Contractele a 40.000 de angajați din Sănătate au fost suspendate, în plină epidemie de coronavirus. Printre ei se află și cadre medicale. În top sunt clinici private, dar și spitale de stat (VIDEO)

Contractele a 40.000 de angajați din Sănătate au fost suspendate, în plină epidemie de coronavirus. Printre ei se află și cadre medicale. În top sunt clinici private, dar și spitale de stat (VIDEO)
Foto: pixabay.com

Aproape 8.500 de operatori de spitale și clinici private, instituții de stat din domeniul sănătății și cabinete medicale și stomatologice au suspendat contractele a circa 40.000 de angajați, reprezentând 10,5% din personalul total, informează Profit.ro. Asta în condițiile în care sistemul medical se confruntă cu epidemia de coronavirus, iar Ordonanțele Militare emise pe timpul stării de urgență au suspendat activitatea cabinetelor stomatologice, internările și intervențiile care nu constituie o urgență și consultațiile ce pot fi reprogramate.

Angajatorii din Sănătate au suspendat contractele a 40.000 de angajați

Companii private din domeniul medical, inclusiv Regina Maria, MedLife, Synevo, Clinica Sante, Sanador sau Polisano, au suspendat contractele mai multor angajați în această perioadă.

O decizie similară a fost luată la nivelul mai multor instituții din domeniul sănătății, precum DGASPC Sector 4, Serviciul Public de Administrare Creșe Brașov sau Direcția Creșe Iași.

De asemenea, au fost suspendate și contracte ale unor angajați din Spitalul Universitar de Urgență Elias (125 de contracte, cele ai multe persoane fiind trimise în șomaj tehnic), din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și din mai multe spitale județene de urgență, informează Profit.ro.

Potrivit sursei citate, la data de 23 aprilie, un număr de 8.467 de operatori din domeniul sănătății, privați sau de stat, aveau suspendate 39.577 de contracte de muncă, din care 29.320 sunt cu trimitere în șomaj tehnic.

Printre persoanele care nu mai lucrează în această perioadă se numără și cadre medicale, asta deși ne confruntăm cu epidemia de coronavirus.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Mai multe activități din domeniul medical, suspendate prin Ordonanțe Militare. Statul asigură plata șomajului tehnic

Angajatorii din Sănătate au suspendat contractele a circa 40.000 de angajați în contextul în care ne confruntăm cu o epidemie de coronavirus care a ucis până acum 695 de români. În total, aproape 12.000 au fost depistați pozitiv, din care peste 3.500 s-au și vindecat.

În încercarea de a limita pe cât posibil răspândirea bolii, autoritățile au adoptat mai multe măsuri incluse în zece Ordonanțe Militare. Astfel, a fost suspendată activitatea cabinetelor stomatologice și au fost anulate internările pentru operații și tratamente ce pot suferi amânare. De asemenea, au fost suspendate consultațiile programate, care nu constituiau urgențe.

Epidemia în sine, dar și măsurile de restricție au afectat inevitabil mai multe sectoare, inclusiv această piață. Pentru a veni în sprijinul angajatorilor, astfel încât aceștia să nu fie nevoiți să recurgă la concedieri, Guvernul a anunțat că statul va suporta plata unui șomaj tehnic pentru aceștia. Angajatul în șomaj tehnic va primi 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut.

Joi, premierul Ludovic Orban a precizat că au fost alocați suficienți de mulți bani pentru plata acestui șomaj: „Pentru prima lună au fost solictări de aproape 600.000 de persoane care beneficiază de șomaj tehnic și 60.000 de solicitări pentru indemnizații acordate altor categorii, cum sunt profesioniștii, cei care sunt la cluburi sportive sau alte categoriii care beneficiază de indemnizații. Așteptăm cereri. Am prevăzut bani pentru a face față unor cereri și mai mari”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie