Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat că suntem în valul doi al pandemiei de cotonavirus și susține că dacă numărul de cazuri noi de COVID-19 se va menţine ori va continua să crească, locurile la terapie intensivă se pot ocupa rapid.
Alexandru Rafila a afirmat că ”chiar dacă acum avem suficiente locuri în spital, în secţiile de terapie intensivă, lucrul ăsta poate să se schimbe într-un timp relativ scurt”.
„Problema e legată de faptul că toate activităţile continuă concertat. Eu nu sunt îngrijorat de funcţionarea şcolilor propriu zisă, pentru că doar 1% dintre şcoli au trecut din scenariul verde sau galbe în cel roşu, asta înseamnă că de fapt avem puţine cazuri în rândul copiilor. (…) Ce probabil s-a discutat mai puţin până acum, cu cât ai mai multe cazuri ai o transmitere comunicară mai intensă şi lucrul ăsta face ca efectul de multiplicare să fie mult mai rapid. Chiar dacă acum avem suficiente locuri în spital, în secţiile de terapie intensivă, lucrul ăsta poate să se schimbe într-un timp relativ scurt şi atunci trebuie, probabil, o gândire şi pe un termen nu foarte lung, de două săptămâni ca să spunem aşa, ce se întâmplă dac avem n continuare acest număr de cazuri. (…) Dacă facem o reprezentare grafică remarcăm o creştere care se accelerează pe măsură ce numărul de cazuri creşte şi practic transmiterea comunitară se extinde. (…) Aceste 400 de paturi care sunt disponibile în momentul de faţă se pot ocupa în câteva zile”, a spus reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la Digi 24, transmite News.ro.
Astfel că, acesta a precizat că este nevoie de o strategie „predictivă” care să ofere soluţii pentru ce urmează să se întâmple, nu pentru acest moment.
Amintim că, președintele Societății Române de Microbiologie a catalogat situaţia privind locurile disponibile în spitale pentru bolnavii de COVID-19 drept „îngrijorătoare”.
„Absolut, e îngrijorătoare, deci asta e o poveste că sunt locuri în spitale. În zone precum Bucureşti, unde e foarte mare aglomeraţie, sunt multe cazuri într-o zi, număraţi 500 de persoane care ar trebui să se interneze într-o zi, chiar dacă pentru o simplă verificare care durează 24 de ore. Şi a doua zi încă 500 de persoane, şi a treia zi încă 500 de persoane…lucrul ăsta este pentru oricine de înţeles că nu există o astfel de capacitate”, a afirmat medicul în urmă cu 5 zile.
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) anunță, în raportul zilnic, că în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost confirmate 3.517 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, un nou record negativ pentru România de la debutul pandemiei și până în prezent. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 571 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Un record este consemnat și în privința pacienților internați în secțiie de terapie intensivă – 629. Totodată, de vineri până sâmbătă au fost înregistrate 59 de noi decese în rândul pacienților cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost prelucrate 29.284 de teste.