Ce înseamnă pacient asimptomatic. Termenul, explicat pe înțelesul tuturor

Ce înseamnă pacient asimptomatic. Termenul, explicat pe înțelesul tuturor
Foto: Pixabay.com

În contextul pandemiei de coronavirus s-a discutat foarte mult despre pacienții asimptomatici. Este important ca acest termen, „asimptomatic”, să fie cât mai bine înţeles atât de pacienţi, cât şi de persoanele care în continuare cred că acest virus nu este periculos sau, mai rău, că nu ar exista.

Ce înseamnă pacient asimptomatic

Pacienții asimptomatici sunt cei care nu manifestă, sau manifestă foarte puțin, boala. Asta nu înseamnă că ei nu sunt infectați și că nu pot transmite și altora virusul.

În cazul Covid-19, unii oameni, în special cei tineri sau cei care nu au și alte afecțiuni, pot să nu dezvolte simptome sau să fie vorba despre simptome foarte ușoare. Alții dezvoltă simptome după multe zile de când au fost infectați.

De asemenea, doctorul Mihnea Ioan Nicolescu a publicat pe pagina sa de Facebook o explicaţie simplă şi foarte uşor de înţeles de către oricine a termenului „asimptomatic”.

„ Asimptomatic = fără simptom CLINIC, adică fără o manifestare vizibilă/perceptibilă a prezenţei unei boli. NU ÎNSEAMNĂ SĂNĂTOS, întrucât prezenţa virusului (SARS-CoV-2 în speţa de faţă) deja a stabilit statutul de purtător, de pozitiv. Deci vorbim de o persoană BOLNAVĂ, confirmată şi cu o evoluţie imprevizibilă, fiind vorba de o boală nouă, incomplet studiată”, explică medicul pe pagina sa de socializare.

De asemenea, medicul reamintește importanţa purtării măştii de protecţie în spaţiile închise (masca să acopere gura şi nasul), spălatului frecvent pe mâini, evitării mulţimilor şi a distanţei fizice.

Totodată, face și o analogie pentru a-i face pe oameni să înțeleagă că nu este de glumă cu noul coronavirus.

“Un şofer cu maşina cu frânele defecte ştie că nu-i merg frânele (pentru că la service i s-a făcut diagnoza şi s-a confirmat obiectiv acest lucru). Ceilalţi participanţi la trafic nu ştiu acest lucru pentru că văd doar o altă maşină în trafic.

Dacă stă cu maşina în garaj (izolare), sigur nu face accident (nu infectează pe nimeni).

Dacă iese, dar merge încet (poartă mască), poate face accident sau nu, că poate nu e trafic.

Dacă merge normal (libertatea lui de a conduce, întrucât are permis de conducere), sunt şanse foarte mari să facă un accident cu pagube materiale (alţi şoferi care trebuie să ajungă în service/spital) sau umane (sare un copil în faţa maşinii fără frâne/categoriile la risc)…

Asta apropo de drepturile unei persoane confirmate pozitiv cu o boală transmisibilă de a nu fi internată şi de a i se respecta libertatea de mişcare.

Libertatea ta se termină unde începe libertatea altora. Punct. Nenegociabil.”, scrie medicul Mihnea Ioan Nicolescu.

ASIMPTOMATICII COVID-19: Tot ce se ştie până acum despre ei

Cadrele sanitare dar şi cercetătorii medicali sunt intrigaţi de fenomenul asimptomaticilor COVID-19. De ce unele persoane care sunt testate pozitiv cu coronavirusul nu se simt rău niciodată?

Cei care sunt infectați cu virusul dar nu se simt niciodată rău reprezintă până la 40%din totalul infecțiilor din Statele Unite, potrivit estimărilor Centrului Pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

Cu privire la persoanele infectate care nu se simt niciodată rău este încă neclar cât de contagioase sunt, deoarece cercetătorii au probleme în a documenta transmiterea bolii. CDC estimează că asimptomaticii sunt cu 75% la fel de infecțioși ca persoanele care dezvoltă simptomele însă avertizează că numărul se bazează pe o înțelegere precară a unor aspecte ale bolii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`