Cine a fost Cristofor Columb. Americanii decapitează și distrug statuile celebrului explorator

Cine a fost Cristofor Columb. Americanii decapitează și distrug statuile celebrului explorator
Foto: Hepta

Statuile lui Cristofor Columb au fost distruse de protestatarii americani. De la confruntări cu autorităţile la statui decapitate şi incendiate, moartea lui George Floyd a provocat un adevărat haos în Statele Unite ale Americii. Mai multe statui din oraşele americane, care îl reprezintă pe navigatorul Cristofor Columb, cel care a descoperit America în anul 1492, au căzut pradă protestatarilor înfuriaţi. Descopritorul Americii se află în vizorul mișcării Black Lives Matter, iar navigatorul genovez este acuzat de faptul că se afla la originea genocidului amerindienilor.

Statuile lui Cristofor Columb au fost distruse de protestatari

Manifestanţii dintr-un oraş din Minnesota au dat jos de pe soclu și au distrus statuia lui Cristofor Columb, deoarce, în perspectiva protestatarilor, navigatorul este unul dintre cei care au dus la masacrele asupra indienilor, scrie fox9.com.

Statuia exista în oraş tocmai din 1931 şi fusese făcută cadou de un grup de americani de origine italiană.

Navigatorul genovez, prezentat mult timp drept „descoperitorul Americii”, este considerat acum ca fiind una din figurile genocidului amerindienilor, şi indigenilor în general, fiind contestat în aceeaşi măsură ca stăpânii de sclavi sau generalii confederaţi din timpul războiului civil american.

Statuile lui Cristofor Columb au fost distruse de protestatarii americani

Zeci de oraşe americane au înlocuit sărbătorirea Zilei lui Columb din octombrie – care a devenit sărbătoare federală în 1937 – cu o zi în amintirea „popoarelor indigene”. Această schimbare nu a avut loc însă în Boston sau New York, unde trăiesc comunităţi puternice de origine italiană.

În multe alte oraşe americane, furia oamenilor a fost îndreptată asupra statuilor care îl reprezintă pe Cristofor Columb sau alte personalităţi din istoria SUA, asociate cu sclavia.

Primarul din Bostul a anunţat de asemenea că statuia celebrului navigator va fi dată jos, după ce fusese deja decapitată de protestatari.

Nu toţi americanii sunt, însă, de acord cu aceste forme de protest. Mulţi oameni asociază distrugerea statuilor lui Cristofor Columb cu comportamentul unor grupări insurgente din Orientul mijlociu.

Cine a fost Cristofor Columb

Cristofor Columb, ale căruit statui au fost distruse în SUA, a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, denumit mai târziu, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută doar Lumea Veche.

Cristofor Columb a fost navigator născut în 1451, la Genova, potrivit Historia.În 1478 s-a stabilit în Portugalia şi s-a căsătorit cu Filipa Moniz Prestrello, cu care a avut un fiu, Diego. Între 1482-1484 a făcut mai multe călătorii pe coastele Guineei, aflându-se în serviciul Portugaliei.

Ulterior, Columb s-a mutat în Spania. De aici a plecat și spre cucerirea Americii. Plecat cu trei nave mici, din portul Palos, la 3 august 1492, a atins pământul în octombrie 1492 la Guanahani, denumit de el San Salvador. Au urmat alte trei călătorii până în 1504, în timpul cărora Columb a explorat mai multe insule din Caraibe. În 1498, în timpul celei de-a treia expediţii, Columb a atins pământul american.

Revoltele din colonii şi presiunile duşmanilor săi de la Curte i-au convins pe suveranii Isabela şi pe Ferdinand de necesitatea de a-i lua lui Columb dreptul de guvernare a insulelor şi de a-l numi în locul său pe Ferdinand de Bobadilla, care a pus să fie arestat şi apoi trimis în Spania. Cristofor Columb a murit în 1506, la Valladolid.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`