Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit o serie de condiții în care se poate renunța la purtarea măștii de protecție. Astfel, potrivit hotărârii adoptate luni, în localitățile în care este obligatorie purtarea măștii de protecție inclusiv în spațiile deschise, oamenii pot renunța pentru scurt timp la aceasta atunci când fumează sau mănâncă pe stradă, în afara zonelor de trafic pietonal. De asemenea, pot renunța la masca de protecție cei care practică jogging.
Hotărârea CNSU poate fi consultată AICI
”În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”, se arată în Hotărârea nr. 50 din 26.10.2020, aprobată de Comitetul Național Pentru Situații de Urgență.
În aceeași Hotărâre a CNSU a fost publicată și lista actualizatăa țărilor și a zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impunecarantinala revenirea în România.
Și premierul Ludovic Orban a făcut, luni dimineață, o serie de precizări cu privire la noile reguli stabilite în ședința Comitetului pentru Situații de Urgemță.
”E actualizarea situației cu țările care au depășit indicele României de răspândire a virusului. De asemenea, sunt câteva excepții de la obligativitatea portului măștii, care sunt punctuale pentru cei care practică sport în aer liber. Deocamdată vrem să vedem efectul măsurilor care au fost dispuse odată cu depășirea pragurilor stabilite. În funcție de analiza rezultatelor vom decide dacă este sau nu necesar să mai adoptăm alte măsuri”, a declarat Ludovic Orban.
Totodată, șeful Guvernului a precizat că autoritățile nu exclud introducerea unor restricții de circulație în timpul nopții, însă o decizie ar urma să fie luată în funcție de efectele apărute în alte state în care a fost instituită această măsură.
”Deocamdată, pe de o parte, vrem să vedem efectele în alte țări. Măsura se aplică în alte țări și vrem să vedem dacă există efecte. Această restricționare afectează mai puțin populația matură, în special adolescenții sunt cei care sunt activi după ora 23. Pe de altă parte, analizăm efectele măsurilor pe care deja le-am luat: trecerea învățământului în sistemul online, portul obligatoriu al măștii, închiderea restaurantelor, cafenelelor, teatrelor, cinematografelor. Sunt măsuri care reduc interacțiunea socială și care noi considerăm că vor genera efecte. De altfel, se vede în București că deocamdată suntem pe un platou, nu a mai crescut numărul de cazuri. Știți că am luat decizia de a nu mai permite organizarea de evenimente private – nunți, botezuri, mese festive, sărbătoriri în restaurante – pentru că pe primul loc ca și cauză a infectării erau aceste evenimente în anchetele epidemiologice. Se mai pot organiza, dar numai în spații private. Sfatul nostru este să se abțină inclusiv tinerii, adolescenții de a participa la astfel de petreceri private”, a mai spus Ludovic Orban.