Cel puțin șase state membre UE au început să relaxeze restricțiile specifice pandemiei de COVID-19 după propria strategie, deși Comisia European urma să prezinte formal abia miercuri strategia coordonată pentru ridicarea carantinei, un document prin care se încearcă înlăturarea confuziei și a lipsei de coordonare, care au marcat răspunsul blocului comunitar în fața crizei provocate de coronavirus, potrivit Politico.
Este cazul Danemarcei și Poloniei, țări unde autoritățile au anunțat deja primele măsuri privind relaxarea restricțiilor, care deși au limitat bilanțul deceselor înregistrate în rândul pacienților confirmați cu COVID-19, dar și răspândirea coronavirusului, au implicat costuri economice ridicate.
Chiar și în Italia s-a început ridicarea graduală a carantinei, deși pentru multă vreme a fost țara cu cele mai multe decese din lume, fiind și astăzi națiunea cu cel mai negru bilanț din Europa. Astfel, în peninsulă, marți, librăriile, magazinele de îmbrăcăminte pentru copii și bebeluși și-au redeschis porțile – cu condiția să respecte o serie de recomandări sanitare stricte.
La rândul lor, Austria și Cehia au început să relaxeze restricțiile, repornind o serie de activități economice. În Danemarca, internatele și școlile primare vor fi redeschise, miercuri.
Germania este un caz aparte, pentru că reacția sa la pandemia de coronavirus a stârnit multe laude, dar chiar și aici cancelarul Angela Merkel desfășoară o întrevedere cu premierii landurilor, miercuri, despre care se crede că va fi marcată de relaxarea unor politici de carantină.
Franța și Belgia s-au opus acestui trend. Președintele Emmanuel Macron a anunțat, luni, că politicile de distanțare socială din Hexagon vor fi extinse pentru încă două săptămâni, până la 11 mai, iar oficialii belgieni au pledat pentru o abordare similară, care se va aplica până la 3 mai. De altfel, și România pare să se încadreze în același registru, având în vedere că, marți, președintele Iohannis a emis decretul pentru prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile.
UE și aparatul său central susțin că autoritatea legală pentru gestionarea măsurilor de carantină este în mâna celor 27 de state naționale. Cu toate acestea, deciziile capitalelor de a merge înainte cu relaxarea restricțiilor scot încă o dată în lumină pasivitatea oficialilor de la Bruxelles în a găsi o soluție pentru conturarea unui răspuns coordonat de-a lungul continentului. Cu o săptămână în urmă, anumite state membre forțau Comisia Europeană să amâne prezentarea planului, reclamând că este prea devreme pentru a ne gândi la strategii de ieșire din carantină. Astăzi, câteva dintre acetea au prezentat propriul plan.
În plus, ca un alt semn referitor la eșecul oficialilor de a ajunge la un consens, președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut marți, pe ultima sută de metri, o serie de schimbări la textul planului – o intervenție relativ neobișnuită în detaliile unui document care, în ultimă instanță, are nevoie de acceptul celor 27 de șefi de stat și de guvern din Consiliu, pe care îl vor pot schimba după bunul plac.