EXCLUSIV // Noua legislație rutieră este mult mai aspră pentru șoferii care vor folosi telefonul mobil în timp ce conduc. Aceștia riscă să își piardă permisul pentru 30 de zile, dacă mai încalcă și o altă regulă de circulațiepe lângă cea de a folosi telefonul în timpul condusului. Elementul de noutate îl constituie faptul că pe lângă telefonul mobil au fost interzise și folosirea altor dispozitive, iar noua legislație specifică faptul că sunt interzise și filmatul și fotografiatul la volan.
„Aceste modificări vor intra în vigoare în data de 12.10.2019. Sunt mult mai aspre sancțiunile, în acest moment conducătorul auto care folosește telefonul mobil, pentru că este aceeași situație, faptul că îl ține în mână și vorbește la telefon sau tastează, este sancționat cu 2 sau 3 puncte de amendă și 2 puncte de penalizare. Din octombrie, amenda este de la 6 la 8 puncte și 4 puncte de penalizare pentru simpla contravenție de utilizare a telefonului mobil. O altă situație care va fi foarte disputată și discutată este aceea în care concomitent cu utilizarea telefonului mobil, șoferul mai încalcă o altă regulă de circulație. Atunci, pe lângă sancțiunea de 4 sau 5 puncte de amendă, legea mai prevede și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Sunt foarte aspre noile modificari” ,a declarat pentru B1.ro Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Brigada Rutieră București.
Poți folosi telefonul mobil la semafor sau în ambuteiaje?
Șoferii vor putea totuși folosi telefonul dacă sunt blocați în trafic sau la semafor.
„Contravenția se săvârșește atunci când ne aflăm în timpul deplasării, în timpul condusului, atunci se săvârșește contravenția de utilizare a telefonului. Dacă suntem în trafic într-o coloană, într-un ambuteiaj, sau dacă suntem la semafor opriți, atunci putem folosi ce vrem noi„, a explicat reprezentantul Brigăzii Rutiere.
Poți folosi Waze?
Din păcate pentru șoferi nu vor mai putea să folosească aplicația Waze chiar dacă au tablete montate pe bordul mașinii sau dacă au telefonul pe un suport special.
„Este un dispozitiv mobil cu redare text sau video, deci intră și el în categoria dispozitivelor mobile, waze, aplicație GPS, tabletă, navigația mașinii, orice se folosește cu mâna în timpul deplasării se săvârșește practic contravenția aceasta„, a declarat Claudiu Costea.
Cum utilizezi dispozitivele handsfree
Nici dacă telefonul este folosit în paralel cu căștile tip handsfree șoferul nu va scăpa de amendă.
„Este aceiași situație, folosirea telefonului mobil sau ținerea în mână în orice mod. El poate folosi telefonul mobil cu dispozitiv mâini libere pentru vorbit, dar dacă el îl ține în mână și vorbește la căști pur și simplu, nu are nici o legătură, el ține telefonul în mână.
Pe când sancționarea mâncatului și fumatului la volan?
Care este rațiunea legiferării? De ce s-a modificat? Această contravenție întră în categoria contravențiilor rutiere care distrag atenția. Conducătorul auto nu mai este focusat la condus. Ar trebui din punctul meu de vedere să fie incriminat și altceva, fumatul la volan, mâncatul la volan, sunt activități de natură a distrage atenția de la condus. Legiuitorul nostru a prevăzut doar aceste situații cu telefonul mobil sau dispozitivul mobil„, a mai spus Claudiu Costea.
Ordonanța nr. 11 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost adoptată de Guvern pe 12 august 2019.