Certificate false de testare pentru COVID-19, vândute la intrarea în Grecia. Documentul este obligatoriu la intrarea în țară, din 15 iulie

Certificate false de testare pentru COVID-19, vândute la intrarea în Grecia. Documentul este obligatoriu la intrarea în țară, din 15 iulie
FOTO: Hepta

La punctul de trecere a frontierei din Bulgaria în Grecia, Promachonas, au fost identificate documente false care certifică un test negativ pentru COVID-19.

Pentru o sumă de 30 de euro, achitată la vama din Bulgaria, unii turiști au vrut să evite o plasare în izolare pe o perioadă de 24-36 de ore sau o plasare în carantină pe o perioadă de 14 zile, într-un hotel special destinate pacienților infectați cu noul coronavirus, potrivit postului de televiziune Meha TV.

De la miezul nopții (din 15 iulie), acest document va fi obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul elen. Testul nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore. Această măsură a fostdecisă într-o ședință extraordinară de guvern, pe fondul mai multor cazuri deCOVID-19depistate de către autoritățile elene în rândul turiștilor.

În acest context, autorităţile elene efectuează teste aleatorii turiştilor, la frontieră.

Cât costă testul de depistare a noului coronavirus

Românii care merg în Grecia în această perioadă trebuie să completeze, cu cel puțin 24 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic, iar din 15 iulie, autoritățile elene vor condiționa intrarea în baza unui test negativ SARS-CoV-2 nu mai vechi de 3 zile, plus formularul electronic.

Dacă în urmă cu câteva zile singurele centre unde se efectuau teste pentru coronavirus erau clinicile private, începând de luni românii pot efectua teste la cerere, contra cost, și în centrele DSP.

În funcție de tipul unității de testare, dacă este de stat sau privată, precum și în funcție de durata aflării rezultatelor, prețurile variază considerabil. Astfel românii care aleg DSP-urile pentru efectuarea testelor pentru deistarea noului coronavirus trebuie să scoată din buzunar 250 de lei, iar aflarea rezultatului poate dura între 48 și 72 de ore, așa cum au declarat pentru B1.RO un reprezentant al DSP Vrancea.

Cei care optează însă pentru clinicile private din București sau din marile orașe, trebuie să știe că prețul unui test variază între 280 și 350 de lei. Cel de 350 de lei este un test al cărui rezultat este primit în 24 de ore, iar la cel de 280 de lei rezultatul este primit în 48 de ore.

Dificultățile cu care s-au confruntat românii pentru testele COVID-19 din Grecia

Atât clinicile private, cât şi spitalele au fost luate cu asalt de către români care vor să efectueze la cerere, contra cost teste pentru COVID-19, în scop turistic.

B1.RO a contactat câteva unităţi de testare din ţară pentru a lua pulsul situaţiei.

Reprezentanţii Sanador au precizat că, încă de săptămâna trecută, unităţile de testare au fost asaltate de către cei care doresc efectuarea testelor pentru coronavirus. Potrivit acestora se cunoaşte o creştere semnificativă a cererii faţă de perioada anterioară deschiderii sezonului turistic. Efectuarea unui test costă 350 de lei, iar timpul de aşteptare pentru aflarea rezultatului variază. Acesta poate fi primit chiar în ziua testării sau în maximum 24 de ore de la recoltare. Cu toate acestea cererea este atât de mare încât urămătoarea perioadă liberă pentru efectuarea testel or este data de 21 iulie, iar următoarea perioadă disponibilă este abia luina august.

Cei care doresc efectuarea testelor pentru coronavirus în centrele Gral Medical, trebuie de asemenea să scoată din buzunar suma de 350 de lei şi să aştepte 24 de ore pentru aflarea rezul tatelor pentru Bucureşti şi Ploieşti, respectiv 48 de ore pentru alte oraşe.

De asemenea, reprezentanţii spitalul Judeţean din Cluj au confirmat pentru B1.RO că unitatea medicală efectiuează teste pentru COVID-19, dar din cauza u nor probleme tehnice nu se mai pot face programări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`