CORONAVIRUS | Gabriela Firea: Peste 60% din pacienții din Capitală sunt din țară. Bucureștiul nu este un focar (VIDEO)

CORONAVIRUS | Gabriela Firea: Peste 60% din pacienții din Capitală sunt din țară. Bucureștiul nu este un focar (VIDEO)

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, sâmbătă, pentru B1 TV, că, în contextul creșterii alarmante a cazurilor de coronavirus,Bucureștiul nu poate fi numit focar, iar peste 60% din pacienții din Capitală sunt din țară.

Gabriela Firea: Bucureștiul nu poate fi numit un focar

Potrivit raportului zilnic transmis de Grupul de Comunicare Strategică, Bucureștiul a trecut pe primul loc, cu cele mai multe cazuri de Covid, respectiv 4.260 de persoane testate pozitiv, în timp ce Suceava, județul care s-a confruntat cu cele mai multe infectări de până acum, are 4.251 de cazuri.

În acest context, edilul Capitalei a declarat că Bucureștiul nu poate fi numit un focar, precizând că în cele 6 spitale dinlinia întâi, doi și suport Covid-19, peste 60% dintre pacienți sunt din alte județe ale țării, nu sunt bucureșteni.

”Practic, pacienții care au fost astăzi (sâmbătă, n.r.) anunțați și care sunt, într-adevăr, internați în cele șase spitale nu sunt toți din București. Circa 40% sunt bucureșteni. Prin urmare Capitala nu este, după nicio regulă internațională, în situația de a fi focar”, a transmis Gabriela Firea.

Cât despre informațiile conform cărora nu mai sunt locuri în spitale din cauza numărului mare de cazuri de SARS-CoV-2, Firea a precizat că acestea nu sunt corecte.

”În luna martie s-a făcut un plan de reacție pentru pandemie în care au fost implicate 6 spitale și acestea nu cu toate resursele lor. Spre exemplu, și în acest moment, avem spitale de boli infecțioase cu 700 – 750 de locuri, dar care au fost ca și alocare într-un număr de maximum 250 – 300 de paturi. Prin urmare, atunci când se fac aceste referiri (la capacitatea maximă a ocupării numărului de paturi, n.r.), ele sunt în concordanță doar cu numărul de paturi alocat pentru Covid-19 la începutul pandemiei, în luna martie, nu cu întreaga capacitate pe care o au”, a spus primarul Capitalei.

Gabriela Firea: Din 45 de spitale din București, doar 6 sunt implicate în lupta anti-Covid

Aceasta a mai afirmat că în Capitală sunt 45 de spitale, din care doar 6 sunt implicate în lupta cu Covid-19.

Mai mult, potrivit declarațiilor edilului, unele dintre aceste 6 spitale, ”nici măcar ele nu și-au pus la dispoziția Ministerului Sănătății întreaga capacitate de reacție atât cu echipamente medicale, cât și cu medici”.

”Practic aceste comunicate care spun ”Nu mai sunt paturi ATI, nu mai sunt ventilatoare” nu se referă la tot Bucureștiul și la toate spitalele, ci doar la numărul de paturi și echipamente alocate pentru Covid”, spune Gabriela Firea.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Raed Arafat: „Situația începe să fie îngrijorătoare, nu mai sunt locuri la ATI”

Reamintim că, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, vineri seară, că situația ”începe să devină îngrijorătoare” din cauza crizei COVID-19, mai ales din pricina faptului că secțiile ATI ale spitalelor din București, pline cu pacienți infectați cu COVID-19, nu mai au locuri disponibile.

„Spitalele de terapie intensivă care primesc pacienți infectați cu COVID-19 nu mai au loc de terapie: Matei Balș, Marius Nasta, Ana Aslan, nu mai au locuri. Dacă apare un caz, îl vom muta în afara Bucureștiului. Și spitalul din Ploiești este ocupat la capacitate maximă.

Soluția este să creăm paturi de ATI, să aducem ventilatoare. Avem stocuri și pentru că a apărut această problemă trebuie să apelăm la această soluție. Dar avem nevoie de personal. Și mâine vom avea o cifră record”, a afirmat Arafat.

Ulterior, premierul Ludovic Orban a dat asigurări că se caută soluții pentru pacienții cu coronavirus care au nevoie de terapie intensivă.

Potrivit primului ministru, o soluție este cea a folosirii locurilor de la spitalul modular din curtea Spitalului Elias și de creșterea capacității secției ATI de la Institutul ”Matei Balș”. Dar dincolo de aparatură, este nevoie și de suplimentarea personalului medical care să trateze pacienții cu COVID-19.

O altă variantă avansată de șeful Guvernului este cea a reînchiderii Spitalului Colentina pentru pacienții non-COVID, unitate medicală redeschisă în urmă cu câteva zile.

Record negativ înregistrat sâmbătă în România: 889 de noi îmbolnăviri și 21 de decese în 24 de ore

Reamintim că, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 889 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, din 18.732 de teste prelucrate, acesta fiind cel mai mare număr de îmbolnăviri de la debutul epidemiei.

La ATI, în acest moment, sunt internați 280 de pacienți. 21 de persoane cu COVID-19 au decedat, de vineri până sâmbătă, bilanțul total al victimelor ajungând astfel la 2.009.

Numărul total al cazurilor de infectare la nivel național a ajuns la 36.691. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.865 au fost externate, dintre care 22.488 de pacienți vindecați și 2.377 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. De asemenea, până în prezent, 913 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)