Consiliul Naţional al Elevilor: Este inadmisibil ca elevilor să nu li se asigure pachetul minim de protecţie. Se ia în calcul cererea amânării începerii anului școlar

Consiliul Naţional al Elevilor: Este inadmisibil ca elevilor să nu li se asigure pachetul minim de protecţie. Se ia în calcul cererea amânării începerii anului școlar
Foto: Pixabay

Consiliul Naţional al Elevilor a transmis că este inadmisibil ca elevilor să nu li se asigure pachetul minim de protecţie pentru întoarcerea la şcoală și susţine că, dacă situaţia va continua în felul acesta, aceștia vor solicita amânarea începerii anul şcolar.

”Este inadmisibil ca elevilor să nu li se asigure pachetul minim de protecţie pentru întoarcerea la şcoală”

Consiliul Naţional al Elevilor și-a exprimat, într-un comunicat de presă citat de News.ro, dezacordul cu privire la „declaraţiile evazive şi incerte” ale autorităţilor și precizează că elevii vor solicita amânarea începerii anul şcolar.

„Într-un sistem de învăţământ de stat, care este, cel puţin în teorie, gratuit, este inadmisibil ca elevilor să nu li se asigure pachetul minim de protecţie pentru întoarcerea la şcoală”, spun reprezentanţii elevilor.

Consiliul ma menționează că lipsa dispozitivelor conectate la Internet, pe care Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi-a asumat să le achiziţioneze încă de la începutul verii, va avea ca rezultat direct privarea de dreptul la învăţătură a mii de elevi aflaţi în imposibilitatea de a-şi continua parcursul educaţional în format online.

”Anul şcolar va începe cu dacă şi cu parcă. La momentul de faţă, asta e tot ceea ce am primit din partea statului român: bănuieli, presupuneri şi lipsă de asumare. Dacă situaţia va continua în felul acesta, vom solicita amânarea începerii anul şcolar, până când autorităţile vor lua în serios deschiderea şcolilor şi nu vor mai juca la cacealma siguranţa elevilor din România”, a afirmat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Școala în pandemie: Cât de eficientă este masca în timpul orelor

Începerea noului an școlar în condițiile create de pandemia de coronavirus generează mai multe incertitudini în spațiul public. Una dintre ele se referă la obligația elevilor de a purta masca de protecție în timpul orelor pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus. Mulți părinți se întreabă cât de eficientă este această măsură și cât de corect poate fi aplicată, având în vedere că, de multe ori, nici măcar populația adultă nu o respectă.

De asemenea, o altă problemă care a ieșit în evidență, în condițiile în care autoritățile au declarat că statul nu poate să furnizeze măști pentru fiecare elev, mulți părinți se întreabă în ce măsură masca trebuie schimbată zilnic pentru a fi eficientă.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”masca de protecție poate fi schimbată o dată sau de două ori pe zi în cazul elevilor.

“Având în vedere că vor sta patru ore la școală, o dată sau de două ori este suficient sau oricând este nevoie, dacă se rupe sau se deteriorează, de asemenea, masca trebuie schimbată Probabil că un număr de două măști este un număr rezonabil. Însă depinde dacă sunt deteriorate, atunci e posibil să fie nevoie de mai multe. Poate că ar fi util san scoaă existe în fiecare clasă o cutie de măști pusă la dispoziție pentru aceste situații”, a explicat Valeriu Gheorghiță

Raed Arafat: Dacă are orice simptom de răceală, copilul nu trebuie dus la școală

Reamintim că șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, le-a transmis părinților, sâmbătă, să își lase copiii acasă dacă au orice simptom de răceală.

”În primul rând, și unul dintre cele mai importante aspecte, dacă are orice simptom de răceală, copilul nu trebuie să fie dus la grădiniță sau la școală. Asta este responsabilitatea numărul 1. Regulile din interiorul școlilor fac obiectul unui Ordin care urmează să fie explicat și va stabili regulile, inclusiv când se închide școala. Ne așteptăm să apară focare. Această abordare este și în alte țări, nu este o chestiune pe care o facem doar noi. Se pune și problema accesibilității la online pentru ca toți copiii să aibă acces la învățământ”, a precizat Arafat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`