În urmă cu aproape doi ani, pe 10 august 2018, a avut loc, în Piața Victoriei din București, cel mai violent protest din ultimii. Atunci, aproximativ 100.000 de oameni s-au adunat în fața Guvernului, pentru mitingul care s-a făcut remarcat mai mult prin violențele dintre protestatari și jandarmii care au folosit gaze lacrimogene. Sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma incidentelor.
Mai mult, două arme de foc au fost furate de la jandarmi.
La acel moment, zeci de imagini șocante de la protest au apărut în spațiul public.
În urmă cu doi ani românii din diaspora au venit în România pentru a protesta, aceștia considerând că țara a ajuns în pragul colapsului. Astfel că, ei s-au întors să le fie alături conaționalilor care au rămas în statul natal.
Protestul care a avut loc în Piața Victoriei din Capitală a degenerat. Astfel că, au avut loc violențe între protestatari și jandarmi.
Cele mai șocante imagini de la Protestul Diasporei din 10 august 2018. VIDEO
Autoritățile au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva manifestanților. Mai mult, sute de persoane au fost rănite și câteva zeci au fost transportate la spital după violențele care au avut loc pe 10 august 2018.
Atunci, reprezentanții Jandarmeriei au susținut că intervenția lor a fost una justificată și că au ripostat în momentul în care au fost provocați. Partidul Social Democrat a declarat, la acel moment, că a fost lovitură de stat.
În urma violențelor de la mitingul diasporei din 10 august, mii de plângeri penale au fost înregistrate la diverse Parchete, plângeri care au fost ulterior reunite și declinate către DIICOT
Ulterior, a fost deschis un dosar privind violențele din Piața Victoriei.
În prezent, după aproape doi ani de la evenimentele din 10 august 2018, procurorii DIICOT au decis clasarea unei părți din dosarul privind violențele din Piața Victoriei.
Mai precis, este vorba despre partea în care fostul ministru al Internelor, Carmen Dan, îi acuza pe participanții la mitingul Diasporei că ar fi încercat să dea o lovitură de stat și ar fi făcut acțiuni împotriva ordinii constituționale, procurorii DIICOT susținând că nu poate fi vorba despre o astfel de infracțiune, întrucât mitingurile de acest fel sunt legale și constituționale.
Totodată, și partea de dosar în care șefii de la acea vreme ai Jandarmeriei, precum și un secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au fost acuzați de abuz în serviciu și purtare abuzivă a fost clasată. Anchetatorii consideră că aceștia nu au făcut altceva decât să își facă datoria. Singurul aspect al dosarului care va fi cercetat în continuare a fost declinat către secția Parchetelior Militare din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Este vorba despre violențele produse după ora 18.00 a zilei de 10 august 2018, când situația a degenerat, iar jandarmii au intervenit în forță, cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă, mai multe persoane fiind rănite.
În dosarul plângerilor penale se continuă cercetările pentru abuz în serviciu, neglijență în serviciu și purtare abuzivă.