CORONAVIRUS. A fost emisă Ordonanța Militară numărul 7. Localitatea Țăndărei, în carantină totală / Zboruri suspendate spre și dinspre mai multe state grav afectate de pandemia de COVID-19 (VIDEO)

CORONAVIRUS. A fost emisă Ordonanța Militară numărul 7. Localitatea Țăndărei, în carantină totală / Zboruri suspendate spre și dinspre mai multe state grav afectate de pandemia de COVID-19 (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Afacerilor Interne, Marcela Vela, a anunțat sâmbătă emiterea unei noi Ordonanțe militare, în contextul stării de urgență, instituite în România pentru a limita răspândirea noului coronavirus pe teritoriul țării.

Ordonanța militară ”este necesară în special pentru că evoluția internațională este de așa natură încât trebuie să adaptăm noi măsuri. Din păcate, un alt factor care ne determină să introducem noi ordonanțe militare este și comportamentul unora dintre cetățeni, oameni care nu înțeleg cât este de periculos ceea ce fac, pentru ei șii pentru alții. Legea este pentru toți”, a declarat Marcel Vela.

Șefl MAI a anunțat că există deja un prim caz al unui cetățean, din Vaslui, care a fost arestat preventiv pentru căa încercat să fugă de agenții care l-au oprit la un filtru.

De asemenea, ”în Ialomița, din totalul cazurilor confirmate pozitiv în jurul prânzului, de 48 de persoane, 31 sunt din Țăndărei, un procent de peste 60%, iar din totalul de opt pacienți decedați, șapte sunt tot din Țăndărei”, a mai spus Marcel Vela.

În aceste condiții,prin Ordonanța militară numărul 7 se va institui carantina totală în localitatea Țăndărei, din județul Ialomița.

În perioada carantinei, se va permite intrarea și ieșirea din localitatea Țăndărei doar pentru transportul de marfă, aprovizionarea populației, pentru persoanele care nu locuiesc în zona carantinată și care desfășoară activități economice sau în domenii care ordinea publică, securitatea națională, domeniul sanitar, situațiile de urgență, administrația publică locală.

”Vreau să anunț cetățenii din Țăndărei că măsurile de verificare, contriol și acces îmnspre și dinspre localitatea carantinată se realizează de către personalul structurilor MAI, în colaborare cu cele ale MApN. Vom aplica legea!”, a mai spus Marcel Vela.

Reprezentanții Consiliului Județean Ialomița, cei ai primăriei și consiliului local din Țăndărei vor lua măsuri pentru a asigura, în perioada carantinării, serviciile de asistență socială, precum și aprovizionarea cu alimentele de bază pentru persoanele singure sau cele care nu se pot deplasa.

Zboruri suspendate spre și dinspre mai multe state grav afectate de pandemia de COVID-19

Totodată, Ordonanța Militară prevede și suspendarea zborurilor spre și dinspre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran, pentru o perioadă de 14 zile, începând de duminică, 5 aprilie, de la ora 23.00, ora României. Amintim, în acest context, că autoritățile române au actualizat, joi, lista statelor care fac parte din zona roșie și galbenă de infecție cu COVID-19pentru care se impune carantină instituționalizată timp de 14 zile, respectiv izolarea la domiciliu.

Restricția nu este valabilă în cazul zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă, corespondență, zboruri umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență sau aterizările tehnice necomerciale.

Ministrul Afacerilor Interne a mai precizat că în Ordonanța Militară numărul 7 a fost introdus un articol prin care este prevăzută permisiunea de efectuare de zboruri de către toți operatorii pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România pentru alte state, cu avizul autorităților din țara de destinație.

O altă prevedere din noua Ordonanță Militară se referă la suspendareatransportului rutier internațional de persoane către Italia, Spania, Austria, Elveția, Irlanda, Turcia, precum și din aceste țări către România. Restricția este valabilă în perioada stării de urgență.

Noi prevederi referitoare la șoferiiautovehiculelor cu capacitatea mai mare de 2,4 tone

Marcel Vela a anunțat noi prevederi referitoare la conducătorii autovehiculelor cu capacitatea mai mare de 2,4 tone, care nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19. Ei nu sunt obligați să se izoleze la domiciliu și trebuie să declare pe propria răspundere ”prin care își asumă locația unde vor putea fi contactați în perioada dintre curse”.

În Ordonanța Militară 7 este prevăzut și faptul că acei conducători ai camioanelor de transport marfă care tranzitează teritoriul României nu vor mai completa declarațiile epidemiologice în momentul intrării pe teritoriul României, dacă vor circula doar pe coridoarele de tranzit și punctele de trecere a frontierei aflate la capetele coridoarelor.

Marcel Vela a mai precizat că pentru a veni în sprijinul personalului medical și familiile acestora, ministerele cu rețea proprie și autoritățile administrației publice locale vor asigura spații hoteliere destinate repausului acestora între ture sau gărzi.

Totodată, la cererea ministrului Mediului, în Ordonanța Militară numărul 7 a fost introdus un articol pentru a preveni infracțiunile silvice în perioada stării de urgență.

TEXTUL INTAGRAL AL ORDONANȚEI MILITARE NR.7 POATE FI CITIT AICI

Situația cazurilor de COVID-19 din România

Amintim că, potrivit celui mai recent bilanț anunțat de autorități, sâmbătă, la ora 13.00, în România au fost confirmate 3.613 cazuri de contaminare cu noul coronavirus, cu 430 mai multe cazuri comparativ cu raportarea din ziua precedentă. La ATI sunt internați 119 pacienți.

329 de persoane au fost declarate vindecate.

Bilanțul deceselor a ajuns la 141.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)