CORONAVIRUS. Cursele cu muncitori români ce urmau să plece de la Iași spre Germania, suspendate. Directorul aeroportului, Cătălin Bulgariu: ‘Firmele organizatoare au greșit flagrant și au pus oamenii într-o situație foarte dificilă’ (VIDEO)

CORONAVIRUS. Cursele cu muncitori români ce urmau să plece de la Iași spre Germania, suspendate. Directorul aeroportului, Cătălin Bulgariu: 'Firmele organizatoare au greșit flagrant și au pus oamenii într-o situație foarte dificilă' (VIDEO)
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Situația de pe Aeroportul Avram Iancu din Cluj se repetă, vineri, la Iași.

Directorul aeroportului a solicitat ajutorul jandarmilor în cazul celor două zboruri charter care pleacă azi spre Germania.

Totul după ce cu o zi în urmă, peste 1.000 de români care urmau să plece la munci agricole în mai multe regiuni din Germania s-au înghesuit pe Aeroportul Cluj-Napoca.

Reamintim, de asemenea, că premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Transporturilor, Lucian Bode, să avizeze personal toate zborurile.

Cursele cu muncitori români de la Iași spre Germania, suspendate

În acest context, directorul aeroportului Iași, Cătălin Bulgariu, a declarat pentru B1 TV că, după intrarea în vidoare a Ordonanței Militare 8, au fost suspendate cursele care ar fi trebui să plece azi spre Germania, dar firmele organizatoare nu au respectat prevederile legii și i-au adus pe oamenii dis de dimineață în parcarea aeroportului.

“Din acest punct de vedere, persoanele care au venit deja la aeroport trebuie să plece înapoi acasă pentru că nu se realizează aceste zboruri.

Noi ne-am organizat în ceea ce privește fluxul de pasageri doar că în parcare, care este domeniul public, nu sunt realizate în mod frecvent și în mod normal fluxuri de pasageri din parcare, dar pentru a păstra distanța socială ele trebuie realizate mai lung decât în interiorul terminalului. Noi am făcut fluxurile de pasageri începând din parcarea eroportului astfel încât să putem păstra distanța socială”, a spus Bulgariu pentru B1 TV.

Jandarmii au intervenit pentru păstrarea distanțării sociale

Directorul Aeroportului Iași a mai spus că acum, cu ajutorul jandarmilor, fluidizează fluxurile de oameni care trebuie să se întoarcă la domiciliile lor.

“Jandarmeria a fost foarte promptă. Acum însă trebuie să ne organizăm tot cu jandarmeri pentru a găsi mijloace de transport să trimitem oamenii acasă”, a spus el.

Bulgariu a mai declarat că unele din firmele care au făcut aceste organizări i-au debarcat pe oameni pe drumul de acces spre aeroport, nici măcar în parcare, iar angajații instituției pe care o conduce s-au trezit cu oamenii gramă, cărându-și singuri bagaje,e pe drumul din spatele aeroportului.

Majoritatea celor sosiți nu au venit cu autocare, ci cu microbuze și mașini 8+1, astfel că reprezentanții aeroportului nu știu de unde să-i ia pe șoferi pentru a-i transporta pe oameni acasă.

“Nici nu știm de unde să-i luăm pentru a veni să ia pe oameni, să ducă acasă”, a punctat Bulgariu.

De altfel, acesta a precizat că mașinile nu au fost însoțite de escortă a poliției.

Avizul de la Ministerul Transporturilor trebuie cerut de firmele organizatoare

Cu privire la avizul Ministerului Transporturilor pentru astfel de curse charter, Bulgariu a spus că reprezentanții aeroportului nu au de ce să ceară un aviz pentru că este obligația firmelor care organizează aceste transporturi de români care merg la muncă în occident.

“Acest aviz pe care îl dă Ministerul Transporturilor îl dă unor firme care fac transport aerian. Nu primim noi, Aeroportul Iași avizul, ci firma care face transportul. Iar ideea de 48 de ore înainte permite organizarea unui flux de pasageri deoarece ce am pățit și noi la Iași, oamenii nu știu exact unde merg”, a punctat acesta.

Aerorportul Iași: Firmele au pus muncitorii într-o situație dificilă

De asemenea, situația de la Cluj s-a repetat și la Iași în ideea că oamenii nu știau exact unde vor pleca, fiind curse către mai multe zone ale Germaniei.

“Am avut probleme, nu știam dacă un nume este de băiat sau de fată. Nu avem date de identificare ale oamenilor, iar posibilitatea de procesare era foarte grea până la venirea firmei organizatoare, care avea toate documentele.

Din punctul meu de vedere, firmele organizatoare au greșit flagrant și au pus oamenii într-o situație foarte dificilă.

Este imposibil să procesezi un pasager ale cărui date nu le ai”, a spus Cătălin Bulgariu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

O situație asemănătoare a fost și la Sibiu

Peste 150 de oameni au plecat de la Sibiu spre Germania pentru a munci în agricultură.

150 de muncitori au decolat joi după amiaza, de pe Aeroportul Internațional din Sibiu și au ajuns în siguranță la Dusseldorf,Germania, unde sunt așteptați să muncească la strângerea recoltei de primăvară, în plină pandemie deCOVID-19.

Mii de oameni au dat buluc pe Aeroportul Cluj pentru a pleca la muncă în Germania

Reamintim, de asemenea, că această situație a pornit joi, la orele dimineții, după ce mii de oameni s-au înghesuit pe Aeroportul din Cluj-Napoca pentru a pleca cu 12 curse charter spre Germania, tot pentru munci agricole.

Aici a fost deschis și un dosar penal pentru pentrusăvârșirea infracțiuniide zădărnicirea combaterii bolilor, care va fi pe rolulParchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Premierul a cerut ca niciun avion să nu mai zboare fără avizul Ministerului Transporturilor

Ulterior, premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Transporturilor, Lucian Bode, ca niciun avion cu muncitori români să nu mai decoleze fără acordul acestuia.

De asemenea, premierul a cerut demiterea managerului aeroportului din Cluj Napoca, măsură pe care o poate dispune Consiliul Județean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`