Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății, a precizat sâmbătă că peste 200.000 de români s-au întors în țară de la debutul pandemiei de COVID-19 și a avertizat că încă 200.000 urmează să vină în următoatele săptămâni, cu ocazia sărbătorilor pascale.
Ministrul a precizat într-un interviu pentru DIGI24 că bilanțul epidemiei de coronavirus din România în următoarea perioadă ar putea fi determinatși de faptul că până acum s-au întors din străinătate în țară peste 200.000 de români, dar până de Paște „sunt așteptați să sosească încă pe atât”.
În acest context, ministrul a explicat că se așteaptă ca în perioada următoare vârful îmbolnăvirilor de COVID-19 să ajungă la 10.000 de cazuri în România.
Dorind să aflăm mai multe informații despre estimarea exactă a românilor care se întorc de sărbători acasă, alți responsabili care gestionează actuala criză provocată de coronavirus nu au putut oferi mai multe detalii, sugerând fie că astfel de informații nu există, fie că ele nu pot fi comunicate.
Contactat de B1.RO, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a precizat că nu există o estimare a numărului de români care se întorc în țară în perioada următoare la Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
„Nu avem o estimare, chiar nu am o estimare. Cred că mai degrabă colegii noștri de la Poliția de Frontieră văpot răspunde. Oricum numărul celor care se întorc va fi influențat foarte mult de trafic, de ce se întâmplă cu restricțiile la granițe în perioada următoare. Așa că nu pot să vă răspund”, a precizat Raed Arafat.
Pe de altă parte, chestorul Ioan Buda, șeful Poliției de Frontieră Română a precizat pentru B1.RO, că deține date despre estimarea numărului de români care se întorc în țară în perioada următoare însă nu le poate oferi. Potrivit acestuia, doar Grupul de Comunicare Strategică (GCS) poate anunța public datele: “Așa s-a decis”, a precizat chestorul Ioan Buda.
La rândul său, Andi Manciu care gestionează comunicarea publică și relația cu presaa Grupului de Comunicare Strategică a precizat că nu există o astfel de estimare și că ea este imposibil de făcut în acest moment.
“Estimarea pentru cei care ar veni în țară este greu de făcut pentru că astea sunt comportamente ale persoanelor respective. nu știm, nu ne notifică nimeni dinainte. noi am făcut apeluri de Paște ca cei care au reședință în străinătate să rămână acolo”, a precizat Andi Manciu.
Despre acest subiect am solicitat informații suplimentare Ministerului Afacerilor Interne, care vor fi comunicate în momentul în care vor fi transmise.
Autoritățile par să nu aibă așadar un răspuns clar la întrebarea privind numărul românilor din străinătate care se întorc în țară, deși ministrul Sănătății a declarat că are o estimare în acest sens: „Țin sămenționez căau venit peste 200.000 de conaționali pânăîn acest moment și ne așteptăm pânăla 200.000 în perioada sărbatorilor pascal”, a declarat ministrul Nelu Tătaru pentru Digi24.
Românii din străinătate care intenționează să se întoarcă în țară, din zonele afectate de norul coronavirus, pentru a petrece sărbătorile pascale, alătuir de familie trebuie să cunoască faptul că au toate șansele ca acest lucru să nu se întâmple, în condițiile în care, după caz trebuie să stea în izolare sau carantină, potrivit articolului 5 din Ordonanța militară 3
Art. 5. – (1) Se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării pentru toate persoanele care intră în România.
(2) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.
Lista cu ”zonele roşii”, pentru care este necesară carantina instituţionalizată timp de 14 zile, a fost actualizată şi publicată miercuri pe site-ul INSP
Potrivit INSP, ţările considerate ”zone roşii”, care implică o carantinare instituționalizată sunt: Italia, Franţa, Germania, Spania şi Iran.
Astfel că cetăţenii români care se întorc din aceste ţări se vor afla în carantină instituţionalizată 14 zile.
Ceilalți cetățeni care sosesc dintr-o călătorie internaţională, sunt încadrați în zona galbenă de risc, fapt ce implică izolarea la domiciliu timp de 14 zile.