Comitetul pentru Situații de Urgență va decide luni dacă școlile din Capitală rămân închise, în contextul în care expiră cele 14 zile, timp în care măsura a fost valabilă. CSU va stabili modul de funcționare al tuturor unităților de învătământ care se află în prezent sub scenariul roșu.
Capitala înregistrează din nou cel mai mare număr de îmbolnăviri (900), cu o rată de infectare de 3,78 la mia de locuitori, în timp ce județul Timiș (406) depășește pragul de 400 de infectări. Alte două județe depășesc pragul de 300: Iași (334) și Dolj (311).
Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), în urma discuțiilor avute cu reprezentanții DSPMB, la data de 30 octombrie 2020, rata de incidență cumulată calculată la 14 zile a îmbolnăvirilor cu SARS CoV-2 NU a scăzut sub valoarea de 3 la 1000 de locuitori.
”Având in vedere situația epidemiologică actuală, ISMB a propus Instituției Prefectului Municipiului București convocarea Comitetului pentru Situații de Urgență, luni 02 noiembrie 2020.
În temeiul Ordinului comun MEC-MS nr. 5487/1494/31.08.2020 si în funcție de recomandările DSPMB, Comitetul pentru Situații de Urgență va hotărî scenariul de funcționare al unităților de învățământ pentru următoarele 14 zile”, se arată în comunicat.
România înregistrează cel mai mare număr de infectări zilnice de la începutul pandemiei – 6546. Alte 4 județe intră în scenariul roșu după ce au depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori – Arad, Sibiu, Mureș și Bihor.
Nicuşor Dan, primarul General, a precizat jois eară pentru B1 TV că măsura închiderii școlilor este bună având în vedere că elevii sunt sursă de transmitere:
”Copiii sunt transmiţători ai acestei boli. Specialiştii în care am încredere au spus: întrucât şcolile sunt o sursă de transmiere a bolii şi noi avem în Bucureşti şcoli care învaţă în trei schimburi şi este, practic, imposibil să faci o distanţare a copiilor în clasele supraaglomerate, o măsură de siguranţă în condiţiile în care suntem în Bucureşti şi putem să facem şcoală online în condiţii acceptabile. Este o măsură de siguranţă pe care eu o susţin cu toată inima. Până când nu vom scădea la acel indice sub 3 eu susţin ca şcolile să rămână în continuare închise”.
Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a precizat că măsura închiderii şcolilor în Capitală este una injustă pentru elevi şi profesori şi adăugat că social-democraţii solicită noului prefect al Bucureştiului Traian Berbeceanu să redeschidă şcolile în oraş.