astfel, de la 1 iunie se redeschid terasele. Este însă clar că este nevoie de unele măsuri foarte speciale și aceste vor fi comunicate. Mesele la 2 metri distanță, maxim 4 persoane la o masă și în acest fel lucrurile vor fi sub control.

De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de 2 metri între scaunele de plajă.

Va fi reluat transportul internațional rutier și feroviar. Tot de la 1 iunie vor deveni posibile spectacolele în aer liber cu un număr de până la 500 de specatatori dar așezați pe scaune în funcție de restricții și triaj epidemiologic.

Deplasările în afara localității, de la 1 iunie vor fi libere. Nu va mai fi nevoie de declarație. În ce privește competițiile sportive, se vor putea relua competițiile sportive începând din 1 iunie, dar pentru sporturile care se practică afară”, a declarat președintele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`