Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID: În cel mai fericit caz, putem avea primele doze de vaccin spre sfârşitul lunii decembrie. Avem toată capacitatea de stocare

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID: În cel mai fericit caz, putem avea primele doze de vaccin spre sfârşitul lunii decembrie. Avem toată capacitatea de stocare
Foto: pixabay.com

Medicul Valeriu Gheorghiță, desemnat să coordoneze campania națională de vaccinare împotriva noului coronavirus, spune că, în cel mai optimist scenariu, primele doze de vaccin ar putea ajunge în România în a doua jumătate a lunii decembrie. Principalul centru în care dozele vor fi stocate va fi Institutul Cantacuzino, însă vor exista și alte șase centre în spitale militare din țară.

Valeriu Gheorghiță: În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca în a doua jumătate a lunii decembrie să avem primele doze de vaccin

„În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca în a doua jumătate a lunii decembrie, spre sfârşitul lunii decembrie, să avem disponibile primele doze de vaccinuri de la cel puţin o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vorbim de luna ianuarie-februarie. Ar fi cel puţin 2,4 milioane de doze de la Astra Zeneca şi probabil tot atâtea doze de la Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Digi 24.

Medicul a dat asigurări că România dispune de capacitățile necesare de stocare a vaccinului anti-coronavirus la temperaturi extrem de scăzute.

„Toate aceste facilităţi există, ele urmează să fie distribuite în centrele regionale. (…) avem toată capacitatea de stocare în condiţiile unui vaccin de minus 80 de grade atunci când acesta va fi disponibil”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, precizând că centre de stocare vor fi la Institutul Cantacuzino, precum și în sediile a șase spitale militare care au congelatoare în care vaccinul poate fi păstrat la temperaturi de minus 80 de grade Celsius.

Cum se va derula procesul de vaccinare anti-COVID-19

În ceea ce privește derularea procesului de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre deschiderea unor centre fixe de vaccinare, în unitățile medicale, la care se vor adăuga și mai multe centre mobile, de tip caravană. Ultimele vor fi folosite mai ales pentru vaccinarea persoanelor care trăiesc în mediul rural, dar și pentru administrarea serului în cazul angajaților care se ocupă de mentenanţa infrastructurii considerate critice.

În acest proces ar urma să fie implicați inclusiv medicii din școli, precum și rezidenții. Asta pentru că va exista personal medical care va asigura triajul, un medic și un asistent care vor administra efectiv vaccinul, personal medical care va introduce datele în sistem, precum și un tip de personal care se va ocupa de protecția echipelor de vaccinare.

Ce categorii de persoane vor fi vaccinate la început

În ceea ce privește categoriile de persoane care vor primi în mod prioritar serul anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță a spus că, cel mai probabil, primele doze vor fi folosite pentru imunizarea angajaților din domeniul sănătății și asistenței sociale, vor urma persoanele din categoriile vulnerabile, cum sunt vârstnicii. Printre cei care vor primi printre primii vaccinul se numără și personalul din unitățile de învățământ, considerat a face parte din infrastructura critică.

Coordonatorul campanieinaționale de vaccinare a făcut precizări și cu privire la modul în care oamenii vor putea să se înscrie în procesul de vaccinare. Astfel, programările ar urma să se facă electronic, prin telefon sau prin intermediul medicilor de familie, pentru cei care fac parte din categoriile de risc.

Vaccinarea anti-COVID-19 va fi gratuită și voluntară, după cum a precizat Valeriu Gheorghiță, recent, medicul atrăgând atenția și asupra faptului că imunizarea este cea mai sigură cale prin care s-ar putea reveni la o oarecare normalitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”