Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentatul țării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat că autoritățile vor face o analiză a modului în care a evoluat epidemia de coronavirus în ultimele două săptămâni, de când au fost luate primele măsuri de relaxare a restricțiilor. Dacă rezultatele sunt încurajatoare, atunci se va trece la o nouă etapă a acestui proces. Medicul a mai susținut că măștile de protecție, devenite obligatorii de la mijlocul lunii, trebuie manipulate cât mai puțin după utilizare. Ele pot fi refolosite, dar înainte trebuie să le spălăm și să le călcăm cu un fier de călcat cu aburi.
Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat, pentru Digi24, că România are șanse să treacă la o nouă etapă a relaxării restricțiilor, asta dacă autoritățile vor constata că epidemia nu a scăpat de sub control, deci că românii s-au obișnuit și pun în aplicare măsurile de prevenție.
Acesta a mai remarcat faptul că, în general, relaxarea restricțiilor a determinat o creștere a numărului de infectări cu coronavirus. Acest lucru nu s-a întâmplat și în România.
„Haideţi să aşteptăm să vedem cum decurg lucrurile până la sfârşitul săptămânii viitoare, pentru că discutăm despre această perioadă de două săptămâni în care evaluăm impactul măsurilor de relaxare. A avut loc o scădere a numărului de cazuri în ultimele zile și, dacă lucrurile rămân aşa, este foarte bine şi atunci sigur că se poate trece la o nouă etapă”, a declarat Alexandru Rafila, pentru Digi24.
De la mijlocul lunii mai, odată cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, România a început un proces de relaxare graduală a restricțiilor ce au fost impuse pentru a preveni răspândirea COVID-19.
Totuși, mai multe restricții rămân în vigoare. Încălcarea noilor reglementări este pedepsită cu amenzi între 500 și 15.000 de lei, potrivit unei legi votate de Parlament.
Una dintre măsurile nou instituite, medită să țină sub control răspândirea bolii, este obligația de a purta măști de protecție în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în spațiile comerciale.
Amenda pentru cei care nu poartă mască este cuprinsă între 500 şi 2.500 lei.
Reprezentantul României la OMS a mai afirmat că măștile de protecție pot fi puse într-un recipient, apoi spălate și călcate. Astfel, ele pot fi refolosite.
„Ar trebui să avem un mic recipient în care să depozităm masca după folosire, astfel încât, când ajungem la domiciliu, să putem să o spălăm. Măștile trebuie igienizate şi manipulate cât mai puţin după utilizare. După ce speli masca, trebuie să o calci cu un fier de călcat cu aburi şi apoi o poți folosi fără probleme”, a explicat Rafila.
Acesta a mai susținut că este important să ne spălăm pe mâini după ce folosim masca de protecție.